5,360    4    0  

Drenering, senking av kjellergulv, isolasjon, vannbåren varme m.m. - i Bergen

 178     Nordeuropa     0
Huff.
Dette ble et langt innlegg. Bottom line:

Jeg kunne tenke meg å betale en person med praktisk kompetanse på området noen timer for å befare og anbefale. Det er et poeng at denne personen ikke skal ha økonomisk gevinst av å anbefale spesifikke løsninger, produkter eller entreprenører. Noen i Bergensområdet som egner seg?



Vi har et hus fra 1917. Dreneringen rundt huset er ikke av nyeste dato, men eksakt hvor lenge siden noe ble gjort er uvisst. Faktum er i alle fall at drenert vann blir ført *inn* i huset via rør til en stor kum og derfra ut i kloakken. Kjelleren er ikke spesielt fuktig, men en avfukter tusler og går hele tiden....

I forbindelse med noen tette rør og spyling etc., ble det av Bergen Rørinspeksjon anbefalt å gjøre om/renovere avløpssystemet, og i samme slengen kvitte seg med den gamle dreneringen. Det ble også anbefalt av selger av huset å gjøre noe med dreneringen, om man ville benytte kjeller til utleie/beboelse. Akkurat nå er det jo ikke rørene tette, så det haster jo ikke akkurat.  :-)

Men etter et besøk til noen venner med nybygd hus og v/v varmepumpe og vbv i alle gulv, så frister det helt fantastisk med varm kjeller. Og kanskje undermontering av vbv til 1. etg. Så leser man tråden til frodes og blir litt motløs.
http://www.byggebolig.no/index.php/topic,16679.0.html
Ikke bare litt, forresten. Fyttihælvete så mye jobb.....


Jeg har en hel haug med spørsmål, og ingen kompetente personer i omgangskretsen.

Per i dag er takhøyden i kjelleren 215cm. Vet ikke hvor dypt under kjellergulvet grunnmuren stikker.
Er dybden på den tidligere nevnte kummen noen god indikator, eller er det tryggeste å sage seg igjennom i et hjørne og sjekke? Bygde man med støpt såle i 1917?
Om huset står på fjell, kan de ha droppet såle av den grunn? (naboens garasje(-tomt) så ut som et steinbrudd i flere år...
Utvendig drenering:
- grave ut i en meters(?) bredde, til litt under såle
- rengjøre mur, seis, knotteplast, isolasjon, pukk. Mangler jeg noe? Trenger jeg duk noe sted?

Huset står i svakt skrånende terreng. Lavest på sydsiden. Jeg har en ide om at jeg kan komme meg unna med å grave ut på tre sider og la sydsiden være. Så slipper jeg rive terrassen....
Er det en ekstremt dårlig ide? Planer om Plastmo Drypstopp under terrassen, så vanntillsiget vil være begrenset. Hvor langt ned forbi huset bør dreneringen eventuelt gå? Sikkert stedsavhengig... jeg trenger noen som er kompetent på å synse om dette. Og om noen har personer å anbefale, så er jeg takknemlig for det også.

Dag B






   #1
 336     Porsgrunn     0
Jeg skal også i gang med dette til våren.

Det beste er å pigge alt opp og isolere. Grav opp utvendig og isolere veggene. Synes du det er dyrt, så lei ut til du har tjent inn igjen. Ang høyden så klarer du deg masse med 2,15m.
   #2
 30     Oslo     0
Jeg er (nesten) ferdig.
Det er smart å kjøpe litteratur om emnet- for eksempel byggforsk.  Fra ideelle løsninger er det lettere å tilpasse best mulig, og man forstår hvorfor det må bli slik.

Jobben avhenger av grunnlaget. Er det fjell du skal senke, er dette naturlig nok mer jobb enn løs masse. På gamle hus er det vanskelig å komme ned med graver hvis det er fjelltomt (kan være skutt ut smalt). Her blir det nok litt spadetrim.
Takhøyden kan begrenses av avløpet- hvor dypt denne ligger. Evt må denne føres i kanal. Drensen kan også legge begrensninger på takhøyden, men her kan man benytte pumpe (men naturlig er å foretrekke= null vedlikehold). Ellers er det en 20 cm ”regel” fra topp drens til topp gulv.
I gamle boligfelt er det ikke uvanlig at drensen skal føres i avløpet, mens overvannet (tak) på egen tomt. Kommunen gir svar.

Undre slike gamle hus kan det være kulverter- som drensen ble ført inn og ut av huset gjennom. Særlig fjelltomter. Du kan benytte samme gater selv.
Vær forsiktig med  grave deg under grunnmur. Det kan bli gradvis utvasking.
”Såle” tilhører vokubularet til nyere hus.

