9,776    10    2  

Jordfeil gir økt strømforbruk?

 275     Kråkstad     0
Jeg fikk ny strømmåler (http://tinyurl.com/asqymqq) for knappe to år siden, men forbruket har steget med mellom 2 og 4 tusen kWH de to siste årene på tross av at det har vært gjort mange tiltak for å få ned strømforbruket.

I tillegg har vi de siste fire måneder vært en mindre i husholdningen, LED belysning overalt (ganger og bad på bevegelsesdetektorer), alt av hvite og brunevarer er forholdsvis nytt, bruker tørketrommel sjelden (tørker klærne på hovedbadet vha. en Mitsubishi avfukter), huset er kraftig etterisolert, nye vinduer, i tillegg har jeg mindre datautstyr igang døgnet rundt enn før, vi har kastet ut en stor fryser som alltid var nesten tom allikevel, VVB er dog 10 -12 år gammel, trådløse standbykillere på multimediaanlegg. Og vi slår av VP (luft-luft) på natten - kun en elektrisk ovn (splitter ny Mill med elektronisk termostat) på kjøkkenet, termostatstyrte elektriske varmekabler innstilt på 23grader på badene. Så økningen i forbruk virker meget pussig for meg.

Det eneste jeg har "tilført" av forbruk er varmekabler i takrennene på 2x22 meter på baksiden av huset (10 W/meter = 440W) som slår til på +5 grader og av på +7 grader (er ikke 100% sikker på temperaturene). Men jeg kommer til å koble disse så jeg manuelt kan slå de av og på - selv om det er kaldt ute behøver det jo ikke bety is i takrennene.

Spenningen måler jeg til ~245V (IT anlegg - huset ligger et steinkast fra transformator) - mellom den ene fasen og jord måler jeg ~160V (mellom jord og den andre fasen måler jeg ~130V).
Ligger vel innom normalen har jeg forstått -  men jeg gikk over det elektriske anlegget i huset for sikkerhets skyld (koblet ut en og en kurs).
Fremdeles med samme resultat, ifølge en nabo har det visst vært jordfeil i gaten i mange år. Lot være å måle hovedsikringene mot jord siden jeg bare har et Cat II multimeter.

Jeg slo til og kjøpte Efergy e2 (http://tinyurl.com/aw9tnkg) hos Clas Ohlson.
Etter mye prøving og feiling har jeg funnet ut at jeg må justere mottakeren til 127V for å få ca. samme resultat som strømmåleren viser (230V IT nett) - artig sak...
Det er mulig den modellen jeg kjøpte er oppdatert modell siden den fortsetter loggingen noen minutter etter at den er koblet til PC (ref. den ene kommentaren på Clas Ohlson).
Grovjusterte efergy e2 (oppdateringen satt til 6 sekunder) med alt annet med "varierende" forbruk avslått ved å koble til en varmeovn.
Forskjellen mellom efergy og en forbruksmåler koblet til mellom kontakt og støpsel til varmeovnen ble målt til ca. 4W etter å ha lekt med spenningsinnstillingen i efergy e2.

Tenkte også på å "grovsjekke" strømmåleren vha. denne metoden, stoler selvsagt ikke 100% på en killawatt dings til noen hundrelapper.... men får jeg stor forskjell så kontakter jeg netteier.

Forbruket "akkurat" nå ligger og varierer mellom 4,1 kW og ned til knappe kilowatten.  Gjennomsnittlig har jeg brukt knappe 52kWh pr. dag den uken jeg har hatt energimåleren - vi holder 23-24 grader i oppholdsrom/bad (tett på 100m2) så det er kanskje ikke så ille ?

Ser selvsagt ikke vekk fra at den gamle strømmåleren "gikk i min favør" Smile
Siste redigering: Tuesday, February 5, 2013 2:01:08 PM av NilsG
Signatur

   #1
 344     Huset mitt     1
En gammel strømmåler gikk garantert i din favør. De gamle målerne med hjul som gikk rundt ble billigere og billigere for eier for hvert år som gikk.

Jeg har desverre fått ny AMS måler:(
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Til TS :
El forbruket ditt virker ikke unormalt, men du kan søke her inne på nattsenking med varmepumpe, ikke sikkert at du tjener på å slå av varmepumpen på natten da den kanskje går mye hardere på morningen med dårligere virkningsgrad som resultat.

Generelt så kan jordfeil i eget hus (gjerne varmtvannsbeholder) kunne gi dramatiske økninger i forbruk, men ser at du kan å kontrollere dette.
   #3
 21,481     Enebolig     0
Forbruket ser normalt ut. Evt jordfeil i IT nett kan komme opp i 1 til 2 ampere.
   #4
 4     Indre Troms     0
Med de spenningene du måler så er det ikke jordfeil i nettet der du bor (i det øyeblikket du har målt).  Om spenning mot jord er lavere enn 90V eller høyere enn 190V (ca) så er det pr definisjon jordfeil en eller annen plass i nettet.
Prøv med en lekkstrømtang (måler strømmer i mA) rundt alle lederne som kommer inn i huset.  Normalt vil varmekabler, lysrør og installasjonskabel gi noen mA innebygget lekkstrøm i anlegget.  Jordfeil kan gi lekkstrømmer fra noen få mA og opp mot så mye sikringene tåler.  Målte personlig 24,5 A lekkstrøm inn til et næringsbygg der det viste seg å være feil på et av elemntene på el.kjelen.
Har du sjekket at det ikke er lekkasje på varmtvannsrørene dine.  Disse vil utvide seg når det tappes varmtvann og krympe når vannet avkjøles.  Om rørene ligger fast i konstruksjonen kan tretthetsbrudd oppstå.  Varmtvann står for omtrent 30 - 40% av strømregninga.
En slik lekkasje sjekkes enkelt ved å kontrollere at alle tappesteder er helt stengt.  Steng så hovedstoppekranen og vent en stund.  Lytt nøye når du åpner den igjen.  Om det suser i rørene så er det et tegn på at trykket inne i anlegget har sunket = lekkasje.  Lekkasjen kan ofte være vanskelig å oppdage.  Vannet kan forsvinne i grunnen og har man plastbelagte kobberrør så vil vannet kunne flyte under plasten fram til der det er en skjøt.
   #5
 21,481     Enebolig     0
Må presisere at dette med størrelse på jordfeilstrøm kommer an på type nett og størrelse på trafo og anlegg. Hovedinntak i større næringsbygg vil alltid ha lekkasje som er relativt stor grunnet alt utstyret som er tilkoblet.
  (trådstarter)
   #6
 275     Kråkstad     0
Takk for responsen alle sammen :)

