30,820    20    6  

Sparkling på gips med papirremse.

 325     Sør- Trøndelag     0
har nettopp startet å sparkle i dag (etter mye gruing, siden hjemmesparkling av moi sjelden har blitt vakkert før, men går på med friskt mot og skal være grundig)

har nå lagt inn papirremse med sparkellag bak og glattet ut. så skulle jeg legge et lag over der, slik alle flotte videoer om emnet viser at du skal. det er bare det at når jeg drar av, så ser jeg rett innpå pairet igjen. kun ei lita hunne som ligger oppå denne.
for ikke å klebbe for mye, lar jeg det bare tørke. ser rett og slett ut, og få grader.

har fulgt alle gode råd om å bruke bred sparkeljern, kvalitetspapir jeg nesten ikke greier å rive over.

papiret er faktisk ganske tykt, kanskje det fyller opp mye, og at det derfor fyller opp såpass.

skal se på det i morra nå da, om det er krympet til et søkk i mellom platene.
men er det ok sånn i sin alminnelighet å skimte papirremsa når sparkel er dratt av ??

   #1
 388     1
Jeg bruker å ta lite sparkelmasse i den første omgangen, bare nok til at den går utover kantene på papirremsa. Når jeg legger på remsa bruker jeg sparkelspaden til å trykke remsa godt inn i sparkelmassen. Da tyter sparkelen ut på sidene av remsa og den blir sittende godt inne i sparkelen med liten sjanse til å få luft på baksiden. papiret vil nå ligge 1 millimeter eller 2 nedenfor kanten i gipsskjøten

Dagen etter når dette har tørket legger jeg på det andre laget med sparkelmasse, dette skal gå kant i kant med gipsen. Du vil nå se om trikset med papirremsen var vellykket eller ikke.

Tredje dag legger du på det siste laget med sparkelmasse og dette er bare et veldig tynt lag som bare skal kompensere for det som sparkelmassen har synket inn ved tørking.

Fjerde dag pusser du og jeg kan love deg at 10 skjøter er neppe mer enn en halv times jobb.

Skulle du ikke få det til helt 100% allikevel, så skal du jo nå tapetsere, og med en miljøtapet med litt struktur på så er alle ujevnheter usynlige. Hvis du vil ha en glatt vegg, så legg på en helt glatt glassfiberstrie/miljøtapet. Den vil ta opp litt av ujevnhetene den også.

Gipsplater er en firedagers prosess, man må bare være tålmodig, så blir det minst mulig arbeid.

  (trådstarter)
   #2
 325     Sør- Trøndelag     0
takk for svar. jeg tror jeg har gjort det riktig. problemet er ikke å sparkle i seg selv, men mer de mange gradene en får om en ikke stryker av all overflødig sparkelmasse. det er den prosessen etterpå som tar tid, pussigf og skraping av ujevnheter ( >Sad >Sad >Sad) det er derfor sparkling sitter så forferdelig langt inne.

nå akter jeg å være så nøye at pussing ikke skal ta særlig tid.


snekkers forteller at jeg skal legge trjukt på, og at en omgang pr sjøt med sparkelmasse og papir skal holde om jeg ikke er grådig på massen,.

vel jeg opplever meg ikke grådig på massen, mer at jeg deler ut flere ganger...
   #3
 5,569     1
Mitt største problem er å få papiret til å sitte skikkelig.

Jeg legger på sparkel, så papir, så drar jeg over papiret. Og da snakker jeg ikke om ett kjapt drag med skeien - jeg mener skikkelig pressing av papiret ned cm for cm. Sparkel tyter ut på sidene, og dette bruker jeg til å sparkle ned papiret igjen. Har funnet ut at hvis jeg legger sparkel over papiret, og bløter det skikkelig ned (med sparkel) så holder det bedre.

Til slutt er det bare en svak hinne igjen over papiret. Det skal ikke ligge noe sparkel over papiret når det tørker, fordi fuktighet nedenfra skal forsvinne ut gjennom papiret når det tørker.

