14,475    17    2  

Armering og avstivning av Jackon Thermomur

 25     0
Hei. Vi skal bygge hus, og skal i gang med grunnmuren om kort tid. Dette skal gjøres som egeninnsats. Vi skal ha full tilbakefylling av masse på 2 av sidene, ca 2,5 m høyde (sidene merket med piler på tegningen). I den forbindelse lurer jeg på om noen kan svare meg på noen spørsmål ang armering av disse sidene.

Jeg sendte en mail til Jackon og spurte om det var en fordel med vertikal armering langs hele høyden, og ikke bare de 60 cm som anbefalt. Dette var han enig i. I tillegg anbefalte han armering i hvert skift der det skulle være tilbakefylling, og ikke annenhvert skift som anbefalt. I tillegg mente han at én støttemur på innsiden var nok (markert med tykk rød strek på tegningen). Jeg tenkte at for å være på den sikre siden, setter jeg også opp en støttemur til på innsiden (markert med litt kortere rød strek på tegningen). Synes dere dette høres bra ut, eller må jeg ha flere støttemurer, siden veggen er 12,6 m lang?

I tillegg har jeg hørt rykter om at vi trenger mye 2" 4" plank til avstivingen i etterkant. Er det noen som vet hvor mye jeg trenger ca? Heller for mye avstiving enn for lite... Det er 46 lm vegg, 2,7 m høyt utvendig.

Vi kommer til å velge oppstartsalternativ nr 2 (jfr brosjyren, se bilde)
Evt andre ting som vi bør huske på, gode tips før vi setter igang?
Får hjelp av en bror som er snekker, og 3-4 andre gode hjelpere underveis.

Takker for svar!

Armering og avstivning av Jackon Thermomur - Grunnmur.jpg - eigil
Armering og avstivning av Jackon Thermomur - Oppstartsalternativ.jpg - eigil

   #1
 24,668     Akershus     0
Slike isoporkasser kan lett "flyte opp". Pass på så det ikke bir noen glippe nederst der løftet kan starte. Ev fest noe i vertikalarmeringen i bunnen som kan forankre toppen. (Gitt at du støper de første 2-3 rundene først.

Ikke følg Jacon i vinduene, dvs ikke la det være åpent under vinduet slik de anviser, her kan betongen komme opp. Pass på å fylle over vinduet før du fyller på sidene, dette for å gi tyngde.

Legg armeringen godt ut mot sidene i kassene.
Signatur
   #2
 21     Stabekk     0
Fornuftig tips fra KjellG

Jeg har støpt med Jackon selv og i ettertid vil jeg si det hadde vært like bra med tradisjonell støp i forskaling. Mange uhell der blokker sprakk og ga meg øsejobb av verste mareritt. Men vær påpasselig med avstiving av forskalingen/blokkene. Både for horisontal, men også vertikal bevegelse. Dersom du ikke har en grind i toppen som er forankret til dekket (i bunnen), kan du være sikker på at blokkene presses opp og glir fra hverandre. Kjedelig når du må begynne å høvle i bunnsvillen for å justere for endret høyde på muren...

Vær ekstra påpasselig rundt åpninger som vinduer og dører. Ekstra, ekstra, ekstra avstiving er et must. Og husk, legg inn spikerslag til dører og vinduer rundt åpningene. Altså - treverk i store mengder er nødvendig!

Ang støttemur; virker ok, men vent noen uker før du fyller tilbake. Vær forsiktig. Ettersom Jackon er ganske porøs isopor valgt jeg å kle kjellerveggen utvendig med XPS før jeg fylte tilbake. Det skulle selvsagt ikke vært nødvendig, men for å unngå skader i isolasjonen var det min løsning  :-\ Jeg la i tillegg en knotteplast utenpå XPS-en.

Jeg hadde ikke valgt Jackon igjen.... >Sad
  (trådstarter)
   #3
 25     0
Takk for gode tips! Ikke så veldig beroligende at du ikke vil valgt Jackon igjen Supernintenden... får håpe vi får en bedre erfaring med det.

KjellG: Du sier noe om å støpe de første 2-3 rundene først. Mener du da støping, for så å vente en dag eller 2, og deretter støpe resten? Planen vår er å støpe alt i en gang, men gå flere runder med svanehalsen mens vi støper (3-4 runder). Er dette en dum ide?

Tenkte også å støpe støtteveggene etterpå med vanlig forskaling (borre inn armering i ca 2 dager gammel betong)...
   #4
 24,668     Akershus     1
Vil ikke svartmale Jacon (og sikkert de andre også) så mye. Må bare passe på å holde det hele nede.

Ad støpe nede først - tatt etter hukommelsen fra jacon (tror jeg det var). En rigger og støper de 2-3 første skiftene først. Fordelen er at bunnen er stabil og en en er sikrere på at ikke betongen klarer å løfte mellom pukk og isopor. i tillegg kan en som sagt få en forankring i vertikalarmeringe som en kan dra nytte av helt til tops.

