4,191    4    0  

Jordkabel i kjelleren, hva kan gå galt?

 3,216     0
Skal bygge ut kjelleren. I den forbindelse skal vi rive ned tak og innvendige vegger. Elektriker har vært her og koblet fra strømmen, med ett unntak som han har glemt eller utelatt. Nemlig en jordkabel som kommer ned fra himling, fra ca midten av 1. etasje og er koblet til ett rør i kjelleren. Jeg mistenker den kommer fra deler av det elektriske anlegget i 1. etasje, som er nytt. I tillegg til dette er det en jordkabel på inntaket koblet til en jrdingskabel under bakken, og enda en liten jordkabel koblet til ett vannrør.

Den førstnevnte kabelen må fjernes, eller i det minste kobles fra røret og bli liggende å henge. Er det noen fare overhodet med dette? Hva må til for å få støt? Til info har vi jordfeilbryter. Har fått meg en karamell en gang i livet mitt, og jeg vil gjerne unngå det igjen Smile

   #1
 923     0
Tar forbehold om at jeg er en amatør, og ingen elektriker!!!

Den kabelen som er igjen er mest sannsynlig en del av utjevningsjordingene, evt. husets hovedjording om det er en gammel installasjon.

Den kan jo ikke uten videre fjernes, men om man følger med litt så kan det nok gå bra.

Er det husets hovedjording så bør du vel legge opp en ny hovedjording, som går i spyd, jordplate eller ringjording(???).
Er det en del av utjevningsjordingene mener jeg at man trygt kan fjerne den, såsant det finnes flere  mot vannrør nærmere vannkraner etc.

Med å fjerne, så sikter jeg til å koble fra for kortere tid.

Alt i alt så bør du ikke røre den, både med tanke på peiling, og hva man har lov til.

Skrur man av inntak/hovedsikring så er det selvfølgelig trygt å koble den fra.
Det er også trygt sålenge det verken finnes jordfeil i huset eller hos naboer som smitter over via vannintak, men det vet man ikke om finnes eller kan dukke opp plutselig.

Personlig hadde jeg nok lagt den på en måte som gjør den "ikke i veien" lengst mulig, også koblet den fra over kort tid ved behov.

Men jeg vil vel anbefale deg å kontakte firmaet som har fjernet resten, sikkert ikke umulig at de kan sende en kar for å kikke på det og gjøre noe med det i forbindelse med en jobb i nærheten uten store kostnader siden den egentlig skulle vært fjernet/flyttet tidligere.
Den er sikkert satt igjen med vilje siden den er påbudt og ha.

Satser på at det kommer noen fagfolk og irettesetter meg.
   #2
 256     Sørlandet     0
Imponerende bra svar til å ikke være trikker.=)


Den jordledningen er mest sannsynlig en utgjevningsforbindelse eller hovedjord til huset.

Om det er hovedjord, kommer ann på hvor gammelt huset er. På 70-tallet var det svært vanlig å benytter kobberrørene(les: Vannrør) som jordelektrode. Dette var på den tiden veldig gunstig. Problemet blir den dagen man skal gjøre om på vannrørene, da er man nødt til å legge opp til en ny jordeletrode. Dette kan løses med å sette opp et(les: Eller flere avhengig av grunnen) jordspyd eller en CUline.

Mitt råd til deg er å ta kontakt med elektrikeren din, han har bedre forutsettninger enn meg til å se at det sier er korrekt!;)

Når jeg nevner det å legge om på vannrørene, så mener jeg typisk gå i fra kobber til pex. Typisk når man legger om fra privatbrønn - kommunaltvann.
  (trådstarter)
   #3
 3,216     0
Det var nok en del av hovedjord en eller annen gang, men jeg vet det ikke er det nå, jeg fikk nemlig i fjor lagt opp ringjord rundt huset og koblet til dette. I tillegg er det enda en jordkabel som går til rørene i huset, utenom denne.

Jeg tolker det som det er er trygt å koble fra denne midlertidig. Men jeg kan forhøre meg med elektrikeren for å være helt sikker.
   #4
 923     0
Min tolkning er at det vil være ok å koble den fra midlertidig, men du vil da miste utjevningsjording på vannintaket, er det f.eks. utjevnngsjordinger ved VVB på både varmt og kaldt som er intakt, vil jeg mene at det går bra over litt lenger tid, hvis ikke(burde du få det), så ville jeg hatt den frakoblet for kortest mulig tid, altså fjerne den når den er i veien for arbeidet.

Uansett frarådes det selvsagt, og en prat med dem som har koblet fra resten og har kjennskap til DITT anlegg anbefales.