5,704    7    1  

Kjøkkenøy til både arbeid og spising - erfaringer?

awt
 310     Karmøy, Rogaland     1
Jeg fortsetter å krangle med meg selv vedr. kjøkken (har bl.a. denne tråden fra før, men føler dette blir et litt annet tema).

Jeg har igrunn alltid hatt sansen for en stor øy sånn rent estetisk, men har aldri tenkt på dette som en løsning for vårt eget kjøkken, da vi ikke har et nytt å fancy hus. Etter å ha sitt tirsdagens episode av Tid for hjem ble jeg likevel litt nyskjerrig på en slik løsning, og fant ut at det muligens lar seg gjøre.

Jeg likte ikke alt de gjorde på tid for hjem (jeg ville bl.a. hatt vask og koking på samme side), men sånn generelt ser jeg for meg en lignende løsning, bare hakket lengre øy.

Det som er for vår del er at dette også vil bli spisestuen vår, og derfor den eneste plassen vi kan dekke til gjester (ikke at det skjer så veldig ofte, men likevel). Det vil heller ikke bli plass til benk andre steder, slik at øyen i tillegg vil bli eneste arbeidssted.

- Er det noen som har en lignende løsning (altså kun stor øy, og ingen spisestue/spiseplass utenom) og kan dele noen erfaringer?

- Er det noen som ser noen voldsomme ulemper med en slik løsning (sett at det ikke blir for trangt her og der og blablabla)?

For de som ikke har sett Tid for hjem, ble resultatet slik:

Kjøkkenøy til både arbeid og spising - erfaringer? - b0f6915ea5f0489eaeb9eccee132a885.jpg - awt

Denne øyen er forøvrig 3,70, men de hadde i tillegg spisebord i stuen. Jeg ser for meg en øy på ca. 4,50.

   #1
 6,009     Finnmark     0
Vi skal etterhvert bygge om huset og får da åpen kjøkken /stueløsning. Har også vurdert øy, men har begynt å revurdere det. Blir sannsynligvis heller større bord.
Finner egentlig ingen fordeler med øy heller, i forhold til vårt bruk av kjøkken!
Her er grunner til det:
Trenger plass til opptil 12 gjester ved bordet, en øy vil begrense sitteplasser.
Vann og strøm gjør installasjon komplisert/ dyrere, også med tanke på ventilator.
Er usikker på hvor praktisk det egentlig er med øy, i forhold til vanlig!
Med middager så vil man uansett ikke ha gryter/ panner stå midt i synsfeltet.....



Signatur
   #2
 971     Krikaveien     0
Jeg så også det programmet med stor interesse, siden jeg er midt i kjøkkenplanlegging selv. Men jeg har ikke erfaring - bare tanker.

-Ved å ha en kombinert arbeidsøy og spiseøy vil det alltid være behov for barkrakker. Det er ikke like komfortabelt å sitte på, med mindre man velger noen med rygg.
-Det begrenser også antallet mennesker til bords, men hvis dere ikke har mye gjester/bare skal være et gitt antall er jo ikke det noe problem.
-Det krever mer rydding...? Men det er kanskje en myte - jeg tenkte lenge at vi trenger uendelig med benkeplass fordi det alltid blir stabler av ditt og datt overalt, men kanskje det er omvendt? Jo mindre benkeplass, jo mindre blir ting stående?
   #3
 6,009     Finnmark     0
Foretrekker mange meter benkeplater langs veggene, kjekt å ha...
.....så kan jo man bruke gulvareal som man vil:)
Hos oss vil det være naturlig med U kjøkken, så øy er egentlig ikke noen gevinst
.....tenkte på øy tidligere for å være "moderne" Laughing
Signatur
   #4
 912     OSLO     0
Jeg er enig med Finnmark i at det ofte vil være minst like bra med U kjøkken, der den ene siden er åpen mot f.eks spisestueområdet. Hos oss måtte vi ha øy pga lave vinduer midt i U'en, så det kan være praktiske grunner. Det spørs litt hvordan rommet er. Hvis kjøkkenet er plassert slik at man ofte vil komme til fra begge sider, kan det være greit å ikke ha en lukket U du må gå rundt. Nå var kanskje ikke det her så veldig relevant for spørsmålet ditt.