Ad delevegger/støttevegger. Hvis en sammenligner med Leca med dårligere armering, så vil jeg tro at dette er mer enn godt nok (obs jeg er amatør i alle fag!)

Ad bor inn i daggammel betong. Ville jeg ikke gjort. legg armeringen klar i ytterveggen og sving den inn der det skal være delevegg og en meter inn. Lag små hull i jacon eller bruk fugeskum slik at ikke hullene blri for store og betong renner ut og en ev får løft.

Hos meg ble betongen bestilt med en slump bløtere enn jacons anbefaling. Den var som vann og rant inn veldig greit.

Ad tilbakefylling. Vurder Leca lettklinger lett tilbakefylling. Den isolerer og er lett. Det gir et betydelig mindre jordtrykk mot muren. MEN, det er kanskje ikke så heldig hvis en skal ha kjøring/parkering inn til muren? Leca er i utgangspunktet dyrere enn pukk, men transporten er ofte billigere.

jacon har også lettfylling av isopor, men da egner bakken seg bare til ballspill og planter. ;D
Signatur
   #5
 1,768     Østlandet     0
Jeg har mange innlegg på bloggen angående thermomur, mye bilder og videoer fra prosessen.
http://byggreisdeg.blogspot.com/search/label/grunnmur (Scroll litt ned så starter thermo-mur innleggene)

Angående sprekker i blokker opplevde jeg ikke dette i det hele tatt, men jeg brukte også den synken på betongen som Jackon anbefaler. Hvis du har for mye synk (for tyntflytende) blir det mere press i de nederste blokkene når du fyller, som kan føre til at blokkene sprekker.

Angående vinduer, så hadde jeg litt problemer med å få betongen til å flyte godt inn under vinduet, hadde rammer i vindusåpningene med hull i bunnen slik at jeg kunne stake i betongen, men med den slumpen som er anbefalt flyter det ikke som vann, så det blir en avveining mellom hvor godt man vil at betongen skal flyte under vinduene og hvor stor sikkerhet man skal ha mot sprekker i blokkene.

Supernintenden: Brukte du jackon 350 eller den gamle 250? Kan ikke si meg enig i dine erfaringer i det hele tatt mtp sprekker, avstiving osv.

Jeg er kjempefornøyd med jackon, og hadde helt klart valgt det igjen.
   #6
 138     Mo i Rana     0
Hei

Støpt min jackonmur for ca en måned siden . Har en langvegg med tilfylling . Har støpt en forskalt bankett , som jeg la muren oppå . Har ca 20 løpemeter med 240 vegger , og resten ringmur i jackon . Tror det fort gikk med 3-400 m med 2"-4 . Dette får du sikker bruk for siden , så ikke bortkastet . La verikalt på annenhver skift . Hadde ca 1 m med verikalt fra banketten . Resten tredde jeg ned fra toppen , etter ferdig støping . Husk forsalingsbøylene etter skit 2-3 og 7-8 , står godt forklart . Gikk greit å vatre den etter at man var ferdig å stable, samt stive den av i riktig posisjon . Trengs ikke å gjøre underveis .
Husk også at kapping må gjøres på hele 5cm , i de markerte linjene . Ellers passer ikke knasten oppå hverandre . Satte opp  2 støttevegger på min langvegg som var ca 15 . Disse i lekablokker , som ble forankret i gulvet . Sum : fornøyd med Jackon Smile
   #7
 24,668     Akershus     1
Jeg har ikke satt opp mye med jacon, men er enig med flere her om at dette fungerer greit. Imidlertid så er det enkelte ting som kan gå galt og det er kjedelig når bilen står der. Hvis mulig så bør du fylle ca halve veggen opp hele veien rundt. Så tar du resten når bilen kommer med neste lass.

Hvis mulig, ta en titt hos en som ligger før deg i løypa.

Et lite tips: når pumpe/transportbilen er ferdig vil han spyle rent umiddelbart. Da vil det bli endel søl og "støpkaker" etter ham. Hvis du raker i dette noen ganger med passe mellomrom, så blir dette småpukk som du kan bruke som fyllmasse i stedet for et "betongproblem".

Pass på å legg inn ventiler og ev rør eller isoporklosser der du skal ha rør e.l. gjennom muren nå eller senere. Mindre rør kan du sende gjennom der det er isoporstaver, hvis du vet hvor de er etterpå  Wink
Signatur

   #10
 533     Romerike     0

Pass på å legg inn ventiler og ev rør eller isoporklosser der du skal ha rør e.l. gjennom muren nå eller senere.


Bra tips!


Mindre rør kan du sende gjennom der det er isoporstaver, hvis du vet hvor de er etterpå  ;)


Dette gjelder kun den gamle typen (250). På 350 er det plastikkstag, dvs betong hele veien..