8,108    11    0  

Montere overspenningsvern i gammelt NEBB-skap med renoveringsramme

 14     Bergen     0
Hei

Har hjulpet en kompis *litt* med renovering av anlegget på hytta, og skal montere 9 JFA à 3 modulplasser på 2 skinner i den nye rammen. JFA kobles med samleskinne.

Nå er det slik at hytta har inntakssikring på loft med overlastvernet plassert der og kabling ned til toppen av skapet. Her var der gammel jordfeilbryter som nå skal vekk og inntaksledningene må skjøtes til målerledningene med overspenningsvernet.

Følgelig er jeg litt i stuss om det kan anbefales å:

Sette overspenningsvernet helt til venstre på en av skinnene med tilførsel rett ned på dette, koble målerledningene i samme klemme og koble jord "jevnt bøyd", fra under vernet, i en radius på ca. 10cm til jordklemme midt i skapet?

Jeg er klar over at strengt tatt burde det sittet oppe i inntaksskapet for å verne om det meste, men har behovet for å skjøte lederne i selve skapet.

Går ikke dette greit da? :)


   #1
 396     Landet     0
Hvorfor sette du ikke bare OV der hvor du hadde tenkt til å ha OSV og sette OSV etter dette så til måler ?
Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Jeg vet noen ferdigkoblede tavler kommer med overspenningsvern på samleskinna, men det strider mot hva jeg har lært på div kurs.

Overspenningsvernet plasseres normalt etter overlastvern og før måler. Man bruker helst mangekordelet ledning og kobler "inn og ut" i en V, dette sikrer god avledning ved overspenning.

Noen lasker også fra overlastvern og til overspenningsvern.

Jordleder skal i utgangspunktet være så kort som mulig og ha runde bøyer. Husk en lask med jord til DIN skinna.
  (trådstarter)
   #3
 14     Bergen     0
Hei, og takk for svar:)

Overlastvern må bli i inntaket for enkelthets skyld, men også pga plassmangel i renoveringsramma (2x20 moduler og JFA er 9x3moduler tilsammen) ;)

Soop: skrev litt diffust, ville bare sette OSV på DIN skinna til venstre - ikke i samleskinna:)

Om det strider veldig mot sunn fornuft å ta tilførslen (fra OV i inntaksboks) rett ned fra skapmuffe til overspenningsvernet på øverste DIN skinne med JFA, men helt separert fra samleskinne og med en kort halvrund jording til skap

BTW. når jeg sjekker OV og OSV på nederste DIN skinne til høyre for måler i mitt skap, der disse er samlet i topp med samleskinne - men INGEN JORDLEDER tilkoplet OSV...ferdigbygget skap og samsvarserklæring, ihvertfall på tilkopling til stigeledningen og målerinstallering Shocked
   #4
 21,481     Enebolig     0
Hvorfor ikke ha en vanlig skillebryter med NH00 sikringer ved inntaket? Du må uansett ha en bryter i tavla som bryter tilførselen inn.

Hvis du ikke har jord fra overspenningsvernet og opp til jordskinne, så er det selvfølgelig feil. Dette skal sannsynligvis monteres på stedet dersom tavla var levert ferdig.

Det går fint å sette overspenningsvern på DIN skinna. Men når du spør om sånt, så lurer jeg på om det er særlig lurt av deg å rote i tavla. 

   #6
 21,481     Enebolig     0
Meg bekjent er det ingenting som forbyr bruk av PN, men mangetrådet (feks RK) gir mindre impedans ved høye frekvenser.
   #7
 57     0
En liten tilleggsinfo til de korrekte svara over. Siden dette er en hytte kan det godt hende den har luftstrekk inn på hytta , dvs utan distribuert jordingsleder. Dette øker sannsynlegheiten for store skader ved overspenninger og det er då strengare krav til overspenningsvern. I forskriftene er det listet opp tre løysingar på dette problemet og av dei er den enkleste at ein vernar overspenningsvernet med eigen jordfeilbrytar. Dette fordi overspenningsvernet kan "brenne" fast i en kortslutning til jord. Mao liggende jordfeil. Jordfeilvarselet kuttar då ut overspenningsvernet. I tillegg blir det krevd akustisk varsling av at jordfeilvernet er utløyst. 
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 14     Bergen     0
Hei

