11,126    23    0  

Radonduk

 27     Bergen     0
Hei!
Vi skal bygge nytt hus med grunnflate på 280 kvm. Det er masse innvendige bærevegger og jeg lurer på hvordan man legger radonduken for at den skal bli mest mulig tett???

Har snakket med betongfirma som sier at de har vært på radonkurs og at det finnes 2 måter. Enten ligger de radonduken helt nederst og støper grunnmur først og deretter grovstøpen. Etterpå støper de mur for alle innvendige bæreveggene. Alternativ 2 så støper de grunnmur og mur for alle innvendige bæreveggene og deretter grovstøp i hvert rom og til slutt legger de radonduken i hvert rom og "sveiser" den til murene og at det skal bli tett. Ifølge de var alternativ 2 best siden alternativ 1 hadde en risk for å få hull i duken.

Men vil ikke radongassen trenge gjennom der hvor det er mur uten duk under? Noen som har erfaringer med hva som er beste metoden???

CSI
   #1
 584     Hordaland     0
skal du bygge hus nå - er vel krav om balansert ventilasjon slik at det du trenger at bry dig mindst om er Radon.
   #2
 18     Stavanger     0
Spennende :)
Eg går også å funderer på det samme. Har liten tro på at det blir 1005 tett med å sveise/klemme etc, div fagfolk forteller også om slurv rundt dette arbeidet.
Men så slo tanken meg, hvorfor ikke legge duk under grunnmur, da er der bare vann avløp og el ++ som må tettes  og sjangsen for å få dette til øker drastisk.
Så det var fint å høre at dette faktisk er en alternativ måte, problemet med punktering ser eg, men med fin masse (sand) under og over duk bør vel dette bli bra ;D
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Bklepp har rett, det er ikke lenger lov å vurdere om det er nødvendig eller ikke, radonmembran er obligatorisk og  randombrønnen skal være installert så en kan sette på sug på senere (dvs en kan blende av røret i teknisk rom ved bygging). Når deg gjelder løsninger må det være pukk under sålen så det er ikke mye sand der.  Ser at KUB anbefaler å frese bort isoporen på innsiden på en stripe etter støping og så forsegle radonsperren mot betongen ved fuging og klemming. Har andre erfaringer med bunn membraner så vil det være spennende å se..
   #5
 18     Stavanger     0
@ hst
MÅ det være pukk under sålen?? I en eller annen leggeanvisningen var der lagt ut fin singel/sand. Hvorfor meiner du det må være pukk??
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Randon brønnen krever jo lufttilgang for å lage undertrykk under membranen hvis det er problemer med forhøyde radon verdier (planen er å ha radonbrønnen som reserve hvis målinger viser at nivåene ikke er ok). For både drenering og kapilærbrytende lag er sand et dårlig valg.  Men kanskje finnes løsninger som jeg ikke har sett ...
   #7
 18     Stavanger     0
@hst
Du har et poeng der med drenerende/kapilærbrytende lag, men siden det ligger duk over sand/singel massen vil det da ha så stor betydning at dei 10cm med masse ikke er drenerende???? Kom med synspunkter.
Personlig har eg liten tro på å lime, sveise etc innvendig mot vegg, spesielt med mine planer om å bruke  thermoblokk i kjeller etasjen.
Derfor håpet eg  Smile å kunne legge heildekkende duk under mur, men det siste eg vil gjøre er å punktere duken.

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg er enig i at dreneringsmessig så vil radonduken sperre for kapilæroppsug, men jeg er mer bekymret for evt. aktivering av Radon brønn, skal du få den virksom så må jo den stå i pukk laget slik at suget skaper undertrykk under hele kjellerkonstruksjonen. 

En tillegsbekymring med å ha all isolasjon over Radonsperren er hvis du får vann i kjelleren (enten under bygging eller siden), det kan jo ikke komme ut.  Har sett 8-år gammelt vann under en isopor plate i et kjellergulv der plasten ligger under isoporen, stammer fra vannlekasje for 8 år før jeg kappet hull i gulvet. (Her er det kapilær oppsug fra sand som er lagt ut under hele huset i banketten og opp i en leca vegg ... derfor jeg har lært å tenke på dette)

For KUB som vel er identisk med Thermomur så freser/kutter de bort hele isolasjonen i en stripe før de forsegler membranen mot kanten av betongen.  Jeg er enig i dine spørsmål om dette vil bli tett, men har ikke sett din løsning i noen snitttegninger jeg har sett (selv i nye tekniske godkjenninger fra 2011 for f.eks. Veggsystemet til Vartal så har Sintef hoppet over Radonsperren  >Sad, men alle som skal bygge får jo ikke lov til å gjøre det samme).

Det er også et spørsmål om hvor stopper randonsperren i "din" løsning, dreneringen må jo fungere og her ville vi egentlig heller ikke ha sand langet, men singel e.l. Risikerer vi at Randon kryper rundt kanten og kommer over sperren alikevel ?

Antar du skjønner at jeg er mer bekymret enn at jeg har bastante løsninger som jeg hevder er best.
   #9
 18     Stavanger     0
@Hst
Setter pris på dine innspill, og tydligvis har du erfaringer rundt dette.
Godt poeng rundt hvor duken stopper, men kan den brettes opp rundt såle/mur for så å bli dekket av knaste plast?
Og fukt/lekkasje er enda et poeng, ved mitt forslag vil eg lage meg et stort basseng  ;D
Men gir ikke heilt opp tanken ennå på å få lagt duk underst.............
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Mens du også tenker så kan du ta en titt på en uforstålig tegning fra Jackon
http://www.jackon.no/dav/ec6a91459c.pdf,  på flere av snitttegningene står det en pil "evt. tettingsmembran", kanskje er dette bunnen i svømmebassenget ditt  ;)  (Viser tegningen at de har bretten membranen opp langs ytterkanten av thermoblokkene ?)  Spøk til side, kan vi kanskje sette ned et "sugerør" for å hente opp vannet i "bassenget" over radonduken ?