#21
 6     Tromsø     0


Dette innlegget er utfra erfaring med feilsøking på IT nett på skip.
Her gjorde vi en test der vi kortsluttet ene fasen til jord og dermed steg spenningene på de to andre fasene. Hvis man ser på spenningstrekanten og man tar ene vektoren (fasen) til nullpunktet (jord) vil de to andre vektorene (fasene) bli lengre- det vil si at de prøver å holde den samme middelspenningen (den man måler med et multimeter) på bare to faser.
Har du jordfeilindikator på et nett med jordfeil så kan du sjekke mellom hver fase og jord og den fasen med minst spenning vil som regel være den som har størst potensiale til jord og fasen med høyest spenning være den "friskeste.

Siden du ikke hadde dobbel jordslutning så har du et friskt nett hjemme, eller at drosselen til lå med samme fase til jord som den delen av anlegget du eventuelt har jordfeil på. Her løste ikke 16A sikringen fort nok ut og etter en saftig smell så gikk motsatt kurs ut - en 80A sikring til en elekromotor....

Kanskje dette var gammelt nytt for dere, men prøver bare å komme med ideer og tanker.


Hvis man legger en fase L1 til jord på et IT nett (som ikke har jordfeil) medfører det at L1 og PE har samme potensiale. Da skal man måle samme spenning mellom PE-L2 som L1-L2 og hhv. samme PE-L3 som L1-L3. Hvorfor man da får en høyere spenning ser ikke jeg.


Her ser jeg at jeg har skrevet i søvne.... Har blandet litt her! Det er selvfølgelig mellom fase og jord det er snakk i. Hel riktig det du sier med at PE-L1 får samme potensiale. Måler du spenningen mellom PE-L2 og PE-L3 så vil spenningen mot jord bli høyere enn roten av 3 som vanlig. Dette kommer vel gjerne av at potensial forskjellen mellom L2-PE og L3-PE, blir større når PE får spenning fra L1.

Beklager på det sterkeste!
Signatur