11,875    13    1  

Fjerne fjell i kjeller med minigraver - en god idé?

 85     Slependen     1
Hei godt folk,

vi ønsker å øke takhøyden i kjelleren for å gjøre dette til boareal (idag 200cm, men ønsker 220-240cm).

Jeg har lest om diverse gjør-det-selv-prosjekter hvor det benyttes alt i fra kiler til trollkraft. Felles for alle prosjektene er ekstremt mye arbeid.

Tanken slo meg at det kanskje kunne gå å bruke en minigraver med pigghammer som man kjører rett ned i kjelleren. I denne forbindelse har jeg noen spørsmål:

Jeg har idag en utvendig kjellerlem med trapp. Da jeg uansett skal ta dreneringen ville det ikke være noe større problem å fjerne eksisterende dør og grave ut slik at jeg kan kjøre gravemaskinen ned i kjelleren.

Jeg leser at en ettonners minigraver har en bredde på 80 cm, en høyde på 145 cm uten veltebøyle (215 med veltebøyle). Den har i tilegg en maksimal tømmehøyde på 220 cm. Hvor mye takhøyde jeg behøver for effektivt kunne bruke en pigghammer på denne aner jeg ikke, men det kan kanskje dere svare på? Jeg antar at jeg ville kunne få jobbet med den i kjelleren bare jeg får den inn og at jeg kan bruke byggvifter til å trekke ut eksosen av kjelleren og en kullfiltermaske så jeg ikke stryker med.

Det første spørsmålet er i hvilken grad en slik maskin vil kunne hanskes med hardt fjell (antar at det er granitt eller blåfjell). Fint om dere kan utdype...

Dagens takhøyde er på 200 cm. Ca 15 cm under dagens støp ser det ut til å være grunnfjell og/eller stor sprengstein (jeg må slå opp langt mer gulv for å kunne inspisere nok til å være sikker). Arbeidshøyden for gravemaskinen er med andre ord bare 200cm før den eksisterende støpen er fjernet og 215 etter at den er fjernet

Jeg ønsker en takhøyde på pluss minus 230. Jeg er usikker på hvor mye det nye gulvet vil bygge, men la si med pukk, duk, isolasjon, støp med varmekabler, fliselim og flis, at det bygger minst 30 cm? Fint om dere kan korrigere meg i anslaget om jeg tar feil.  Dette innebærer i så fall at jeg må grave meg ned 60-70 cm, hvorav pluss/minus 50 cm er fjell. Totalt areal er 40 kvm - eller 20 kubikkmeter med fjell...

Det er snakk om en gammel sveitservillla fra 1900 med tjukk grunnmur. Jeg håper at mesteparten av grunnmuren står på fjell, og at det vil være lite eller ingen behov for å understøpe hverken utvendig og/eller innvendig - at jeg i stedet kan ta vekk fjell innvendig og utvendig slett med grunnmuren og at eksisterende fjell da blir som en forlengelse av grunnmuren. Er dette dumt tenkt? Risikabelt?

Drømmen går ut på å kjøre gravemaskinen rett ned i kjelleren og bruke piggen til å slå løs betong og fjell, og så bruke grabben til å skuffe rett opp i en beltedreven trillebåre og dumpe massene på egen tomt. Deretter, gå over med borr og kiler langs med grunnmuren for å få et resultat som går slett med grunnmuren. Dernest bruke gravemaskinen og den motoriserte trillebåra til å få inn og lagt ut pukk osv... å sitte på maskinen og late meg.

Hva tenker dere om dette? Vil det fungere? Er det noen god løsning? Hvor lang tid vil det ta?

jaf
   #1
 6,311     tromsø     0
Har prøvd diamantsag på norsk granitt og det går ikke...Har knekt en 2 meter høy hydralisk murbrekker, det går heller ikke. Går det for sent med fjellkiler så er det fordi du ikke kan teknikken helt. Hvis det er fjell..
  (trådstarter)
   #2
 85     Slependen     0
Takk for kommentar. Diamantsaging hadde jeg som sommerjobb i midten av tenårene, og tror vel neppe at dette egner seg spesielt godt. Det er interessant at du nevner at knekkeren gikk sønder - da trenger jeg ikke erge meg over at jeg ikke forstår meg nok på verktøyet til å ha dette med i beslutningsutvalget - en ting mindre å tenke på. Jeg står vel mellom kiler og gravemaskin slik det står nå.

Jeg har aldri forsøkt kiler. Men, det "høres" ut som svært langsomt og tungt arbeid når det er snakk om så mye fjell. Maskiner drevet av lette spaker "synes" langt mer komfortabelt Smile for eb uerfaren kar som meg.  Og, det er nettopp dette jeg lurer på - vil minigraver kombinert med beltedreven trillebåre være mer eller mindre egnet enn andre alternativ? Kostnad er jo en greie det også...

