3,664    53    5  

AMS effektmålere

KE
 3,673     Hordaland     0
Sysla skriver at AMS målerene snart ruller ut og for enkelte er den allerede rullet ut. Enkelte steder virker det at spesifikasjonene er samkjørte mens når man eksempelvis leser om Lyse sine målere så snakker de om sine egne "gatewayer" hvor de forsøker å pushe på "smarthus"løsninger.

Er det noen som vet mer om disse målerene som Sysla skriver om, og ikke minst spesifikasjonene på de, tenker da på hvordan de kommuniserer med forbruker, leverandørene og eventuellt 3-part utstyr montert i våre hjem.

HSt
   #1
 36,612     Lillestrøm kommune     0
I de nye inntaksskapene så er det antennelomme i døren slik jeg forsto det, det betyr vel at mange ikke vil modulere retursignalet inn på strømkabelen slik noen gjør (ref. "Tesla avbryter liding hver time" tråd fra noen måneder siden, her avbrøt den ladingen hver gang måleren sendte data).
   #2
 269     0
Vi fikk ams for noen år siden og her brukes radiolink. Flere målere i samme område kommuniserer sammen, og så sender den ene inn til nett eier. Når det kommer nye hus så kobler måleren seg automatisk inn i systemet og er i gang på samme måte.

PR idag har vi ikke tilbud om verken skjerm eller andre ting for å se forbruket. Må logge på en webside som oppdateres hver dag. 
KE
  (trådstarter)
   #3
 3,673     Hordaland     1
Flere av de automatiske målerene som finnes i dag må byttes ut, hvilken det gjelder og ikke vet jeg ikke. Hadde vert morro om noen kunne hoste opp en pdf på det som rulles ut.
   #4
 24,673     Akershus     0
Kom ikke kravet om utvendig målerskap fordi en forventer å bytte AMS "flere ganger i året"?
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #6
 3,673     Hordaland     0
Litt gammel den du linket til, jeg har forstått det slik at valg av produkt og leverandør er bestemt og da burdr kravene til måleren være klar.
   #7
 5     1
Hei, jeg sitter på litt infomrasjon om disse nye smartmålerne.

Litt generelt fakta om utrullingen av de nye målerne:

·Totalt 2 547 218 målepunkter skal byttes innenfor 2019.
·76 % av målerne vil bli installert i perioden 2017-2018.


Det er satt en rekke krav til de nye smartmålerne, men grunnet usikkerhet blant myndighetene har disse forskriftene blitt endret og oppgradert flere ganger. Dette har ført til at enkelte nettselskaper har startet utrullingen etter den gamle forskriften, men etterhvert som årene gikk ble jo dessverre disse byttet ut med nyere forskrifter. Dette vil si at de må bytte ut de "gamle" målerne med enda bedre målere. Dette er det dog få nettselskaper som har opplevd, men dette har likevell ført til en bremsende effekt på utrullingen av AMS.

I de nye forskriftene er det stilt følgende krav til smartmåleren:

·Lagre målerverdier med en registreringsfrekvens på maksimalt 60 minutter, og kunne stilles om til en registreringsfrekvens på minimum 15 minutter

·Ha et standardisert grensesnitt som legger til rette for kommunikasjon med eksternt utstyr basert på åpne standarder
·Kunne tilknyttes og kommunisere med andre typer målere
·Sikre at lagrede data ikke går tapt ved spenningsavbrudd,
·Kunne bryte og begrense effektuttaket i det enkelte målepunkt, unntatt trafomålte anlegg.
·Kunne sende og motta informasjon om kraftpriser og tariffer samt kunne overføre styrings- og jordfeilsignal
·Gi sikkerhet mot misbruk av data og uønsket tilgang til styrefunksjoner og
·Registrere flyt av aktiv og reaktiv effekt i begge retninger.

Det er med andre ord ingen krav til leverandør av måleren, det er opp til hver enkelt nettselskap. All informasjonen som smartmåleren registrerer skal lagres i en elhub. Hvis dere er nysgjerrige på denne elhuben står det mye informasjon på elhub.no

Angående kommunikasjonen er det nærmest valgfritt, så lenge nettleverandører oppfyller kravene til datatilsynet angående personsikkerhet, og NVEs krav til overføringskapasitet. Nærmest alle nettselskaper i norge benytter seg av radiosignal fra måleren.

Det er begrenset hva du som forbruker kommer til å få ut av dette. De fleste nettselskaper leverer kun minimumskravet i forskriftene, og dette betyr jo at du ikke får mulighet til å se forbruket på display eller andre viktige verktøyer ved mindre du krever det selv. Videre vil personvernet bli betraktelig mer utsatt med de nye målerne, ettersom du blir knyttet med personnummer til din måler. Et annet problem er at det måles alle typer effekt, og ikke bare den aktive effekten som ble målt før. Dette betyr at strømprisen for enkelte faktisk kan øke, ettersom målingsprosessen nå er mer nøyaktig enn før.

De nye smartmålerne har altså et enormt potensiale, men de har også sine utfordringer.

KE
  (trådstarter)
   #8
 3,673     Hordaland     0
Video

Jeg forstår jo hva de vil oppnå med målerene både med tanke på avlesning, timebasert avlesing, timebasert priser og gjerne en portal som viser forbrukerene hva som er brukt av effekt.

Den mer tekniske siden av AMS er lite omtalt, for eksempel står de i tidligere anbefalinger at det skal finnes M-bus tilkobling som kontinuerlig spyr ut data. Jeg regner med det kommer ett market for 3.parts utstyr som kan analysere data og gjerne spare penger for kunden. Dette kunne for eksempel vært en varmepumpe som samarbeider med strømprisene, lading av elbiler eller kanskje ett system som lader opp vanntanker når det er mest gunstig. En varmtvannstank kunne foreksempel akseptere at temperaturen faller på dagtid og etterfylle energien om natten om det var billigere. Det må etterhvert bli tilgjengelig teknisk informasjon om dataene som gjøre tilgjengelig fra boksen. Det hjelper lite med en web-side om man skal få 3.parts utstyr til å snakke med ams.
   #9
 5     0
Jeg tror du mener hvordan AMS kan kommuisere med HAN (Home Automation Network). Det gjøres ved at komponenten og smartmåleren har de samme kommunikasjonsprotokollene. Derfor anbefaler NVE at NEKs forslag til felles grensesnitt etterfølges. Under er det et kort sitat fra NEK sitt forslag til grensesnitt, dette har NVE støttet seg til:

«NEK anbefaler at grensesnittet AMS/HAN tuftes på kommende IEC 62056-7-5, med følgende valg:

1. MBUS (EN 13757-2) velges som elektrisk grensesnitt
2. RJ-45 (ISO/IEC 8877) velges som kontakt
3. Datastrøm fastsettes ved valg av OBIS koder som skal strømme ut på grensesnittet i predefinerte intervall .

Mer informasjon om standarder kan man finne her.
KE
  (trådstarter)
   #10
 3,673     Hordaland     0
Ja det er dette jeg mener men det kommer ikke frem hvordan de kommende målerene gjør dette, jeg finner kun eldre skriv om hva som anbefalles. Blandt annet teksten du siterer.

Mbus er vel en form for modbus antar jeg, jeg har kjøpt meg en modbus gateway som var tiltenkt mot varmepumpe men den kan vel brukes mot strømmåler også forhåpentligvis.