199    9    1  

Inntak 40A - Hovedbryter 63A

 896     Østfold     0
Jeg fikk forleden gjort diverse el-arbeider på en gammel hytte jeg pusser opp. Bla. ble inntakssikringen oppgradert fra 25A til 40A. I sikringsskapet ble det montert en hovedbryter på 63A.

Det jeg lurer på er om det er vanlig å ha en hovedbryter som slår ut på høyere last enn inntakssikringen? Hjemme er det motsatt, der er inntaket på 63A og hovedsikring 50A.

Hvis jeg skulle belastet anlegget for mye må jeg nå gå ut til inntaksskapet (som er utendørs) og flippe opp sikringen. Hadde vært  mer praktisk om det ble gjort i sikringsskapet innendørs.

   #1
 4,251     1
Den inne vil aldri slå ut siden det er en bryter og ikke en sikring.
At merkestrømmen for bryteren er 63A betyr bare at den tåler det, ikke at den slår ut på det.
  (trådstarter)
   #2
 896     Østfold     0
Den inne vil aldri slå ut siden det er en bryter og ikke en sikring.
At merkestrømmen for bryteren er 63A betyr bare at den tåler det, ikke at den slår ut på det.


Ok, det betyr altså at inntakssikringen også er hovedsikring. Er ikke det upraktisk? Eller er det vanlig?
TSt
   #3
 14,509     0
På hytte på fjellet valg jeg innfelt inntaksskap i vegg for å unngå å måtte grave meg ned i snø til bakken og plass til å åpne dør på skap hvis noe skjer på vinteren. Men med riktig dimensjonering så skal jo egentlig ikke hovedsikring være noe problem. Selv har jeg bare tatt hovedsikring et sted en gang på et større hus, det var mens oljefyr var utkoblet og vi benyttet midlertidig direkte el varme før varmepumper tok over forbruket. Da blir effekten såpass mye mindre at vi ikke ha hatt problem senere.
   #4
 24,668     Akershus     0
Det er litt uklar bruk av begreper her. Min forståelse er:
På gamle systemer med luftstrekk endte luftstrekket i gavel i en inntakssikring på loftet. I våre dager står sikringen i en boks i siste lysmast. Sikringen er nå omdøptvtil kortslutningsvern (KV) og har en utløseverdi langt over strømføringsevnen ned til skapet.
I skape hadde en hovedsikringene, som i våre dager kaller overblastningsvern (OV). OV er tilpasset abonnement og strømføringsevne på kablingen inn. Deretter kurssikringene.

Sikringer og karakteristikk skal så langt mulig sikre selektivitet. Dvs ved en unormal situasjon skal sikringen nederst i systemet slå ut først slik at mest mulig ellers fortsetter.

Med jordkabel finner en gjerne KV for flere hus samlet i fordelingsskap. Her har kun netteier tilgang, ikke engang huselektriker. Enkelte netteiere gir dog kursing og begrenset tillatelse til inn og utkobling av KV. Praktisk ved bytte av skap f.eks.
Fra gateskap gr stikkledningen enten til OV i (eldre) innvendige skap. I nyere installasjoner termineres stikkledningen i OV i utvendig målerskap. Mao, OV, den gamle hovedsikringen er flyttet ut til målerskapet.

Hva gjør en da inne? En kan sette opp ytterligere en "hovedsikring", men pga selektivitetskravet mister en noe kapasitet. Alternativt setter en opp en (hoved)bryter. Dette er ikke en sikring, men kan gjøre mesteparten av skapet spenningsløst for service. Med bryter inne, er det OV ute i målerskapet som begrenser og beskytter stikkledningen. Hos meg snør dette skapet ned og må graves ut ved behov. OV har imidlertid aldri gått på 15 år.
Hytte, TN, KV ukjent, trolig 80A, OV i utvendig målerskap 3*25A.
Hjemme IT, KV 125A, OV inne 3*63A

Hytteeier her bør sjekke om det er en sikring eller en bryter som står inne. De kan se veldig like ut.



Signatur
   #5
 4,251     0
OV står normalt inne i nye installasjoner. Hvis en benytter utvidet inntaksskap etter NEK399 kan OV stå i inntaksskapet men det er ikke den vanligste måten å gjøre det på.
I NEK 399 skapet sitter det normalt smeltesikringer som KV for installasjonen.
   #6
 24,668     Akershus     0
Hvordan gjør en da målerskap strømløst for skifte av overspenningsvern og måler når OV står inne? Bryter i målerskapet?
Signatur
   #7
 5,743     OSLO     0
nei som sagt over sitter KV i målerskap ute, dette er ofte en liten skuff med 3 patroner i. den sitter helt først, inntaks kabel fra el-selskapet går først til denne, så fra KV til måler også ut fra måler til koblingsklemme. kabel fra koblingsklemme til skap inne, hvor man oftest setter OV.

   #8
 24,668     Akershus     0
Du beskriver løsningen i vår hytte. Da det ble bygget ble stikkledningen avsluttet feltmessig i et TN byggskap. Dette uten noen form for OV, kun kurssikringer, 2 stk 16A og én 3=fase 32A.
Senere ble sikringer i fordelingsskap 100 m unna tatt ut og stikkledningen ført inn på sikring i målerskapet slik du beskriver. Mao, stikkldning og skap var spenningsløst.

Jeg ville si at her står KV i fordelingsskapet og OV som første sikring i målerskapet.
Dersom sikringen i målerskapet er kortslutningsvernet for stikkledningen, hva heter sikringen i fordelerskapet ute i gata (eller stolpen ved luftstrekk)? Det virker også litt pussig å montere kortslutningsvernet i ytre ende av den ledningen en skal koble ut ved ev kortslutning.

Men hva vet jeg, kun amatør.
Signatur
   #9
 4,251     0
KV i gateskapet er everket sitt og beskytter kabel mellom gateskap og tilknytningsskapet. Kabelen kalles stikkledning.

Kv i tilknytningsskapet (skap med måler og overspenningsvern) beskytter innmaten i tilknytningsskapet og kabelen inn til huset.
Denne kabelen kalles inntakskabelen.

Overbelastningsvernet sitter inne i huset og beskytter kablene ute mot overbelastning.

Det finnes andre mulige løsninger men dette er den vanligste.