11,899    13    0  

Grunnarbeid uten byggetillatelse?

 312     Sørlandet- indre bygder     0
Hei, vi skal bygge hus ila året. Etter at vi fikk rammetillatelse i vinter så utførte vi grunnarbeidet siden vår ansvarlige søker, som er ingeniør, mente dette var tillatt. Ansvarsrett for entreprenør og rørlegger er på plass. Nå har vi fått brev fra kommunen med beskjed om at vi har utført bygging uten byggetillatelse og er beordret byggestopp. Hvem har rett?
Signatur

   #1
 4,148     Oslo Vest     0
En rammetillatelse er ikke det samme som en igangsettingstillatelse. Det settes ofte en del krav i en rammetillatelse, blandt annet at det skal foreligge ansvarsretter for de som er involvert.

Det å få en igangsettingstillatelse er egentlig bare en formalitet, dvs når alt kommunen krever er innlevert, inkl. ansvarsrettene. Dette er noe en ansvarlig søker tar seg av.

Slik du skriver det her har dere startet uten at dere har fått igansettingstillatelse.

En sannsynlig reaksjon vil være at de involverte vil miste sine ansvarsretter, iallefall for dette prosjektet.
Signatur
   #2
 194     Ålesund     0
Kan det være at den ansvarlige søkeren ikke har innlevert all informasjon? Du skriver at entreprenør har ansvarsrett, men har kommunen fått denne?

Videre forstår jeg det slik at grunnarbeidet er ferdig, så byggestopp har vel ikke så mye og si, eller?
   #3
 4,148     Oslo Vest     0
Rent praktisk har vel en byggestopp ikke noe å si, men rent juridisk sett så har ansvarlig søker og ansvarlig utførende satt igang noe som de iht til sine kontrollsystemer IKKE har lov til siden det ikke foreligger dokumetasjon på det. Det vil si at de IKKE har fungerende kontrollsystem, som er et MINIMUM for å kunne ha ansvarsrett. Og ofte så reagerer PBM ved å ta fra dem ansvarsretten. Om det er riktig er en annen sak, men det blir opp til PBM å avgjøre.

Dessverre er det slik at plan-og bygningsmyndighetene har et meget firkantet syn på lover og regler og derfor reagerer. I denne saken så er det opplyst at ansvarsrettene foreligger, så det burde ikke være et stort problem for ansvarlig søker å levere inn dette.

Men jeg er redd det vil komme en reaksjon fra PBM og jeg vanskelig se at de kan komme seg unna dette.
Signatur
hro
   #4
 1,574     Trondheim     0
Vel - det er vel slik at de med sentral godkjenning må fratas sin ansvarsrett fra det sentale godkjenningsorganet (BE). Kommunen kan kun frata lokal godkjenning.

Litt forskjellig praksis fra kommune til kommune - men innser at flere kommuner har en la det skrue og gå holdning.
Signatur
   #5
 4,148     Oslo Vest     0
Dersom vi skal se på SMÅ nyanser her så det slik at det er det enkelte plan og bygningskontor som gir en igansettingstillatelse og akspeterer den enkelte ansvarsrett. Dersom det vise seg at den som har fått godkjent sin lokale eller sentrale ansvarsrett for det spesifikke prosjekt, ikke kvalifiserer til akkurat det, kan han fratas sin ansvarsrett på det SPESIFIKKE prosjektet. Og det er nettopp det jeg skrev over her.

Nå skal det sies at den som mister ansvarsett på et spesifikt prosjekt også blir innrapportert til Byggteknisk etat og da vil man selvsagt se på alvorligheten av dette. Og ansess et forhold alvorlig nok mister man sin sentral ansvarsrett.

Det er nok riktig at det er forskjellig måte å håndtere dette på fra kommune til kommune og alvorlighetsgrad av overtrampet.

Men jeg kan ikke se at det finnes noen formildende omstendighet i og med at to med ansvarsrett viser at de ikke har et fungerende kontrollsystem. I klartekst så betyr det at i kontrollsystemet under punktet igangsettingstillatelse er blankt, og ikke krysset av for at den er mottatt.