Kan du- bør du vurdere å fylle opp terrenget noe med overskyddene masse. Du vil spare mye på dette. Det skal jo uansett være fall fra huset og ut 3- 4 m.
Ta absolutt med alle vegger. (Plattingen er nok den minste jobben her). 

Skal du ha noenlunde varmt golv, må eksisterende pigges opp og bære ut. Deretter inn med singel/ stein og isolering osv. Akkurat denne jobben er gjerne mindre enn man kanskje skulle tro. Dette er nesten nødvendig for tørt golv, selv om alternativer finnes  (det å jo uansett opp i langs avløpet hvis dette skal skiftes).

Det blir veldig bra med utvendig islasjon (xps).  Men man kommer litt i konflikt med vindu/ dør. Det er  ofte praktisk å skifte ut disse i samme slengen slik at overgangen blir pen og alt blir nytt og flott.

Det vil alltid være et kapuilærsug i bunnen av muren på gamle hus. Husk dette når rom innredes. Det kan være smart å utelukkende benytte fuktbestandige materialer.

Ta absolutt med skifte av drens, avløp og vanninntak i samme slengen. Monter utendørs bakkekran på vanninntak.
Bruk nettbutikker og kjøp skikkelige produkt. Disse er velprøvd og enkle å jobbe med.
Skisser alle løsinger på forhånd- selv om vi alle vet at det blir endringer.

Alt dette er helt greit å gjøre selv, og det kan gjøres i løpet av en sommer. Besparelsen er enorm. Kona vil garantert holde på gubben i alle år etter.
Skal du leie inn hjelp- ville jeg valgt dette til siste etappe (pussing av mur inn/
utvendig mv)

Vurder nøye om du kan føre inn balansert ventilasjon. Klimaet i kjelleren blir veldig mye bedre. Sommerstid vil ofte fuktig luft trekkes inn i kjellere- og alt blir fuktig når varmes slås av. Med balnsert ventilasjon unngår du dette. 

Skal du leie ut, sett deg inn i hva som kreves av bygget. Her er det mange som virkelig dummer seg ut.

Det var mine tips. Lykke til.
   #3
 10,486     Akershus     0
Det er ikke egentlig meningen å skremme noen med min tråd, men den gir kanskje et (litt for?) realistisk innblikk i hvor mye jobb det egentlig er. Nå har jeg, så langt jeg kan skjønne, ikke tatt noen som helst snarveier, noe som jo gjør ting en del vanskeligere. Jeg kunne sikkert godtatt 20cm mindre takhøyde, gravd ned max uten å understøype, lagt 5 cm isolasjon, og vært happy med det, men jeg liker helst å gjøre ting skikkelig. Gulvet er støpt, og nå er det 235 cm takhøyde, selv med 7 cm singel, 17 cm isolasjon og 6-7 cm støp med glulvvarmerør.

jeg inrømmer gjerne at det har vært mye mer jobb enn jeg hadde trodd, men ikke f*** om jeg gir meg når jeg først er godt i gang med noe Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 178     Nordeuropa     0

Det er ikke egentlig meningen å skremme noen med min tråd, men den gir kanskje et (litt for?) realistisk innblikk i hvor mye jobb det egentlig er. Nå har jeg, så langt jeg kan skjønne, ikke tatt noen som helst snarveier, noe som jo gjør ting en del vanskeligere. Jeg kunne sikkert godtatt 20cm mindre takhøyde, gravd ned max uten å understøype, lagt 5 cm isolasjon, og vært happy med det, men jeg liker helst å gjøre ting skikkelig. Gulvet er støpt, og nå er det 235 cm takhøyde, selv med 7 cm singel, 17 cm isolasjon og 6-7 cm støp med glulvvarmerør.

jeg inrømmer gjerne at det har vært mye mer jobb enn jeg hadde trodd, men ikke f*** om jeg gir meg når jeg først er godt i gang med noe :-)


Vel. Det der er liksom ikke jobben du *kan* gi opp halvveis heller.
Men ståpåviljen din er likevel beundringsverdig.

Jeg tipper jeg begynner med utvendig drenering. Så får jeg en ide om hvor dypt grunnmuren stikker, og hva slags masser den står på. Om den står rett på fjell og avløp ligger i kulvert, så faller jo understøping uansett bort.

Men drensvannet bør jo ledes noe sted. Eller? Terrenget faller mot syd. Noen som har generelle råd?
Har bestilt Byggforsks "Konstruksjoner mot grunnen" i julepresang av madammen....


Dag B