22,425    40    0  

Lekk tak på nylig kjøpt bolig

 50     0
Vi har kjøpt hus og har bodd her i noen måneder nå. Det er opplyst at taket er tekket om for ca 5 år siden. Har forhørt oss med de som la taket. De sier at dette taket, (shingel) har en levetid på 15 år, men de opplyser også at det er mer enn 5 år siden de la taket på vårt hus. De forteller også at taket ikke er lagt optimalt, da det er lagt over gammelt tak og at det ellers ikke ble fulgt anbefalte retningslinjer (gjelder beslag med mer). Vi la opp en del varer på loftet ved innflytting, og har ellers ikke brukt det i særlig grad. Nå har vi oppdaget at det renner vann gjennom ved regn og snøsmelting (vi har hatt rikelig av begge deler i løpet av de siste ukene). De som har lagt taket sier at fristen i forhold til deres jobb med taket, er gått ut. Vi har kontaktet eierskifteforsikringen vår, og de sier at taklekkasjer ikke nødvendigvis er en mangel ved huset. Noen som har erfaring med lignende?

   #1
 661     Bærum     0
Her var det en del ting som var litt rart:

1) De som LA taket sier at de har LAGT det feil? Jeg håper du fikk det skriftlig, for da har du jo et bra grunnlag for å reklamere.

2) Levetid på 15 år? Et tak har normalt levetid på 40-60 år såvidt meg bekjent

3) Garantitid på under 5 år? De fleste seriøse taktekkerfirma gir en garanti på mer enn dette

Ring og hør med firmaet du har villaforsikring hos. De bør kunne bidra med innspill, og du har sikkert også en del advokattimer inkludert her.
   #2
 1,883     Sandefjord     0
Dersom forrige huseier har bedt takfirmaet om å holde kostnadene nede ved å ta noen snarveier, så kan jo det godt stemme? Jeg tenker at takfirmaet ikke har gjort noe galt og at man ikke har noen reklamasjonsrett til dem i så tilfelle.

Men gitt påstanden ovenfor, så kan det sikkert diskuteres om opplysningsplikten til selger er overholdt dersom han uforbeholdent har informert om at taket er lagt om, uten å informere om at det ble tatt noen snarveier.

Levetid på shingel er ikke 40-60 år, men snarere 25-30 år. Det kan være at shingelen på ditt tak har kortere levetid enn det?

Det er ikke sikkert du trenger ny taktekking. Kan det være tilstrekkelig med noen beslag som tydeligvis ikke ble gjort av forrige eier?
  (trådstarter)
   #3
 50     0
Hei!
1) Ja, har det skriftlig, de la taket på enkleste måte, men ikke anbefalt måte, fordi daværende eier ønsket det slik. De poengterer at de la taket på den måten eier ønsket, og droppet beslag og brukte i stedet tettemidler, og byttet ikke noe av blikket.
2) De sier dette taket har levetid på 15 år, og må spyles jevnlig, og ettergåes med lim i skjøtene. Ser ut som vanlig shingel, og det omtales som pappshingel.
3) Det er garantitid på 5 år, men de sier det er gått over 8 år nå ut i fra sine egen opplysninger.

Men er det vanlig at shingel skal vare så kort? Det ser jo ganske solid ut.
  (trådstarter)
   #4
 50     0
Pal.ha: Håper en slik løsning kunne gå! Kanskje det kan gjøres slik. Men vil taket da tørke over tid, slik at det ikke er vått og det går råte i det? Det er temmelig skjoldete av vann nå. Det har vært en eier mellom han som la taket og oss.
   #5
 3,277     I huset mitt     0
Ugh, dette er en lei sak.
Spørs om ikke dette må vurderes å tas opp og fjerne/tørke det som er vått i undertak og legge nytt toppdekke ordentlig. Tett tak er alt på et hus.

Kjedelig, men vel verdt pengene å vite at taket er tett og ordentlig.
   #7
 3,277     I huset mitt     0
Fordelen er jo da at hvis du river det som er taktekke idag, så kan du jo legge på eks takpanner/Decra, etc som skal være holdbart i 30-40 år i alle fall. Cool

hro
   #8
 1,574     Trondheim     0
Jeg aner ikke hva som fremgår av salgsopplysninger, men ut i fra TS opplysninger om ny takktekking som er ca 5 år, er det grunn til å tro at dette er en mangel ved boligen.

Derfor: Reklamer til selger av huset uten ugrunnet opphold. For sen reklamasjon kan medføre tap av erstatning.

Det er ikke utenkelig at det ikke er samsvar med salgsopplysninger og hva som selger måtte ha kjent til. Om aktuelt firma har gjennomført arbeid mot deres veiledning, har du en relativt sterk sak med hensyn til å kunne positivt bevise at selger har holdt tilbake opplysninger som ville påvirket handelen = grunnlag for regress.


Signatur
   #9
 9,677     Kysten     0
Jeg ville undersøkt taket for å finne feil ved legging. Det du kan se etter er hvordan legging av shingel er startet nede ved takfot. Det skal ikke brukes takfotplate når en legger ny shingel på gammel shingel. Du kan også sjekke om det er brukt pappstift som er så lange at de går gjennom taktro. det skal de gjøre. Dette er da en mangel og eierskifteforsikring må ta støyten. Sjekk også ut om hvilke beslag det er feil ved og hvilken betydning det har for tett tak. Isola sin monteringsanvisning har eget kappittel om legging av nytt lag på gammel.
   #10
 5,188     Østlandet     0
Er det mange lekkasjer eller et sted?
Det kan jo være en fillesak som kan fikses med sikafleks på 5 minutter. Sjekk ut dette før du setter igang advokatmølla.
Legg ut bilder så blir det lettere å vurdere.
Signatur