8,756    15    0  

Alternativer til støpt plate

 171     Steinkjer     0
Vi planlegger å bygge ny bolig neste år. Ser ut til å lande på en planløsning hvor vi har alt på et plan og en BRA på 175m2.

Det gjør jo at betongkostnaden er et område vi må ta hensyn til, i tillegg er jo betong et kaldt materiale som bør varmes opp med vannbåren varme. Skal ikke legge skjul på at jeg godt kunne tenkt meg vannbåren varme, men ser også at vi blir nødt til å veie dette opp mot kostnad.

En byggingeniør jeg pratet med foreslo å sette opp en vanlig ringmur, men legge heltregulv i alle tørre rom (ikke spon) lektet opp med pukk som underlag, og at dette ville gi et lunt gulv siden treverket magasinerte varme. Må innrømme at jeg ikke satte meg grundig nok inn i detaljene på hvordan han så for seg dette men det gjorde meg uansett nysgjerrig.

Noen her som har erfaring på gode metoder som fungerer og gir en god løsning annet enn plate på mark?
Signatur

   #1
 5,725     0

dette ville gi et lunt gulv siden treverket magasinerte varme.

Betong magasinerer varmt langt betre enn treverk, men det han meinte var sikkert at tre isolerer betre enn betong, og av den grunn er lunare å gå på.

Men ein kan legge tregulv på plate også, enten direkte (da er det fordel med gulvarme) eller med isolering mellom.
   #2
 5,188     Østlandet     0


En byggingeniør jeg pratet med foreslo å sette opp en vanlig ringmur, men legge heltregulv i alle tørre rom (ikke spon) lektet opp med pukk som underlag
Nei fysj! Ringmur og krypkjeller er noe herk! Det må du ikke finne på. Dette gikk av moten rett etter krigen. De som har dette får et gulvkaldt hus, fuktproblemer/råteskader og masse edderkopper.

Jeg er klar over at Älvsbyhus fortsatt lager krypkjeller, men dette er en billig løsning.

I 2011 støper de fleste en isolert plate med gulvvarme. Praktisk, komfortabelt og vedlikeholdsvennlig.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 171     Steinkjer     0
God morgen!

Det var nok på ingen måte snakk om krypkjeller. Men å montere en ringmur hvor en komprimerer pukk innvendig, lekter opp og legger eksempelvis 22mm furu/gran bord av en slik kvalitet at det også kunne fungere som gulv (og ikke undergulv).

Er klar over at "standarden" i dag er støpt plate, men er absolutt nysgjerrig på om det er eneste løsning??
Signatur
   #4
 611     Øvre Eiker     0
Det er dette Sintef byggforsk kaller lett, flytende gulv på grunn. Det består av komprimert pukk, XPS/EPS isolasjon, dampsperre eller radonmembran, undergulv av plater eller heltre og så parkett eller laminat.

Det er kort beskrevet i boka Trehus og mer grundig beskrevet i byggeblad 521.111. Byggeblad 521.011 handler om hvilke fundamenteringsmetoder man har å velge mellom.

Linker:
http://www.sintefbok.no/Product.aspx?sectionId=0&productId=29&categoryId=21
http://bks.byggforsk.no/DocumentView.aspx?sectionId=2&portalMenuId=0&nodeId=363&level=2&documentId=327
http://bks.byggforsk.no/DocumentView.aspx?sectionId=2&portalMenuId=0&nodeId=363&level=2&documentId=328
  (trådstarter)
   #5
 171     Steinkjer     0
Der var det! Takker :-)

Kom ikke inn på underbladene på Sintef, så de er vel ikke åpne... Kunne godt ha tenkt meg å lest om det, men boka Trehus finner jeg vel på biblioteket...?

Noen som har erfaring med å velge et slik gulv? Tenker både på funksjon, isolasjons evne, levetid og pris pr kvadrat i forhold til å velge betong???

Er spesielt interessert i hvordan et slikt gulv fungerer uten vannbåren gulvvarme.
Signatur
   #6
 992     Østlandet     0
Skjønner at du kvier deg for kostnader, det tror jeg alle gjør. Men, ikke gå i den fellen å spare på skillingen og la krona gå.

Skal du først bygge hus, vil gulvvarme være et smart valg. Oppvarming må du uansett ha. Og, det er kun når du bygger huset at du "en gang for alle" kan lage et skikkelig opplegg. Ethvert forsøk på å lappe på noe senere blir dyrere og dårligere.

Har du dårlig råd nå, vil tipset mitt være å legge inn vannrørene og heller utsette investeringen på varmepumper etc. Noen panelovner de første årene går greit før du får bedre råd.

Tenk langsiktig!
  (trådstarter)
   #7
 171     Steinkjer     0
Skal ikke legge skjul på at kostnadene er en del av bildet, men slik jeg fikk presentert ideen med å legge et flytende gulv fikk jeg i grunnen inntrykk av at dette absolutt ikke trenger trenger å være noen dårligere løsning.

Har en kunde som har et slikt gulv på et industrigulv i et snekkerverksted, dog er det her brukt 50mm gran da de kjører med truck på det, og han antydet en kostnad pr m2 på et slikt gulv som var ca 1/4 av støpt plate...

Men nå har jeg fått dette fra EN byggingeniør + denne kunden, og det hadde absolutt vært interessant å hørt flere med  erfaring med denne løsningen.

Signatur

   #8
 305     Akershus     0
hvorfor blander alle sammen vannbåren varme og varmepumpe? Det går fint å installere vannbåren gulvvarme og varme opp dette med en elkassett. Dette er rimelig og man trenger ikke varmepumpe
  (trådstarter)
   #9
 171     Steinkjer     0
Nå spør vel egentlig ikke jeg om varmekilde heller, men det har jo nesten blitt slik at plate på mark = vannbåren varme i gulv. Det er jo også et alternativ å legge vannbåren varme i radiatorer, men det er det jo heller ikke mange som gjør. Hva som leverer varmen til rør eller radiatorer er jo et annet tema.

Jeg søker kunnskap om hvilke alternativer som finnes til å støpe plate. Det å legge et lett flytende gulv ser jeg er et, og jeg kunne godt ha tenkt meg tilbakemelding fra noen som enten har bygd slik til seg selv, til andre eller på annen vis har konkret kunnskap om det.

Signatur
   #10
 5,188     Østlandet     0
Det er vel ingen vits å spare noen få tusenlapper på et hus til flere milioner? Da er det lurere å droppe benkeplatene i granitt, designer doen eller noen downlights.

Hvis du skulle bygge i Spania kunne du sikkert droppe gulvvarmen, men her til lands hvor det er kuldegrader halve året er det et dårlig forslag.
Signatur