682    14    5  

Multimur

 8     0
Hei! 
Har vært og sett på en enebolig. Problemet var at 
grunnmuren er av typen mulitimur. Takstmann forteller også at dreneringen er over 30-år og at den har nådd sin levetid
Det gjør at jeg blir litt usikker om vi skal gå for den.
Begge likte enebolig men er redd for konsekvensene som kan oppstå i etterkant.
Takker for all tilbake melding fra dere. 
Jeg legger ved kopi av rapport fra takstmann. 
Multimur - BED2B212-F2D3-4261-9F5F-FD35CCC50A20.jpeg - Uerfaren2020

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Er drenering korrekt utført så er ikke 30 år noe problem, dette er for,at eierskifte forsikring ikke skal få noe krav. Men jeg har gravd opp en kjeller en gang der var det skader i puss pga feil utførelse med drenering så den virket ikke

Det virker jo som takstrapporten påviser at de typiske multimur problemene er tilstede i dette huset.
   #2
 24,668     Akershus     1
Var nede på dereneringen i tomt med leirgrunn etter 40 år. Ingenting var nødvendig å gjøre der, så huseier fulte bare opp igjen.
På hvilket grunnlag antar takstmannen at dreneringen er utlevd?
Signatur
TSt
   #3
 14,509     0
Er som andre skriver at hvis det er noe feil så vil en ofte finne skader etter 30 år men er det gjort korrekt vil det holde mye lenger. 30 år er en grense som forsikring har satt for å kunne avkorte evt erstatning.
TDJ
   #4
 1,627     Asker      1
Levetidsbetraktninger i forbindelse med tilstandsvurdering av hus er basert på statistisk erfaringsmateriale og ikke på faktiske målinger. Det er mao "vanlig" at det er problemer med drenering i hus bygget for 30 år siden. Betyr ikke at et gitt hus MÅ ha slike problemer, men siden man sjelden kan direkte måle/inspisere den faktiske tilstanden på dreneringen tyr man til statistikk.

I TS tilfelle er det i tillegg klare indikasjoner at "noe" er feil siden det måles fukt i innervegger. Det er lite sannsynlig at fuktmålingen i nedre del av veggen kan skyldes kondensering, det er mer sannsynlig at det kan skyldes opptrekk eller diffusjon fra yttersiden. Siden veggen (multimur) i seg selv har vist seg å være en problemkonstruksjon ville jeg ved et kjøpe ha regnet med følgende tiltak dersom man ønsker boligen "ship shape":

  • Utskifting/renovering av drenering + utvendig isolering av kjellervegg (multimur er også sensitiv for kondensskader). TS bør vurdere hvor vanskelig det er å komme til med maskinelt utstyr, minigraver o.l. Dersom enkelt er dette et arbeid som gjøres daglig rundt på norske hus og ikke "rocket science"

  • Fjerning av alt organisk materiale innvendig ned til bart murverk. Deretter re-isolering og passende kledning.
    Kan være typisk "gjør-det-sjøl" oppgave for den som ønsker det og for å holde kostnader nede.



Oppsummert; det er fullt mulig med relativt enkle tiltak å fjerne / utbedre de problemene som rapporten påpeker. Det er antagelig ikke hensiktsmessig å tro at man IKKE trenger å gjøre noe som helst.
Signatur
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Bare pass på svaret over, det er treverket på innsiden som faktisk bærer kjellerveggen så det er ikke bare å fjerne ....
TDJ
   #6
 1,627     Asker      0
Bare pass på svaret over, det er treverket på innsiden som faktisk bærer kjellerveggen så det er ikke bare å fjerne ....

Hmm, mulig jeg misforstår, men trodde at treverket m/tilbehør utgjorde den opprinnelige forskalingen på innsiden av en støpt mur (se følgende linker: https://www.help.no/juridisk-ordbok/multimur/ og http://enokplan.no/artikkel/11052017153239_844d8h1v24) og at det innvendige reisverket ikke var bærende. Trodde byggemetoden ble brukt fordi den reduserte byggetid og dermed kostnader.
I så fall en av mange kreative tilnærminger i bygge-bransjen som over tid viser seg å være mer kostbare..., på lang sikt Sad.  
Det er vel derfor vi har fått Byggforsk, TEK10/17 osv for å unngå slike "langsiktige tabber"
Signatur
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
I mange tilfeller er i allefall multimur kun ytterkledningen som holder på massene ute.

Men det kan jo hende at det er bærende varianter

   #8
 4,623     Sørlandet     0
Jeg har bærende variant. Her er multimuren lagt inn i kassettforskalingen. Er altså 20cm betong som bærer andre etg. Gipsen+skummet(multimuren) bærer ingenting hos meg.

Fikk også tilstandsgrad 2 pga denne og det var målt fuktutslag i ett eldgammelt bad som har denne som yttervegg.

Rev multimuren på badet. Ingen tegn til høgg. Etterisolerte hele grunnmuren utvendig og gravde ny drenering.

Badet skulle renoveres lilevel så holder det utenom kostnadene. Og da er regnestykket meget billig men det er mye arbeidstimer her:s
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Den normale multimur med problem er sprøytebetong varianten men jeg husker Børhaug har sprøytebetong og også bæring, men han har ikke det gale multimur designet med gips o.l mot betongen
  (trådstarter)
   #10
 8     0
Jeg har bærende variant. Multimuren lagt inn i kassettforskalingen.
20cm betong som bærer andre etg.
Gips+skumm+Gips (multimuren) bærer ingenting hos meg.
Må jeg rive hele muren eller holder med  kun med å rive fra innsiden?