4,805    9    0  

Dårlig El-anlegg på hytte - kjøkkenløsning

 533     0
Har en hytte på Sjusjøen med følgende el-anlegg:

1. Hovedsikring, 3x25amp
2. Jordfeilbryter, 40amp
3. Komfyr, 16amp (2x2,5)
4. Stikkontakter, 13amp
5. Lysstikk, 13amp
6. Lysstikk2, 13amp
7. Stue, 16amp
8. Liten stue, 13amp
9. Bad, 13amp
10. Varmtvannsbereder, 16amp

Har snakket med den lokale elektrikkeren som modifiserte anlegget for 8 år siden, og siden anlegget er 3-fas, så vil man med 240volt få et anlegg med max kapasitet 9700 watt (er vel bare et regnestykke vil jeg tro). Elektrikkeren sier at 3x24amp inntak er standard på Sjusjøen, og man må søke spesielt om større kapasitet enn dette. Hytten en relativ enkel så overrasker meg noe det eletrikkeren sier om at dette er normal standard på hyttene i hele området. Er tross alt en del store og nyere hytter i området (med varmekabler overalt, oppvaskmaskin osv).

Problemet i øyeblikket er at strømmen går når man bruker komfyren aktivt (dvs man bruker stekovn og mer enn en plate). Den ideelle situasjonen hadde vært å hatt induksjonskomfyr slik at man kunne varmet opp vann på denne (har kun 70l.varmtvannstank, så må ha mer varmtvann til oppvask). Spørsmålet er om det er mulig å trekke ny 20amp kurs til kjøkkenet og kvitte seg med 16amp komfyrkursen. Da kunne induksjonskomfyren bli brukt (vel og merke hvis man ikke bruker alle 4platene med booster). Alternativt kan man kanskje ha en 25amp kurs, men man må vel tenke på at man ikke går over totalkapasiteten på hele anlegget...

Noen tanker rundt dette hytte-anlegget, og hva man burde gjøre for å få en bedre komfyrløsning?



   #1
 21,481     Enebolig     0
16A til komfyr er en dårlig løsning, men har sett den på hytter (og enkelte leiligheter) iblant. Ved å legge/trekke ny kabel kan den oppgraderes til 20/25A.

Med 25A trefas inntak har man ikke så mye å gå på, men det er heller ikke uvanlig på enkle hytter. Han har rett i at det må søkes til netteier ved oppgradering.

Anbefalingen min er å oppgradere hovedvern (dvs hele inntaket med kabel og skillebryter) og komfyrkursen.
   #2
 8,022     Bærum     0
70 liter varmtvann på 70 grader+ er ikke nok til  å ta oppvasken - vasker TS opp for hele nabolaget også?  ;D

Ellers som sopp sier, få komfyrkursen oppgradert til 20A/25a. Hvis dette videre resulterer i at hovedsikringen går når det kokkes - så oppgrader hovedinntaket. Evt reduser ambisjonsnivået for matlaging på hytta  Wink
  (trådstarter)
   #3
 533     0
Greit nok at man må søke til lokale netteier, men vil anlegget fysisk bli oppgradert (nye kabler fra hytte til nærmeste el-mast osv?) eller er det kun en endring hos netteier som skal til?

Hvis man skifter hovedvernet (som står inne i sikringsskapet), la oss si at man feks skifter fra 25A trefas til 40A trefas, kan dette antageligvis gjøres uten noen andre endringer på annen infrastruktur (tenker igjen på om kabel til nærmeste el-stolpe osv)...

