45,731    23    24  

1,5mm2 på 16A kurs

 1,170     Asker     6
Kan man trekker 1,5mm2 kabel på et 16A kurs hvis punktet det trekkes til har fast tilkoblet utstyr, f.eks taklampe?

   #1
 21,481     Enebolig     2
Ja, så lenge utstyret er fast tilkoblet og man kan dokumentere at kabeltverrsnittet tåler belastningen og at det oppnås tilstrekkelige kortslutningsverdier i forhold til vernet. Det vil selvsagt gjelde de aller fleste lamper.
   #3
 4,255     3

Dette er feil
Les i Norm Nek 400
De har et punkt som sier 16 A = 2,5 kvadrat.
Se punkt 533.2 og 433.1




Det du skriver om her er jo om overbelastningsvern, disse 1,5mm2 kablene er beskyttet mot overbelastning, behøver da å beskyttes mot kortsluttning. Det som sOPp skriver er helt riktig.
Er du virkelig elektroinstallatør?
Slik skal installatører vite!
   #4
 22,342     Akershus     0
[quote author=elektrikern link=topic=8523.msg82285#msg82285 disse 1,5mm2 kablene er beskyttet mot overbelastning, behøver da å beskyttes mot kortsluttning. [/quote]De er vel strengt tatt ikke beskyttet mot overbelastning da det ikke er nødvendig. Belastningen vil ikke kunne bli høyere enn det lederene tåler.
   #5
 4,255     2

[quote author=elektrikern link=topic=8523.msg82285#msg82285 disse 1,5mm2 kablene er beskyttet mot overbelastning, behøver da å beskyttes mot kortsluttning.
De er vel strengt tatt ikke beskyttet mot overbelastning da det ikke er nødvendig. Belastningen vil ikke kunne bli høyere enn det lederene tåler.
[/quote]

De er jo strengt tatt beskyttet mot overbelastning, siden den tilkoblede lasten er fast. En behøver ikke å nødvendigvis bruke sikringer eller vern for å beskytte kabler mot overbelastning/ kortsluttning. Utelatelse av vern kan være en fullgod løsning hvis en beskytter kablene på annen måte. Eks. legge kortsluttningssikkert, begrense laststrøm. Beskyttelse begge deler.
   #6
 21,481     Enebolig     2
Nå har jeg ikke NEK foran meg nå, men føler meg rimelig sikker på at dette er rett siden en bas begynte å grynte når jeg la 1,5mm tilførsel til en 200w vifte  Wink Da måtte jeg selvfølgelig ta en festkveld med NEK 2006 og bevise at jeg hadde rett.

Men hvis ELEKTROINSTALLATØR ønsker å benytte 2,5mm til en 7w sparepære og knote med tilkoblingsstykket fra h***** så skal ikke jeg nekte han det. Alt som er bedre enn normen skal man ikke klage på  Smile

   #8
 12     Norge     1
Spørmålet er:
Er det slik at en ønsker å sette opp en ny kurs, å legge 1,5 kvadrat fra denne å ut?
Ja det kan man om det er fast last.
MEN det en svært dårlig løsning og frarådes.

Er det lurt med overbeastnings vern?
Avhengig om det velges C eller B automat og kortsluttnings strømmen ved skap er max lengde ca 30 m. for å trippe automat.
Får man derimot en jordfeil/ eller annen feil  som ikke tripper automaten elektromagnetisk kan denne feil bli stående ganske lenge.
Det samme kan skje i en Ovn . Elementene kan smelte sammen og resistansen kan minke, slik at det går større belastning feks 30 Amp.
En 1,5 kvadrats kabel kan bli ganske varm ved denne bealstning,  en 16 A  stå lenger enn en 10 Amp med denne overbelastning.( har man ikke overbalstning vil det ta fyr før automaten tripper( feks ved bruk av 20A-25A)

Men er det her ment en avgrening til et lampe punkt kan man det ja. Det bør da være snakk om kort lengde.
Snakker man om feks å legge opp 10 lamper på denne måten mener jeg du bør la være.

Helt enig i at det er mulig, ser og ofte at det er nødvendig for å koble div små lamper, men poenget er at dette må en vurdere ( risiko vurdering som alle utfører før de starter på en jobb. Denne igjen må pressenteres for kunde som igjen må bli forklart ulemper med løsningen)

Men om det hjelper noe oppfattet jeg dette som en ny kurs 16A med 1,5 kvadrat ut til bryter lampe. Dette blir aldrig utført.

Så er jeg en dårlig Installatør ?
Eller en god?
Jeg vurderer hver jobb, snakker med kunde å anbefaler gode løsninger. Å legge seg på grenseområder for hva de nederste myndihetskrav krever er ingen tjent med.

Spør jeg en kollega som godkjenner biler sier han at jeg kan kjøre med vinterdekk hele året- det er lov, men jeg ønsker kansje ikke gjøre det da kansje bremse lengden kan bli for lang.


Denne karen som spurte har sikkert ikke tilgang på FeB dok, eller noen Kortsluttnings måler så derfor bør en generelt følge Nek 533. Det gir bedre annlegg.

Men Sopp har rett ja.
Og ja så vidt jeg vet har er ikke firmaet mitt gått konk enda eller papirene mine blitt inndratt enda.....Men det er morsomt å diskutere  ;D
God helg når den kommer.


   #9
 22,342     Akershus     0

Er det lurt med overbeastnings vern?
Hva mener du?

Avhengig om det velges C eller B automat og kortsluttnings strømmen ved skap er max lengde ca 30 m. for å trippe automat.
Får man derimot en jordfeil/ eller annen feil  som ikke tripper automaten elektromagnetisk kan denne feil bli stående ganske lenge.
Tenker du da på en feilstrøm mellom 10 og 16 A (ev Ik5 for 16 A sikring?) Det skal mye til for å få en slik feilstrøm. Kabel skal velges etter minimum kortsluttninsstrøm (ev jordsluttningsstrøm) uansett.
   #10
 12     Norge     1
eksempel :
Har du en overbelastnin på en  automat må det termiske vernet slå ut for denne. I2
Ser man på grafene til en automat vil en overblasning på en Automat  bygget etter EN 60898, stå med feil i ca 60 min ved en overbelastninf på 1,5xIn

ved bruk av 10 A x 1,5 = 15 amp.
ved bruk av 16 A x 1,5 = 24 amp

For at automaten skal slå ut etter ca 10 min
Må man ha ca 2 x IN

Ved 10 A x 2 = 20 A
Ved 16 A x 2 = 32 A

Når vi vet at en 1,5kvadrat i rør tåler ca 14,5 A mener jeg dette kan skape en farlig situasjon.