30,326    52    1  

Thermografi: Spare penger ved å kjøpe kamera selv ?

 802     Akershus     0
Er snart ferdig med bygging på fjellet, og kunne tenke meg å Thermofotografere som en kvalitetssjekk før overtagelsen.
Men ser at å leie noen til dette koster kr 5'-20'.
Antar at det i mitt tilfelle fort blir minst 10.000,- da det nok går med en hel dag inkl. reising for vedkommende.

Ser imidlertid at man kan få kjøpt kamera for kr 23.000,- inkl. mva.
Om man selger kameraet videre relativt raskt, burde dette være en billigere løsning.
Man får riktignok ingen fancy rapporter, men poenget er vel bare å sjekke ut hvor det er dårlig isolert..
I tillegg kan man sjekke både hus, hytte og kanskje hos svigermor, uten at det koster noe ekstra.

Kanskje det kunne være en ide og gå sammen flere her på forumet som et spleiselag der vi videreselger kameraet mellom oss, feks. med en prisreduksjon på 20% pr ledd ?

IRI 4010-Termografikamera



Thermografi: Spare penger ved å kjøpe kamera selv ? - thermokamera.JPG - hyby

   #1
 1,093     Skjetten     0
Ettersom du ikke er kurset termograf, så kan i teorien byggefirmaet gi blaffen om du påpeker noe... Og bare be deg skaffe en "ekte" takstmann. Feilbruk av thermografi kamerat kan gi dårligere/bedre resultater enn hva som er reelt.

Det kreves sertifisering/kursing for å bruke thermografi til slikt du i ditt tilfelle vil, kvalitetsikre... Får du en kurset/utdannet person til å ta seg av dette, så vet han hva han leter etter og han kan påpeke dette ovenforbi byggefirma og kanskje han også har erfaring og kompetanse nok til påpeke hva som er utført feil og hvordan det kan rettes.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 802     Akershus     0
"sertifisering" og kursing i hue og ræva for å bruke et kamera....
Ja ja.....  

Det følger vel med bruksanvisning, kan da umulig være så vanskelig å ta et foto av noen vegger, hjørner og takflater  ?
Leverandøren skriver:
"Enkel betjening, og hurtige menyfunksjoner gjør kameraet svært lett å betjene, også for folk som aldri tidligere har arbeidet med termografering."

Oppdager man store feil, får man heller ta det videre derfra, om leverandøren setter seg på bakbeina, kan man jo ta en fysisk stikkprøve. Eller leie inn fagfolk i 2.omgang.
   #3
 1,093     Skjetten     0
Ingen som har sagt at du må ha kurs og sertifisering for å bruke kamerat... Men derimot for å kvalitets sikre arbeid!

Det er ikke bare til å filme/knipse bilder av det du vil, og se ett varme/kulde felt her og der og kalle det for "dårlig" håndtverk.

Det er spesielle temperatur forhold som bør tas i betrakning, er det trekk i huset.. hva skjer om du lager trekk i huset... vil områder som ser fine ut uten trekk se anderledes ut osv osv...

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 802     Akershus     0
Vil jo tro at det går ann å lese seg til slike basic ting, slik at man ikke gjør de største brølerene..

Men takk for innspill, ser at jeg i hvertfall bør sjekke litt mer omkrig temaet før jeg bestemmer meg Wink
   #5
 974     0
Poenget med termografering er å finne kvar det forsvinn varme. Det er der det er dårleg isolert - men først og fremst der det er luftlekkasjar. Ved "ordentleg" termografering har testaren med seg utstyr for å trykksetje huset slik at det svarar til ein frisk bris (10 m/s) ute.

   #6
 433     Østfold     0
Som så mangt bør og det foreligge en eller annen form for sertifisering, kursing eller annen kompetanse.
Det er nok desverre ikke nok å kjøpe et kamera og "ta bilde".

I kameraet regnes den infrarøde strålingen om til temperaturer. For å få til dette må vi vite noe om hva slags overflate vi ser på, hvilke temperaturer som er rundt oss + en del andre ting.
Det er ikke nok bare å ta bildene. De må også tolkes og bedømmes. Temperaturer og temperaturmønstere må vurderes. Det er ikke bare å lese av "slike basic ting".

Det kreves erfaring og kompetanse.
   #7
 371     0
Er du sikker på det? konseptet er jo uhyre enkelt. Sett undertrykk på huset så kald vinterluft blir trukket inn og fyr opp i huset så vil luftlekasjer etter en stund bli mer synlige og da er det jo bare å fotografere.

For kuldebroer er det bare å ha høy temperaturdifferanse mellom ute og inne og sammenligne med trykktesten for å utelukke store luftlekasjer.

Kameraet viser jo bare temperaturgradientene i huset, og så lenge disse vises grafiskt er det en smal sak og tolke dem så lenge man velger hvilke temperaturer svart og hvitt skal representere (antar det er ytterpunktene på fargeskalaen)

Men i følge deg har jeg missforstått noe grundig, hva er det jeg ikke vet?

edit: (blir jo litt tolkning av resultater kontra hvordan veggen er konstruert, men slik kan vel de fleste her inne)

   #8
 433     Østfold     0
Er forsåvidt enig med deg i at koseptet i og for seg skulle være enkelt. Men det er nok ikke så enkelt som det kanskje kan høres ut som i reklamen....

