913    7    3  

Bytte 15a, b-karr automatsikring med 15a, c karr jordfeilautomat. "likt mot likt"?

 348     Sunnmøre     0
Bor i et hus bygd i 1998. 1,5mm2 kabel, 15a kurser med automatsikringer med b-karakterestikk.

Pusser opp en gang og skal legge varmefolie som krever jordfeilbryter, ønsker også å få fjernet et varslingspanel til en jordfeilvarsler som er uheldig plassert.

Tenkte da å bytte alle automatsikringene til jordfeilautomater, med den økte sikkerheten det medfører som bonus.

Har allerede et par Eaton jordfeilbrytere (ikke x-digital) så ønsker å kjøpe resten av samme type.
Har gode priser hos en elektrogrossist. Problemet er at de ikke har 15a med b-karakterestikk (elnr: 1654752) inne, og de kan vistnok ikke bestille da jeg er kontantkunde. De har 15a med c-karakterestikk (elnr: 1654878)

Er det akseptabelt å bytte 15a (b-karr) automatsikringer med 15a (c-karr) jordfeilbrytere? Går dette som komponentbytte "likt mot likt"? 

Det virker som om 15a med b-karakterestikk er skjeldent? Finner det ikke på nettet heller (eaton x-pole)

Hvis jeg f-eks bestiller rehabilietering av sikringsskap, vil de da benytte 15a med c-karakterestikk? Eller vil de sikre ned til dagens standard?

Takk for svar.


   #1
 33     1
Her ville jeg ha valgt å bytte ut en 15A med B karakteristikk til en 13A med B eller C karakteristikk pga at du har 1,5mm kabel. Det er riktignok ikke noe galt med 1,5mm kabel på 15A hos deg forskriftsmessig, da elektriske forskrifter ikke har tilbakevirkende kraft. Men fra el sikkerhets perspektiv bør du nok uten tvil trekke om kabling til 2,5mm eller sette inn 13A jordfeilautomater, har da ikke noe å si om det er C eller B karakteristikk.
   #2
 1,355     0
Skal man først følge dagens standard er det vel 10A som gjelder på 1,5mm2? 13A brukes vel på 2,5mm2 når man bruker standardsikringer (B/C/D) med I2 på 1,45, mens 15A K-karakteristikk har I2=1,3 og vel er den mest vanlige å bruke nå på 2,5mm2.

Siden 15A K-karakteristikk har lavere I2 enn B som OP spør etter bør vel også de være ok om man velger å følge forskrifter fra byggeår?
   #3
 4,193     0
Hvorfor ønsker du å ha 15A på 1.5mm2 kabel i utgangspunktet, særlig til gulvvarme som står på hele tiden?

Ledningsevne på 1.5mm2 lagt i skjult anlegg er vel 14A såvidt jeg kan se av tabellen. Med I2 på 1.3 kan man trekke opp mot 19.5A før sikringen går. Da risikerer man helt seriøst å ødelegge isolasjonen på kabelen med de relativt uheldige konsekvensene det kan gi... Selvsagt litt bedre hvis du har åpent anlegg.

Men til det du spør om, man kan følge gamle normer og regler etter en risikovurdering - dermed blir det opp til elektrikeren som skal gjøre byttet om han mener dette er akseptabelt.
  (trådstarter)
   #4
 348     Sunnmøre     0
Tusen takk for mange svar.

Gulvvarmen er bare på ca 300w (4m2). Det er ellers lite elektrisk oppvarming på disse kursene. Så daglig last blir veldig lav.
God fordeling på kursene, vv-bereder på egen kurs, egen kurs for tørketrommel, egen kurs for vaskemaskin, egen kurs for varmepumpe osv.
Ønsker vel først og fremst å beholde 15a for å kunne bruke alt av el-verktøy under div oppussingsarbeider. For det er vel som det skrives over at hvis dette skal dimensjoneres etter dagens standard må jeg helt ned på 10a.
   #5
 4,251     1
En kan ikke ukritisk bytte b automater til c. En må sjekke at en har tilstrekkelig kortsluttningsstrømmer før en velger karakteristikk.
TSt
   #6
 14,509     0
Og med det jeg vil betegne som for tynne kabler i utgangspunktet er dette i allefall et av stedene dette kan være aktuelt at ikke blir tilfredstilt.
   #7
 21,481     Enebolig     1
Her er det trolig benyttet 1,5 kvadrat skjult forlegning på 15A vern. Det har i ettertid vist seg å være en risikabel løsning dersom kursene er høyt belastet. Det anbefales derfor å sikre ned, eller evt øke tverrsnitt.

Når det gjelder karakteristikk, så vil det ofte være mulig å bytte fra B til C, men det er særdeles viktig å kjenne til minste kortslutningsstrøm. Elektriker måler/beregner dette.