Jeg er faglært industrimontør og har vel som de fleste av oss herinne en viss grad av tro på seg selv, så i tillegg til de mange andre farlige ting som bærende bygningsdeler, støttemurer, rørlegging jeg har styrt med, så klarer jeg sikkert også å koble et sikringsskap til. Før i tiden spurte jeg andre fagfolk på bygg, eller venner av venner om råd. Nå er det så fryktelig enkelt med internet, og å kunne få informasjon som ovenstående innlegg er gull verdt! Det er vel derfor vi bruker dette forum...

Mine første innfall mht overspenningsvernet er vel blitt bekreftet - men med tillegg av deres nyttige kjennskap til regelverk og erfaringer har jeg i tillegg blitt opplyst en del nyttige gulkorn

Hytten har luftstrekk uten jord. 35A OV i inntaket. Men mye av vitsen med JFA her er at kun den enkelte kurs skal slå ut ved feil, spesielt vannpumpen har tatt kjølevarene et par ganger forstår jeg.
Så jeg likte vel ikke helt å sette inn en 300mA foran OSV med mindre dere mener den er *såpass treg* at den kun vil slå ut ved overspenning via luftstrekket? Om OSV har relæ vil det sannsynligvis være godt nok til varsling om det bør være der...Hvis det slår u,t når man ikke er der, har man likevel varme pils når man kommer dit;)
   #9
 21,481     Enebolig     0
Det hjelper ikke med pågangsmot hvis man ikke har tilstrekkelig kunnskap om faget. Det som skiller utsatte farlige installasjoner (som el anlegg) fra mye annet er at det er ulovlig for ufaglærte å utføre den. Og da var vel hylekoret igang..

Ved nytt inntak skal det gjøres endel beregninger, og normal praksis vil være å montere skillebryter som KV for man går ned til tavlen.

Jordfeilbryter skal kun monteres foran overspenningsvern i IT og TT nett og må være støtstrømsikkert lik eller større enn 3kA.
  (trådstarter)
   #10
 14     Bergen     0
Hehe, ønsker ikke hylekor jeg;)

Alt for mange gode tråder blir liksom litt ødelagt med sånt og jeg vet akk så godt at dere som har dette her tema som yrke er vel berettiget til å løfte pekefingeren.

Men når nå tosker som meg likevel skal plukke på ting de ikke vet absolutt alt om så er det dog et argument at interesserte fagfolk tross alt kan få de langt på vei til å gjøre dette så bra som mulig...hmm?

Det er også et argument, om ikke så tungtveiende, at det er vanskelig, umulig eller blir for dyrt å be et firma ta litt nå og litt da i en rehabiliteringsprosess i private hjem. Først ute er stua, deretter har man hullet opp veggene som en sveitserost i neste rom for å få rør igjennom der, så litt arbeid igjen, så er der litt strøm i gamle skapet og litt i det nye og så videre. I min nåværende bolig er mange av rørene trukket ned i blindkjeller og deretter opp i nytt skap, faktisk en av de lettere måtene jeg har distribuert på - MEN i disse blindkjellerne her er der asbestplater som stubbeloft..og flere naboer har fått pent NEI til arbeid der, med det resultat at nye koketopper har fått 25A i Thorsmankanaler helt fra skapet til kjøkken..ikke her nei, det ble støvmaske på undertegnede og det jeg kaller ordentlig arbeid;)

Jaja, skal ikke fordype meg mer med dette, jeg har fått en del innspill til hytteskapet og kan forsikre dere om at det garantert blir bedre enn det var:) Burde tatt et før-bilde, men jeg har rusket ut gamle sukkerbiter og en bunt med via'er inn og ut fra diverse brytere til ettermonterte spotter, DET arbeid så ikke ut og var akkurat sånt skrekkscenario dere selv har sett fra amatøren. Kan kanskje heller poste et etter-bilde...