Veldig enig med Krika i at løsningen over er dårlig fordi man må sitte på barstoler.
awt
  (trådstarter)
   #5
 310     Karmøy, Rogaland     0
Jeg kan jo skrive litt mer utdypende rundt mine tanker også:

Ulemper:
  • Man må ha høye stoler. Det finnes "vanlige" høye stoler, man må ikke ha barkrakker, men jeg vil likevel si det er en ulempe

  • Man må ha høye barnestoler om man har små barn. Dette er en større utfordring enn punktet over. Det finnes naturligvis forskjellige løsninger her også, men det blir litt halvjalla

  • Det finnes ingen vegg man kan sette ting i mot, som f.eks. en kaffetrakter eller en krukke med pasta oppi. Man man naturligvis sette slike ting på øyen, men det blir ikke det samme.

  • Utfordring med det tekniske som nevnt, men dette har jeg ikke vektlagt så veldig.

  • Utfordring ved åpen oppvaskmaskin, da denne normalt vil komme på det som blir innsiden i en slik løsning.

  • Veldig vanskelig å gjøre noe med i ettertid om man har gått på en blemme. Ved et vanlig kjøkken skal det nødvendigvis ikke så mye til for å gjøre mindre endringer.

  • Begrenset plass til gjester. For vår del kan vi telle på en hånd de gangene vi har vært åtte personer rundt bordet (tror aldri vi har vært mer) de fem årene vi har bodd her, men det hadde likevel vært greit å hatt muligheten til flere ved "nødstilfeller". Kan muligens løses ved å ha usymetrisk bordsetning, klaff e.l.

  • Vi har plutselig noen møbler til overs som vi egentlig gjerne kunne tenkt oss å brukt.



Fordeler:
  • Stor og god arbeidsplass, samt gode oppbevaringsmuligheter

  • Enkelt å dekke på bordet, finne frem mat etc., samt rydde etterpå

  • Enkel oversikt om barna holder på med noe i nærheten.

  • "Fancy"

  • For vår del løser det litt problematikk med tanke på plassering av forskjellige hvitevarer



Nå ble det ikke så veldig mange fordeler ser jeg, men det er jo litt av grunnen til at tråden ble laget. Smile

Her er forøvrig utkastet jeg laget på vårt kjøkken. Avstand til vegg foran er rundt en meter, og avstand til vegg mot åpning og hvitevarer er rundt 120-130. "Spisedelen" av benkeplaten er 150 lang, denne bør nok være 170 - 180 for å kunne ha tre stoler på hver side. Det kan også være en tanke å ha hjul e.l. på den nærmeste skuffeseksjonen (evt. bare fjerne den), slik at det er mulig å sitte her også ved behov.

Kjøkkenøy til både arbeid og spising - erfaringer? - Skjermbilde%202016-02-12%20kl.%2013.46.17_zpsgygdj2qr.png - awt
WF
   #6
 575     Haugesund     0
Jeg har akkurat bestilt kjøkken nå og har tenkt likt som deg.
Jeg kombinerer kjøkkenøy og spisebord og skal ikke ha noe annet spisebord enn øyen.
Dette da jeg er drittlei av å dekke på bordet, gå frem og tilbake med mat for så å ta alt tilbake igjen etter vi har spist. Flere ganger daglig..
Men jeg har god plass til skaper langs vegg, så det er egentlig kun koketoppen som kommer på øyen..

Kjøkkenøy til både arbeid og spising - erfaringer? - kjøkken.jpg - awt

Bakdel:
Må ha høyere stoler enn vanlig. Trenger selvfølgelig ikke kjøpe barkrakker, det finnes høye stoler med både armlene og høy rygg. Men problemet med høy rygg er at stolen ikke kan plasseres under platen når man vil arbeide. Da må stolen flyttes.

Fordel:
Den største fordelen er god arbeidsplass, utrolig kort vei mellom kjøkken og spisebord.
Altså man kan jo sitte på bordet og ta opp bestikk eller glass fra skuff. Den varme delen av maten kan bare stå på koketoppen og holde varmen mens man spiser. Og oppvasken trenger ikke bæres, den settes direkte i oppvaskmaskin.
awt
  (trådstarter)
   #7
 310     Karmøy, Rogaland     0
Ja, jeg har sett endel på prosjektet ditt Atle, deriblant alle argumentene du listet opp i "kjøkkendelen". Smile

Hos deg passer derimot et slikt kjøkken perfekt inn, da du har utsikt mot stue, slik er det ikke hos oss dessverre, så det blir litt mer inneklemt. Som du nevner har du også vask mot vegg (det har forsåvidt vi mulighet til også, men er usikker på om jeg ønsker det, da jeg må ofre endel annet).