Jeg kommer til å kontakte netteier imorgen og få klarhet i om de kjenner til at det er jordfeil i området.

Håper jeg ikke har lekkasje ArnfinnLj siden hele huset er oppgradert med rør i rør for et par år siden (fikk muligheten til dette etter en større vannlekkasje på kjøkkenet; forsikringssak). Dette var andre vannlekkasjen vi har hatt i huset så valget om å investere i rør i rør var lett å ta....

HSt ; Norsk varmepumpeforening anbefaler heller ikke å skru av varmepumpen, men her er jeg ikke enig med dem.
Det kommer jo an på bruksmønsteret - vi bruker ikke stuen fra vi går og legger oss og frem til neste dag ca. klokken 1700 - å kjøre VP i 17 timer der det ikke oppholder seg noen virker på meg som sløsing.
Jeg jobber utenbys men er hjemme i lange perioder, jeg bruker bare kjøkken og data/multimedia rommet inntil samboer kommer hjem. I datarommet trenger jeg ikke oppvarming i hele tatt da hovedcomputeren er et vannkjølt beist med en strømforsyning på 1700W (vannkjølt Koolance PSU) og et par 26" skjermer og to NAS.  Rommet/datahjørnet er delvis under ombygging - så hovedcomputeren har heller ikke vært brukt på en stund - bruker nå bare en laptopp med de to nevnte skjermene tilkoblet.  Dette gjør meg heller ikke mindre forundret over strømforbruket.

Jeg fikk forøvrig et tips idag om at den store spenningsforskjellen mellom fasene kan skyldes at jeg delvis har oppgradert huset med jordfeilautomater ? Høres merkelig ut for meg - noen som vet ?
Signatur
   #7
 24,668     Akershus     0


HSt ; Norsk varmepumpeforening anbefaler heller ikke å skru av varmepumpen, men her er jeg ikke enig med dem.
Det kommer jo an på bruksmønsteret - vi bruker ikke stuen fra vi går og legger oss og frem til neste dag ca. klokken 1700 - å kjøre VP i 17 timer der det ikke oppholder seg noen virker på meg som sløsing.


Jeg fikk forøvrig et tips idag om at den store spenningsforskjellen mellom fasene kan skyldes at jeg delvis har oppgradert huset med jordfeilautomater ? Høres merkelig ut for meg - noen som vet ?


Jeg ser heller ikke helt poenget med å varme opp mer enn en trenger. Hva med total COPen når en varmer 17 unødvendige timer? Ellers, de samme timene er et av mine argumenter for at det helst bør være mulig å stenge av mellom kjøkken (frokostvarmt) og stue (nattsenket til en kommer hjem om kvelden).

Argumentasjonen for at jfa skulle påvirke linjespenningen skulle jeg gjerne hørt.
Signatur

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vedr gangtid på varmepumpe i døgnet så er jeg enig at kan en på fornuftig vis senke temperatur så kan det hende at det er lønnsomt. Siden dere får igangkjøringen på dagtid, med forhåpentligvis høyere utetemperatur, så kan det gå i balanse. Er det nattsenking så en fyrer opp igjen til kl 7 så kommer igangkjøringen på tidspunkt med lavest utetemperatur og de 10-20% som du sparer på nattsenk kan gå tapt.  Jeg har bare snart ett års erfaring med LL pumpe og nødvendig tilleggsvarme andre steder i huset spiser fort opp bespareslsene i mitt hus tror jeg (nå kommer tilskuddet fra LL pumpen i 1.etg og panelovner slår lite inn).  I tillegg så er nok min LL litt liten. Men å være sikker på at dette gir lavest forbruk har jeg så langt ikke funnet noen god kontroll mulighet for.
   #9
 1,505     0
Du har IKKE PÅ NOEN MÅTE sprikende jordspenninger grunnet jordfeilautomater.. Du har sprikende jordspenninger fordi IT-nett HAR sprikende jordspenninger  Wink Veldig sjeldent man kommer til installasjoner med helt jevn og fin jordspenning. Som regel ligger ligger det mellomg 110-150 volt, det du måler er helt innafor normalen. Det som kan være en årsak til sprikende spenninger er dårlig fasefordeling, men da prater vi gjerne på hele trafokretsen og ikke en enkelt bolig.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 275     Kråkstad     1
Som jeg trodde President Grønning - og takk for at du bekreftet dette !

Jeg tukla også litt med innstillingene til Efergy e2 for 22 timer siden (ned fra 127V til 126V - og nå viser den 20 W mer enn strømmåleren i døgnet.... det må sies å være godkjent !
Daglig gjennomsnittsforbruk er nå på 50.36 kWh - men det er sevsagt for høyt siden jeg startet med mottakeren justert til 130V.
Signatur