Det skal litt erfarenhet til for å tolke resultatet man får ved målinger som skal settes i sammenheng med andre faktorer. Det er visst ikke bare å se på fargeforskjeller - selv om vi alle vet at ved mørk farge = dårligere isolert etc.

Jeg ville som entreprenør aldri godtatt en tiltakshavers (forutsetter ufaglært) sine meninger dersom han/hun hadde kjøpt et slikt kamera.

Jeg ville aldri kjøpt et kamera og startet opp med dette uten skikkelig opplæring og kursing. Noe som ville gitt meg et sertifikat eller kursbevis.

Dette fagområdet er alt for dristig å begi seg ut på uten opplæring.....selv om det kan virke enkelt.
   #9
 433     Østfold     0
Legger til litt tilleggsinformasjon. Jeg mener fremdeles det er litt for mange forutsetninger som må oppfylles før et riktik resultat kan fremlegges.

Fant dette på http://no.wikipedia.org/wiki/Termografi
Utdannelse
For å bli termografør stilles det egentlig ingen krav til verken utdannelse eller kompetanse for øvrig. Men flere og flere krever at de som utfører termografering er sertifisert enten via Nemko, DNV eller andre liknende aktører. Kursene for å bli termografør er veldig omfattende, og det kreves som regel at man er fagmann på det feltet man skal termografere for å bestå en slik prøve.
Termografiforum er en forening som jobber for at det skal bli økte krav til termograførenes kvalitet og at fagets renomé skal ivaretas.

Fant dette på http://www.byggtermografi.no/hva_er_termografi_.htm
I varmekameraet regnes varmestrålene om til temperaturer og da er det mange muligheter for å gjøre feil. Vi må vite noe om hvilke temperaturer som kommer fra omgivelsene, hvor stor avstand det er mellom kamera og det vil skal se på og hva slags materiale og overflate vi skal se på etc. Det er derfor viktig at den som bruker metoden, har god kjennskap til varmelære, strålingsfysikk etc.

Fant dette på http://www.ptnordic.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1357
Termografi Nivå I
Grunnleggende kurs over fem dager innenfor termografi. Kurset ligger til grunn for sertifisering hos Nemko og Det Norske Veritas. Kurset omfatter både IR-teori og praktisk bruk av kamera.
Kursbeskrivelse: Kurset kartlegger grunnleggende sammenhenger innenfor varme- og strålingslære. Fysikken bak varmeledning; konduksjon, konveksjon og stråling forklares teoretisk og illustreres ved hjelp av forsøk. Strålingslære behandles med henblikk på radiometri og det infrarøde spektrum. Sentrale begreper som; emisjon, refleksjon, transmisjon og absorpsjon forklares på en lettfattelig måte.

Studiemetoden bygger både på praktiske forsøk og eksperimenter, samt praktisk arbeid fra deltagerne selv.

"Hands on" og anvendelse av utstyret gjennomgås i et bredt perspektiv. Innstilling av utstyr med hensyn til korrekt innstilling av bilde, valg av filter, linser etc. blir gjennomgått generelt. Dessuten settes termograføren og IR-utstyret inn i sin rette sammenheng; innsamling av rådata, bildelagring, trendanalyse, kalibreringskontroll, rapportering osv.
Til slutt har vi en gjennomgang av et stort antall bruksområder vedrørende termografi-teknikk. Dette illustreres med eksempler fra virkeligheten. Termogrammer og fotografier utgjør diskusjonsgrunnlag. Dette øker også de teoretiske kunnskapene.
   #10
 266     med tak over haude     0
å ta selve bildet er drit enkelt, problemet er vel at det skal justeres inn og kompenseres for feks omgivelse temperaturer osv?

bildekvaliteten kan bli kjempe dårlig og ubrukelig uten å plotte inn rette verdier i kamera før fotografering hvertfall.. (bilde 4 er "innstilt" av en som sikkert ikke kunne å bruke kamera)

vi har et kamera ombord på båten jeg jobber, jeg har leika mye med dette, her er noen bilder som elektrikeren har tatt, er ikke altid lett å "tolke" de... stort sett el-motorer og koblingsklemmer... (bilde 4 tror ikke jeg han har tatt)

kaffekoppen på bilde 3 er tydligvis 59 grader? er forøvrigt bilde av meg  ;D

edit: det er lett å tolke de bilda som er rett tatt, men ingen kan vel fortelle meg hva som er på bilde 4? var det jeg prøvde å få frem :)
Thermografi, spare penger ved å kjøpe kamera selv ? - IR_0104.jpg - weheee34
Thermografi, spare penger ved å kjøpe kamera selv ? - IR_0113.jpg - weheee34
Thermografi, spare penger ved å kjøpe kamera selv ? - IR_0108.jpg - weheee34
Thermografi, spare penger ved å kjøpe kamera selv ? - IR_0102.jpg - weheee34
Signatur