Dersom det er snakk om 40 kvm granitt eller blåfjell, 50 cm dypt. Hvor mange timer må jeg som uerfaren belage meg på å bruke dersom jeg går for kiler kontra minigraver? Det blir jo mye løs masse som også må bæres ut for hånd, som også vil ta sin tid og kreve sin svette...

...6 kubikk med støp, pluss kanskje 20 kubikk med fjell - det er mye masse og mye vekt som først skal slåes løs og så fjernes for hånd...

Jeg leste forøvrig en kommentar på forumet om en kar som hadde brukt en minigraver slik jeg har tenkt, uten videre problemer (50 cm dypt fjell i en 50 kvm stor kjeller). Men, det ble ikke nevnt hvor hardt fjellet var, hvor stor graveren var, eller hvor lang tid det tok og om han ville valgt det samme igjen.
jaf
   #3
 6,311     tromsø     0
Det gjelder å ha en sterk boremaskin. Det er boringa som tar tid. Kilene tar 3 sekunder å stramme. Virker best hvis det får stå flere kiler og presse sammen i noen minutter til fjellet gir seg.En kile skal gi 10 000 tonns trykk og flere etter hverandre.....Så gjelder det  å finne fjellets beste vei å kile etter. Forstår ikke hvordan en mingraver får tak i fjell....Når en først kommer under gulv er det aldrig det en tror under gulvet..
   #4
 813     Østfold     0
Dette er en god ide, utenom det med å fjerne fjellet med minigraver, er det hardt fjell går det ikke.
Er det råttent fjell ala den typen man finner mye av i bærums området kan det gå. Er ikke mye tak i en 800kg - 1T maskin.
Angående tak høyde går dette fint, ligger noen bilder på nettsiden min hvor vi pigger med en sånn maskin du beskriver i en kjeller med takhøyde 200cm. Husk god ventilering  ;D
Signatur
RTv
   #5
 918     0
Hei

Eg brukte ein 1tonn minigraver. Huske ikkje størrelsen på meisel, men det var den største som passa den maskinen. Hos meg gjekk det greit med minigraver, men det var for det meste råtefjell, og noke som var litt hardere. Det som var hardest var egentlig det letteste, for det løsnet i store steiner etter ei stund, mens i råtefjell kunne jeg stå i timesvis på bare noken cm.. Takhøyden min var ca.2meter når eg begynnte, og det funket greit. Men med den typen fjell som du beskriver så trur eg ikkje det går. Me har granittfjell på hytta, og der er det absolutt ingen sjangs å meisle med gravemaskin. Da må det skjikkelig fjellboremaskiner til for å få hull..
Kjiler kan eg ikkje svare på siden eg aldri har prøvt det.

Eg bygde opp gulvet med singel/plast/13cm isopor (Trur eg det blei. Kanskje det var 15?/armering/varmekabler/7cm betong. Da blei det ca. 20cm etter at gulvet var retta av med singel.
  (trådstarter)
   #6
 85     Slependen     0

Har prøvd diamantsag på norsk granitt og det går ikke...Har knekt en 2 meter høy hydralisk murbrekker, det går heller ikke. Går det for sent med fjellkiler så er det fordi du ikke kan teknikken helt. Hvis det er fjell..


Så først vedlegget nå. Mildt sagt imponerende, en skikkelig Jedi!

Jeg må nå lage et nytt innlegg - et kurs i bruk av kiler
   #7
 22,342     Akershus     0
Hvor på slependen er dette? Det finnes hardt fjell også. Noen jeg kjenner på Nesøya prøvde med pigger og måtte til slutt sprenge. Jeg gjorde det samme på Billingstad. Der traff jeg på en åre med enormt hardt fjell midt i råtefjellet. Orket ikke å bale med det og kjøpte noen jekker på Biltema. Det gikk mye raskere.

   #8
 78     Øslandet     0
Rett ved togstasjonen på Slependen. Mye av fjellet på tomta ser ganske porøst og skifer-aktig ut (lag på lag som flaker av). Men det vi har sett under huset ser mer massivt ut - uten at noen av oss er fjelleksperter...

Mvh. Maria (kona til trådstarter)

www.villahilton.no
   #9
 813     Østfold     0
Mye dårlig fjell i det området der, kanskje dere er heldige  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 85     Slependen     0
I forbindelse med at vi gravde ut grøft til vann og avløp for to år siden, traff vi på noe gjenstridig fjell. Det gikk til slutt, men det tok sin tid. Den gang hadde vi en maskin på kanskje 3 tonn.

Det virker som om det er råtefjell på hele tomta, bortsett fra akkurat hvor huset står. Kanskje det forholder seg slik at fjellet er dårlig i det øvre sjiktet? I så fall ville dette kunne forklare hvorfor vi støtte på hardt fjell der hvor det ble sprengt når huset ble bygget?

Jeg tenker jeg får fjerne støpen først og inspisere.