16,325    11    1  

Manglende krav til en solid fungerende lynavleder i hus.

 342     Hordaland     0
For noen år siden traff lynet huset til en kamerat av meg.  Huset fikk et kvadratmeter stort hull i taket og inn til stuen. Alt i stuen ble ødelagt.  Vi bor langs en stor fjord der tordenskyene samler energi og lar den energien slippe løs på husene ved fjorden når skyene driver inn til oss.  Jeg var i Singapore og så hvordan selv små hus var sikret med lynavleder selv på alle fire hjørnene av husene.  Burde ikke vi sikre husene bedre også i Norge på tilsvarende måte?  I går så vi hvordan det gikk  i Bergen med et lite tordenvær.  Naboen min sier at siden jeg har en kraftig lynavleder på huset mitt, vil jeg tiltrekke meg lynet slik at han får større skader.  Er det riktig tenkt?  http://www.ba.no/nyheter/article6694400.ece

   #1
 24,668     Akershus     0
Masse lynavledere på kirkespir. Hva for erfaring har de?

Sett masse lynavledere på store kontorbygg. De har kanskje hatt konsulenter?

Jeg vet ikke, men ser for meg ut til å ha noe for seg.
Signatur
   #2
 611     Øvre Eiker     0
Kirker står ofte på bakketopper, og spiret stikker godt opp, så det er selvsagt med lynavleder der. For vanlige hus må man vurdere hvordan huset ligger i terrenget. Hvis huset står nær en bakketopp eller på en slette uten mye annet som er høyere, kan det være en god ide å sette opp en lynavleder.

Jeg har vanskelig for å tro at lynavleder på huset ditt vil føre til større skader hos naboen. Tvert imot vil jeg tro at lyn som ellers ville kunnet treffe naboens hus kan bli fanget av din lynavleder. Du må bare passe på at jordspydet ikke er i nærheten av nedgravde ledninger.
   #3
 3,412     Akershus     0
Det er litt tankevekkende at installasjon av lynavleder stort sett ikke er noe tema ved husbygging.

Prøvde å finne noe om det i lovverket.  Jeg fant at til Brann- og Eksplosjonsvernloven er det laget en forskrift om eksplosjonsfarlig stoff, og i denne forskriften finnes en setning om at for lagerbygninger for eksplosjonsfarlig stoff må man VURDERE om man trenger lynavleder:
"I områder hvor lynnedslag ofte forekommer, må system for lynavledning vurderes. En gunstig plassering av lageret i terrenget, kan erstatte system for lynavleder."

Så hva er grunnen til at vi stort sett ikke bruker lynavleder til bolighus?  Estetiske hensyn?  Pris?  Nytte/kostnad?  Ubetenksomhet?

Jeg har ikke lynavleder nå, og jeg tror ikke jeg kommer til å installere noen neste gang jeg bygger heller.  Men jeg vet ikke helt hvorfor...



Naboen min sier at siden jeg har en kraftig lynavleder på huset mitt, vil jeg tiltrekke meg lynet slik at han får større skader.  Er det riktig tenkt? 


Det høres litt merkelig ut.  Jeg ville tenkt motsatt: Hvis det finnes lynavledere i området, vil de ha en tendens til å avlede lyn.  Dermed vil nabobygninger ha en viss beskyttelse.  Men jeg vet ikke om dette er riktig tenkt. 

Lyn kommer av elektriske ladninger som bygges opp i skyer, og som til slutt lades ut, enten mellom skyer eller mellom skyer og bakken.  At ladningene langt oppe i lufta skulle påvirkes av lynavledere mens ladningene er i ferd med å bygges opp, høres ikke sannsynlig ut.  Og når lynet først slår ned, må det være mye greiere at det da går ned i en lynavleder enn gjennom et hus?

Det må vel finnes forskning rundt dette?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 342     Hordaland     0
Noen har sikkert forsket på lyn og kommet med svært gode direktiver for hvordan tele stasjoner på fjelltoppene skal sikres.  Har jobbet med endel slike. Erfaringen jeg har, er at f.eks. ute på Askøy ved Bergen har det vært mye skader etter lynnedslag spesielt i hus som ligger på fjellgrunn med lite jord rundt som kan lede vekk lyn strømmen. Luftspenn for tele og kraft er også en kilde til store skader i hus.

Teorien sier også at lynet vil lettere slå ned i et objekt som stikker opp og enda lettere hvis det er bra jordet.  Ut i fra det, forventer jeg å få en fulltreffer av lynet i min flaggstang som er jordet forsvarlig dersom tordenskyen passerer mitt hus. Det vil gi mindre sjanse for lyn i huset.
   #5
 3,412     Akershus     0

Teorien sier også at lynet vil lettere slå ned i et objekt som stikker opp og enda lettere hvis det er bra jordet. 

Det høres rimelig ut.  Det er vel omtrent definisjonen på en lynavleder :-)



Ut i fra det, forventer jeg å få en fulltreffer av lynet i min flaggstang som er jordet forsvarlig dersom tordenskyen passerer mitt hus. Det vil gi mindre sjanse for lyn i huset.

Det betyr at vi har noenlunde lik innstilling til din nabos påstand om at å ha en lynavleder i nærheten skulle øke risikoen for skader i nærheten  Smile
Signatur
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
En lynavleder sender jo strømmen rett til jord så det er jo ikke sikkert at risikoene for skader er større med lynavleder enn når treffet er direkte i 230V anlegget og det så hopper over til jord derifra.  Det hele ender vel opp i en betrakning om hvor stort potensial som kommer på jordledningen og om dette blir skadelig for installasjonene.  Er det noen som virkelig kan dette her inne på BB så er jeg også interessert i deres svar ...
   #7
 923     0
Nå er det lenge siden jeg har studert temaet...
Minnes jeg rett, så vil en lynavleder med kule i toppen "tappe" strømmen ut av tordenskyen, mens med spiss i toppen vil den skape mye lyn og tiltrekke seg dette.

Hadde jeg vært i ett område med mye torden og lyn, så ville jeg nok vurdert dette seriøst, men jeg bor i ett område med lite slike vær på nært hold, og masse høye trær nært på, og terenget går oppover. Så jeg anser sannsynligheten for problematikken som forsvinnende liten.

Jeg tror nok din lynavleder beskytter hus i kanskje 100 meter diameter, mer eller mindre.


   #8
 3,216     1
Hvorfor skulle en lynavleder ikke "tilrekke seg" lyn? Hele poenget med den er jo at den skal treffes istedet for huset, altså må den være designet slik at den har høyere sannsynlighet for å bli truffet enn huset, derfor er det større sjangs for at "du" blir truffet med lynavleder enn uten, men konsekvensen er jo forhåpentligvis mindre da :)
   #10
 24,668     Akershus     0


Minnes jeg rett, så vil en lynavleder med kule i toppen "tappe" strømmen ut av tordenskyen, mens med spiss i toppen vil den skape mye lyn og tiltrekke seg dette.


Er nok mange teorier her: " Lightning rods come in many different forms, including hollow, solid, pointed, rounded, flat strips or even bristle brush-like. The main attribute of all lightning rods is they are conductive."

se også https://www.google.no/search?q=Lightning_rod&client=firefox-a&hs=2Q0&rls=org.mozilla:en-GB:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=c260UemVB6f_4QTfwYD4Cg&ved=0CD4QsAQ&biw=993&bih=546
Signatur