1,086    22    1  

Fuktig kjeller

 491     0
Har hus fra 1975 med elendig drenering, spørsmålet er er det noe hensikt og drenere når jeg ikke bruker kjeller? Kjører avfukter året rundt og ligger på 50% fuktighet. Tenkte og kjøpe en større avfukter som fungerer i lavere temperaturer og bruke den lille jeg har nå og flytte rundt i kjelleren. Bytte alle Lufteventiler som har blitt litt tette av maling og edderkopp spinn og andre ting. Så burde jeg slippe og drenere med det første. ?

   #3
 5,336     Tromsø     0
Jeg vil vel si at for en kjeller som "ikke brukes", eller som ikke inneholder oppholdsrom men brukes til lagring, kanskje litt snekring og mekking og skismøring og sånt, er det ingen grunn til å være for opptatt av om dreneringen er god eller dårlig.

Særlig ikke hvis luftfuktigheten, med eller uten avfukter, ligger på bare 50% relativ fuktighet. Det er jo et typisk nivå ute for luftfuktighet en solskinnsdag om sommeren. Når lufta slipper inn i en kjeller som er kaldere enn utelufta avkjøles lufta og da øker den relative fuktigheten, slipper man utelufta inn i et rom som er varmere enn ute varmes lufta opp, da kan den ta holde på mer fuktighet, og den relative fuktigheten går ned. Derfor anbefaler noen å stenge ventilene til kjelleren om sommeren, og åpne dem om vinteren - men ikke la det bli så kalt at vannrør fryser.

Jeg mener trådstarter ikke har noen grunn til å drenere. I alle fall ikke før han tar kjelleren "i bruk" og eventuelt begynner å kle kjelleren innvendig med materialer som er følsomme for fukt. Ved 50% relativ fuktighet er det ikke noen fare for kondensering, det er neppe noen fare for at himlingen eller annet treverk mugner.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 491     0
ja har elendig gulv der nede noen steder sikkert ikke 5 cm en gang på noen steder.

kommer til tette ventilene med isolasjon om sommeren Smile

  (trådstarter)
   #5
 491     0
Fant ut at det var brukt drensrør med slisser på takrennevann. problemet var at slissene lå ned. så fort jeg fant ut dette kjøpte jeg drensrør uten slisser og ledet overvann fra huset. satt i gang avfukter men fikk ikke fuktigheten under 56%. Nå i høst

Rivde opp gulvet og vegger på den siden problemet har vært, det var det oppbygging vindpapp, isolasjon, plast og sponplater så gulvbelegg. isolasjon var igjennom våt.

Fuktighet er nå på 77% og temperatur på 5 grader, så nå virker ikke avfukter.

Det var også spikret i gulvet der en lettvegg sto alt var råttent der nede. når jeg dro opp spikeren av gulvet så virker gulvet helt porøst løsnet et stort stykke rundt spikeren.  men heldigvis er det ikke noe treverk i kjelleren igjen, ble ferdig med og rive i dag.

Tenkt 41 år med vann som har rent rett ned i grunn. flaks jeg oppdaget det  Smile


   #6
 5,569     0
Dette med slissene opp/slissene ned er vel en uendelig diskusjon der man ikke blir enige. Noen mener de skal være ned, andre mener de skal være opp. Tror jeg har hørt at de skal være sidelengs også. Tror heller ikke det er slik at slissene ned betyr "41 år med vann som har rent rett ned i grunn" - vann vil trekke inn i røret og renne bort så lenge vannspeilet/nivået er høyere enn røret. Det er fristende å tenke tyngekraft, men her må man tenke kapillærkrefter (dypp en sukkerbit i kaffe, så ser du hvordan kapillærkreftene er mye viktigere enn tyngekraften).

Slik jeg tenker vil slissene opp eller slissene ned egentlig bare bestemme hvor lavt vannspeilet blir stående. Slissene ned vil føre til lavere vannspeil enn slissene opp. Men, du kan også få den effekten du beskriver dersom røret fortsetter inn i et område der vannspeilet er lavere. Da kan teoretisk vannet renne ut igjen, men det vil omtrent alltid være enklere for vannet å følge røret videre selv om slissene peker ned, så lenge det er fall på røret.

Tror uansett ikke du kan konkludere med at slissene ned er årsaken til luftfuktigheten du opplever inne. Det tror jeg heller har noe med temperaturen å gjøre. Varmere luft har større volum, dermed har samme luften høyere RF ved lavere temperaturer sammenlignet med høyere temperaturer. Så fuktigheten du måler kan godt komme innenfra, som utenfra. Det kan være fuktig luft som kommer fra oppholdsrom, for eksempel.

Ellers er det fornuftig det KjellT skriver om uteluft og generelt 50% RF (som ikke er spesielt høyt, i alle fall ikke om sommeren, og i alle fall ikke når luften holder litt lav temperatur).
   #7
 5,336     Tromsø     0
Rør med slisser (uten å diskutere om slissene bør være oppe, ned, til siden eller hele veien rundt) er fint til å ta i mot og frakte vekk vann som allerede er i grunnen langs muren.

Takrennevann derimot, bør ut av utkast over bakken og renne vekk fra huset på fallende terreng, eller ned i bakken i rør uten slisser så det ikke mates ned i grunnen nær muren, og ledes til kommunal overvannsledning, synkekum, eller annen infiltrering i grunnen et stykke vekk fra huset.

Så at TS har byttet til uslissede rør for takrennevannet vil forhåpentligvis bidra til at kjelleren blir mindre fuktig.
Signatur

   #8
 5,569     0
Ja, selvsagt... Så nå at det var takrennevann TS snakket om. Da skal det jo selvsagt fraktes, ikke samles opp Smile

Så da er det absolutt på sin plass å bytte til tette rør. MEN at dette er (hoved)årsaken til fukt i kjeller syntes jeg høres tvilsomt ut, gitt de temperaturer som er snakket om (5 grader). For meg virker det som en like sannsynlig årsak at varm luft (med da litt lavere RH) kjøles ned når den kommer i kjelleren og får høy(ere) RF, eller at uteluft som kommer inn ikke blir varmet opp og dermed beholder samme RF som den har ute. Luftavfukter vil ikke hjelpe dersom det hele tiden mates inn ny uteluft. Så jeg tror oppvarming av kjelleren vil hjelpe mer enn drenering, med mindre det er åpenbart at drenering tilfører fukt (saltutslag, råte, etc).

Edit: Er ikke så dumt å måle slikt over tid, for eksempel med en måler ute, en måler i kjelleren og en måler i tilstøtende oppholdsrom. Da vil man se eventuelle sammenhenger.
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vi skjøtte på naboens taknedløp og kjellermuren hsns tørket opp så takvann kan definitivt være synderen. Og siden røret lå med slissene ned så tviler jeg på at så mye vann nådde drenskummen. (Ja, jeg har kommentert at felleskjøpet solgte rør med påskrift "opp" og da var slissene opp og til høyre og venstre og tett ned). Men selv med slisser riktig vei kan takvann unslippe så TS m.fl. gjør rett i å bruke tette rør.
  (trådstarter)
   #10
 491     0
Har også tettet igjen alle lufteluker pga bruk av avfukter. mye av grunnen til lav temperatur er at døren sto oppe noen timer når jeg rev, da var det -5 ute. temperatur ligger nå på +6 fuktighet 70%. andre siden av kjelleren er det ganske tørt . kun der takløp vann har rent at det er veldig fuktig. sjekke i morgen om avfukter har samlet noe. Smile

Temperatur måleren står nå i vinduskarmen med et tynnt enkelt glass. går ned og flytter den til midt av rommet