31,483    50    0  

Utvidelse av gammelt sikringsskap

 43     0
HER SKJEDDE NOE FEIL. SKAL FULLFØRE INNLEGGET NÅ!

Er for tiden i gang med planlegging av totalrenovering av leiligheten.
Skulle derfor gjerne oppgradert nåværende sikringsskap da dette absolutt ikke er tilstrekkelig. Skapet er nok datert tilbake til da bygget var nytt, begynnelsen av 60-tallet.

Slik det er nå så har vi en hovedsikring/OV på 20A, en kurs på 20A og to kurser på 10A.
Vi vil jo gjerne ha inn en platetopp (har forstått det slik at denne bruker ca 7000W på full pupp?), separat komfyr og en vaskemaskin inn. Dette da i tillegg til oppvaskmaskin og VVB.

20A OV er jo alt for lite. Jeg vet ikke hvordan det ser ut i hovedtavlen til bygget her enda, og derfor heller ingenting om kapasiteten på denne. Jeg slipper inn på torsdag sammen med vaktmester for å sjekke dette.

Jeg lurer egentlig på om noen her har erfaringer med det å oppgradere såpass gamle sikringsskap? Bygget er en lavblokk med to oppganger, 10 leiligheter per oppgang (20 leiligheter totalt). De fire leilighetene som ligger i kjeller har OV på 20A, mens de 16 andre har OV på 25A.

Er utdannet elektriker, men har aldri jobbet i boliger, kun større nybygg. Så det er liten erfaring med slikt som dette. Noen som har innspill å komme med? :)

Legger også med kursfortegnelsen til leiligheten her.
Utvidelse av gammelt sikringsskap - U.etg.2.fortegnelse.jpg - BadFurDay

   #1
 101     0
40A bør vel holde. Eventuelt 3-fase 32A. Du får skjekke strømføringsevnen til stigerledningen. Ikke at den bør være noen begrenser. Det er jo bare å bytte.
  (trådstarter)
   #2
 43     0
Tror ikke det er så enkelt som å bare bytte stigerkabelen. Ser ut som at den er gjennomgående til alle leilighetene her. Kommer helt ann på hvor lang den er, og vilken leilighet som er "førstemann".
   #4
 21,481     Enebolig     0
Det hender at styret for slike blokker har interne regler, og kan nekte deg å oppgradere stiger dersom det innebærer kanaler i felles gang ol. Inntakskabler fra "gamle tider" var gjerne litt overdimensjonerte, men de bør tross alt skiftes ut når det er så gammelt.
  (trådstarter)
   #5
 43     0
Det var det styret ja. Kvier meg til å snakke med dem. De er alltid så vanskelige, og bruker bokstavelig talt en hel måned på å svar på en mail.

Noen som vet hvilken samtidighetsfaktor man bruker når man dimensjonerer hovedtavlen?

Satser på det er felles hovedtavle til begge oppgangene - 20 leiligheter. Summen av alle OV til leilighetene er 480A.
   #6
 101     0
Vanskelig å gi gode råd med så lite info. Når det er sagt tviler jeg på at marginene er så små at hovedsikringen ryker om du bytter fra 20A til  for eksempel 40A, eller at stigeren overbelastes. (Skjekk uansett strømføringsevnen til stigeren opp mot hovedsikringen. Det er ikke alltid slike stigerkabler er sikret "idiotsikkert"dessverre.)
  (trådstarter)
   #7
 43     0
Da har jeg fått tatt en liten titt i hovedfordelingen til bygget her. Oppgangen min er delt opp på to kurser, en med OV på 80A og den andre på 63A. Men hvilken av dem vår leilighet ligger under vet jeg ikke. Heller ikke om det er fem leiligheter på hver, eller 4 på en og 6 på den andre. Det blir bare vill gjetting.

Nå har jeg ingen NEK tilgjengelig for øyeblikket, er det noen er som kunne ha sjekket opp i strømføringsevnen til stigerkablene ut til oppgangen for meg?
Ser ut som at kablene ligger i rør i betong hele veien, vil tro det er snakk om CU-kabler også.
Tverrsnittet på kablene er 3x25 fra 80A vernet, og 3x16 fra 63A.

Her er også bilde av kursfortegnelsen i fordelingen.
Utvidelse av gammelt sikringsskap - Hovedfordeling.jpg - BadFurDay

   #8
 101     0
Nek 400:2002 Tabell 52A-4 sier:

A2 (Treleder kabel i rør i isolert vegg): 16mm2 56A og 25mm2 68A

B2 (Treleder kabel i rør PÅ vegg): 16mm2 62A og 25mm2 89A

Kanskje ikke de tallene du hadde håpet på. Ligger i grenseland vil jeg si. Bytt inntakssikring i skapet ditt og ta en kontrollmåling en gang anlegget er hardt belastet. Typisk morgen eller etter jobb. Smile

Et lite tips til slutt. Er det effektpatroner som beskytter stigerne så sørg for å ha noen i backup. Da blir du helten og ikke skurken om hovedsikringen tar kvelden på julaften. Smile
  (trådstarter)
   #9
 43     0
Ah. Så om vi tar utgangspunkt i at det er forlegningsmetode B2 så er kabelen dimensjonert helt tett opp til merkestrømmen på vernene da altså.

Hvilken samtidighetsfaktor  rimelig å ta i bruk her egentlig?
Det som er et lite hinder her for meg nå er at jeg ikke vet hvilken OV min leilighet ligger på, ikke dem andre i oppgangen for den del heller.