Relativt uproblematisk å komme til med ny komfyrkurs. Kan trekkes over loftet hvor resten av anlegget er trukket idag...prøver jo også å finne en løsning som ikke er så kostbar

Cozmo: Tenkte det samme da jeg skrev teksten isted. 70l varmtvannstank hvor alt vannet er iskaldt når man kommer til hytta (står ikke på når vi ikke er der), så tar tid å varme opp vann. Mulig pumpen i kjelleren (som pumper opp vann) fungerer dårlig, men lar man varmtvannet stå på, så kommer det kanskje 4 liter ordentlig varmt vann, noen liter lunkent vann og deretter kaldt vann....
   #4
 8,022     Bærum     0
Ville nok prøvd å finne årsaken til at en 70 liter tank bare leverer 4 liter ja.....Fikser du det er sikkert behovet for induksjon borte.

Jeg er vant til hytte der varmtvannstanken er en gryte type stor som står på den ene plate på komfyren  Wink
  (trådstarter)
   #5
 533     0
Joda, ser poenget ditt, men dette med varmtvannstanken er litt underordnet. Hovedsikringen går hele tiden ved "aktiv komfyrbruk". Er det ikke slik at et 25trefas-anlegg har tre kurser hvor hver har kapasitet på 230voltx25=5750watt? Ganget med roten av 3 gjør at jeg får max 9900 i anlegget.

Antar at anlegget blir overbelastet hvis en av kursene bruker mer enn disse 5750 wattene (og antar at hele poenget med kurser er at ikke man skal kunne bruke 100watt på en kurs og 10000watt på nr 2..). Beklager mitt lave kunnskapsnivå på dette temaet =)

Ser ikke bortifra  at anlegget er satt opp dårlig i forhold til utnyttelse av ressurser...
   #6
 896     Østfold     0

Jeg er vant til hytte der varmtvannstanken er en gryte type stor som står på den ene plate på komfyren  ;)


Slik er det her i gården også Smile Det er en 25A hovedsikring. Det er tre kurser, en 16A til komfyr og to 10A til belysning og et par panelovner.

Det er helt uproblematisk å bruke komfyren enten det er til matlaging og til oppvarming av vann. Dog er det gammeldagse skrusikringer. Har hørt at det er større rom for overbelastning før denne type sikringer slår ut en ved automater.
   #7
 21,481     Enebolig     0
Netteier må undersøke om det er kapasitet på "hovedkabel" i stolpe/bakke. Normalt vil oppgradering av hovedvern føre til at man bytter kabel fra nærmeste stolpe/skap og helt inn til tavle. Man må også ha kortslutningsvern, dvs normalt en skillebryter rett på utsiden/innsiden av husvegg.

Kapasitet på 25A trefas er i underkant av 10kw + overlast. Det er en forutsetning at dette er rimelig fordelt på de tre fasene.

   #8
 1,029     Oslo     0
Tror dette er standard hos flere netteiere. Der jeg kommer fra så fikk man 2x40A eller 3x32A på hytte, måtte søke spesielt for å få større. Antar dette er for å enkelt dimensjonere krafttilførsel til planlagte hyttefelt og sånn?
   #9
 923     0
En del av dagens induksjonstopper og komfyrer kan kobles i trefas, da vil det muligens kunne gi litt mere jevn belastning og man kan kokkelere litt hardere uten at hovedsikringen ryker.

En annen ting er prioritering av strømforbrukere, går sikkert å automatisere dette, men om man f.eks. skrur av VVB når man lager mat, eller skru av noe varme, så har man ofte litt mere å gå på.

16A treg skrusikring holder til full julemidag på en vanlig gammeldags komfyr.

Selv skrur jeg av VVB når jeg vasker klær, ettersom jeg har en midlertidig løsning etter flytting av vaskemaskin og disse går på samme 10A kurs, optimalt nei, funker, ja. Etter forskriftene, tja.... neppe.


Du skal ikke vurdere å oppgradere VVB litt og evt. legge opp en 3fas til komfyren om det er praktisk mulig(sikkert en elektriker som irettesetter meg snart), for å slippe vannkoking til oppvask og litt jevnere fasebelastning.

Kan jo og være at de store forbrukerne belaster de samme fasene, at det kan fikses opp litt med en "trimming" av sikringskapet.