Ideelt sett skal jeg stå igjen med et helt tørt papir som er limt på den underliggende sparkelen ved dag2 ref 02dag's innlegg.

Stort sett går dette greit, men relativt ofte ser jeg at når legger på et lag med sparkel over papiret - så løsner papiret. Sannsynligvis på grunn av "tyngden" av sparkelen som legges på. Dette skjer stort sett i tak, men også på vegger. Dette lager bobler på alt fra 5-10 cm lengde og ~1-2 cm bredde som er vanskelige å sparkle bort.

Ved et par anledninger har jeg vært nødt til å skjære ut en bit av papiret med tapetkniv etter at det egentlig er ferdig sparklet - og så sparkle igjen hullet. Det lager en svakere skjøt, selvsagt, men samtidig er det nødvendig for å få slette skjøter. Jeg tapetserer ikke over gips/sparkel, men maler rett på.

Det er ikke så lett som alle oppskrifter vil ha det til Smile
   #4
 1,043     Akershus     0
En maler jeg brukte kastet papirstrimmelen i vannbøtta. Da er den lett å få ordentlig glatt og fin.

Strimmelen svekkes selvsagt ved fukting, men regner med at det blir OK igjen når det tørker(?)
   #5
 5,569     0
Leste et innlegg i en annen tråd, der noen polakker hadde vætet strimmelen i vann før den ble påført. Det hadde sprukket opp ganske kjapt iflg han som skrev innlegget.
  (trådstarter)
   #6
 325     Sør- Trøndelag     0
opplever ikke at det er noe problem at papiret ikke holder seg, sitter der det skal. noen steder buler det etter nedklemminga i gipsen bak, det er der jeg har for lite bak, og da bare løsner jeg litt ved bulen og påfører mer bak, så sitter det igjen.  pairet er ganske tykt og vanskelig å rive over.

jeg var oppi huset og så på nå, og snekker sier at det nå holder med et lag til, for det er bare litt nedsynk, en mm eller så på midten.

det skal slett strie på de fleste rom. (ikke boden)
vaskerommet skal ha slett strie og våtromsmaling, eller en våtromstapet.
   #7
 585     Oslo     1
Noen tips til:
Når du har lagt på et lag sparkel i den forsenkede skjøten, kan du  sette sparkelspaden på tvers av skjøten. Ideèlt sett skal du da kun lage en bitte liten strek i sparkelen. Da har du passe mengde sparkel i skjøten og kan legge i papirremse. Jo rettere vinkel du holder sparkelspaden mot plata, jo mer sparkel drar du av og jo mer trykker du papiret inn. Når dette har tørket skal det ideèlt sett ha sunket inn en mm eller to. Ikke sparkle over papiret før dagen etter.

Siste tips: Etter 2 ganger sparkling kan du slipe over. (Ikke bruk noe grovere enn 120 korning på sandpapiret) Så kan du male 1 strøk og se hvordan skjøtene ser ut og heller sparkle litt der det er synlige skjøter.
Signatur

   #9
 1,724     Trondheim     0
PSV 021:
Hvis du legger en TØRR papirremse i sparkelen så er det ikke så merkelig at det løsner.
Man skall fukte papirremsen i vann (jeg gjør slik at jeg klipper til en remse med riktig lengde og dypper ned i en bøtte med vann, siden trekker jeg remsen mellom to klemte fingrer slik at overskuddet renner av )

Tynt med sparkel under, siden FUKTIG papirremse, stryk det inn (UTEN sparkel på toppen) la tørke, påfør nytt lag.

Hvis man legger over et lag sparkel så sprekker det, tørr eller våt remse. Papiret beholder sin styrke etter fuktingen. Sprekk kommer ikke av at papiret sprikker, men fordi den ikke sitter fast.

MVH
Sakke
   #10
 492     Trondheim     0
Er det ingen som bruker fibernett greiene?

Jeg har bare brukt det på to kjellerrom her vi bor nå, men det funket fint. Lett å jobbe med også.