På et oppstartsmøte vil ansvarlig søker og ansvarlig utførende delta, og en kopi av igangsettingstillatelsen er det FØRSTE man starter med å få utdelt om den ennå ikke er mottatt.

Jeg skal være den første til å innrømme at dette er et tungvindt system, men man skal vite at årsaken til at vi har dette systemet er at (og det har ingen ting med denne tråden å gjøre) vi i lang tid har hatt entreprenører og tiltakshavere som sammen tar seg til rette og bygger og gjør som de vil.
Signatur
   #6
 425     0
For å svare direkte på spørsmålet ditt: Kommunen har rett.

En rammetillatelse sier bare at bygget slik det grovt er tegnet (fasader/fotavtrykk/avstander til nabo og veier) er godkjent hos kommunen. Det er på mange måter et klarsignal til at prosjektet lar seg gjennomfør og det kan gås igang med å  detaljprosjektere, hente inn anbud osv uten fare for at kommunen stopper prosjektet. Det som ofte blir gjort er at det tidlig i prosessen søkes om igangsetting av grunnarbeider/betongarbeider da dette ofte avklares ganske tidlig. En som har drevet litt med søk, vet dette godt. Er deres søker innleid eller slekt/venn?
  (trådstarter)
   #7
 312     Sørlandet- indre bygder     0
Han som søker for oss er profesjonell, ikke en venn. Det er synd at vi mister entreprenøren og rørlegger, ikke så lett å få nye her på bygda...hm...dette var leit. Skal gi beskjed etter møtet med kommunen om "straffa" vi får, det er kanskje andre som gjør samme feil som vi har gjort.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 312     Sørlandet- indre bygder     0
Vi var i møte med kommunen i går som igrunn bare lurte på kor langt vi var kommet i prosessen, og etterlyste søknad om igangsettingtillatelse og byggetillatelse som dei var lova tidligare. Dei var veldig hyggelige, ikkje så krasse som dei var i brevet vi fikk. Ingen straff fikk vi heller. Det var snakk om på møtet at rammetillatelsen ga delvis tillatelse til å utføre grunnarbeidet, men eg forstod ikkje heilt det der. Glad er eg iallfall  ;D
Signatur
   #9
 537     0
Jeg har pratet med byggesaksavdelingen i min kommune ang. å begynne noe graving og grunnarbeid på tomta før søknad er sendt inn.

De henviste til byggesaksforskriften:

§ 4-1. Tiltak som ikke krever søknad og tillatelse
6. Mindre fylling eller planering av terreng. Tiltaket må uansett ikke føre til mer enn 3,0 m avvik fra opprinnelig terrengnivå i spredtbygd strøk, eller 1,5 m avvik fra opprinnelig terrengnivå i tettbygd strøk. På eiendom for rekke- eller kjedehus o.l. med tett bebyggelse må avviket ikke være mer enn 0,5 m fra opprinnelig terrengnivå. Avstand fra fyllingsfoten til nabogrense må være minst 2,0 m. Endringer i terreng må ikke hindre sikten i frisiktsoner mot vei

Da jeg spurte om hva som mentes med "mindre fylling" fikk jeg til svar at jeg nesten måtte vurdere det selv..
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 312     Sørlandet- indre bygder     0
Vi skal bygge på en gård, nærmeste nabo er 5 km unna, så vi har ikkje særlige krav til utforming av hus, vi får nok heller ikkje naboklage Smile Vi har sprengt og fjerna 2500 kubikk fjell utan byggetillatelse, så det er heller ikkje småting vi har gjort. Men fordelen er at vi bur i ei lita kommune, med kort behandlingstid av søknader, og god muntlig dialog. Eivind78, har dere fått rammetillatelse? Det står i rammetillatelsen om det er åpning for å begynne med grunnarbeid, det gjorde det iallfall i vår.
Signatur