#11
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0
Som jeg forstår det:
Dampsperren er for å hindre fuktighet fra innsiden fra å trenge så langt ut i isolasjonen at den kondenserer. Dette vil ikke skje med 5cm Rockwool på innsiden av en vegg som allerede har 0,19 u-verdi.
Dette blir heller ikke teknisk forskjellig fra der det bygges med stenderverk hvor dampsperren legges før det krysslektes med 48x48 og de siste 5cm med isolasjon legge inn.

  (trådstarter)
   #12
 997     0

Som jeg forstår det:
Dampsperren er for å hindre fuktighet fra innsiden fra å trenge så langt ut i isolasjonen at den kondenserer. Dette vil ikke skje med 5cm Rockwool på innsiden av en vegg som allerede har 0,19 u-verdi.


Det som skjer når du isolerer ekstra er at du flyter punktet hvor kondenseringen skjer lengre inn i veggen. Med en vegg oppbygd av Bewi, KUB eller lignende så vil dette punkte ligge i nærheten av betongsjiktet ved de fleste tillfeller. Isolerer du med 5cm ekstra, så flytter du kondenseringspunktet lengre inn i veggen og det havner da i det innerste EPS laget. Nå er det mulig at EPS er damptett slik Byggebob mener Bewi er, eller så er det rett og slett slik at kondenseringen ikke gjør noe siden mur og EPS ikke kan råtne eller komme mugg på. Jeg tror IKKE eps er damptett, det er derfor man skal ha fiberpuss som er pustene, slik at fukt kan komme seg ut.



Dette blir heller ikke teknisk forskjellig fra der det bygges med stenderverk hvor dampsperren legges før det krysslektes med 48x48 og de siste 5cm med isolasjon legge inn.

Her er jeg enig med deg, kondenseringen vil ikke skje i de siste 5cm ved en vegg som har så god U-verdi derfor kan man trygt legge dampssperren bak. Men siden en vegg som er av trestendere og mineralull vil råtne hvis den ble fuktig, så trenger man plast for å hindre at fukten når frem til kondenserings punktet. Hvis veggen er av betong og EPS som ikke kan råtne, så lurer jeg på om man ikke bare kan kutte ut hele plasten slik Bygebob mener.  ???
Signatur
   #13
 5,112     Troms     0
Dette blir vel mye synsing om Bewi Muren og dens oppbygning er damptett både utenfra og innenfra. Det er ikke Byggebob som mener Bewi er damptett, ei heller at EPS er damptett, men Bewi har fått godkjent deres produkt som damp og vanntett, dog ikke brannhemmende. Bewi må pusses utvendig pga brannforskrifter, ikke for sine pustende egenskaper. Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 997     0

Dette blir vel mye synsing om Bewi Muren og dens oppbygning er damptett både utenfra og innenfra. Det er ikke Byggebob som mener Bewi er damptett, ei heller at EPS er damptett, men Bewi har fått godkjent deres produkt som damp og vanntett, dog ikke brannhemmende. Bewi må pusses utvendig pga brannforskrifter, ikke for sine pustende egenskaper. ;)


Har du en link til denne godkjenningen? Det som er interessant i dette tilfelle er om at det du sier er korrekt, for da er det bare å legge plast bak tilleggsisoleringen for de som bruker KUB og Jackon hvor det er anbefalt fra sinef å bruke dampsperre.

Det som er litt merkelig er at oppbygningen av Jackon 35 og Bewi er den samme, begge bruker eps som er blandet med grafitti etter patenten til BASF AG . Så hvis det stemmer at BEWI er damptett(pga grafitti), så burde også i allefall Jackon 35 være det. Hvis du da velger å legge plasten forann tilleggsisolasjonen så har du 2 damptette lag med mineralull og trevirke i mellom og en alvorlig konstruksjons/byggefeil! ???

Hvordan gjør du det på et bad hvor du har yttervegger av Bewi som er tilleggsisolert...Hvis du da har mebran på innerveggene så har du også 2 lag med dampsperre og det som er i mellom vil råtne og være grobunn for sopp (forusatt at det er byggfukt, rørlekasjer eller andre grunner til fuktighet i veggen)
Signatur
   #15
 5,112     Troms     0
Jeg har ikke lagt dampsperre på innsiden av min Bewi, kun lektet ut, isolert og deretter kledd med spon siden man ikke trenger dampsperre på Bewi.... På bad hvor Bewi er i yttervegg, over bakkenivå så må man antakelig bruke plater som ikke er damptette hvis man skal lekte ut og tilleggsisolere for å unngå det problem som du skisserer her.  Eksvis Wedi, Lux, aqualex (er denne damptett også?) og 1.gen Litex. Alternativt ikke tilleggsisolere, men pusse og flislegge direkte. Med en u-verdi på 0,19 trenger man jo ikke tilleggsisolere da. På yttervegger som ligger under grunn, og/eller hvor mer enn 40% (var det 40?) av veggareal er under bakkeplan så er ikke det relevant med dampsperrer etc. Dette ifølge Bewi sin byggveileder for Nord Norge og teknisk support. Jeg kan kun referere til de som har levert meg produktet sitt. Er ikke bygningsteknisk ingeniør selv. Jeg har derfor på mitt bad ikke denne problemstilling da det ligger under drenerende masse i alle yttervegger.

Er ikke sikker, men i en vegg som i utgangsspunktet har en isolerende effekt som Bewi, så er jeg i tvil om den luften som vil sirkulere mellom innervegg Bewi og sponplaten ha en temperaturforskjell i møte med varmen fra membranplaten (eksvis) som gjør at det dannes kondens. Men her er jeg på gyngende grunn ja...






Signatur
  (trådstarter)
   #16
 997     0

Jeg har ikke lagt dampsperre på innsiden av min Bewi, kun lektet ut, isolert og deretter kledd med spon siden man ikke trenger dampsperre på Bewi....

På yttervegger som ligger under grunn, og/eller hvor mer enn 40% (var det 40?) av veggareal er under bakkeplan så er ikke det relevant med dampsperrer etc. Dette ifølge Bewi sin byggveileder for Nord Norge og teknisk support. Jeg kan kun referere til de som har levert meg produktet sitt.


Man skal ikke ha plast på vegger som er under bakken, siden fukten må luftes inn i rommet da det er vanskelig for den å komme ut igjennom bakken(problemet med 2 dampsperrende sjikt)
Men det jeg lurer på er..... Wink
Her sier du at man ikke trenger dampsperre på Bewi, videre så sier du at på veggareal som er 40% under bakken ikke er relevant med dampsperre. Dette i følge Bewi byggeveileder. Spørsmålet mitt er da hvorfor veileder sier at under bakken  er det ikke relevant med dampssperre  ???, når du alikevel ikke skal bruke det noen steder med Bewi, altså ikke over bakken heller, hvorfor spesifisere at det ikke er relevant under bakken... ??? er jo litt merkelig :-\

Har du den godkjenningen hvor det står at Bewi er damptett? finner det ikke på Bewi sine sider
Signatur
   #17
 5,112     Troms     0
Mye hvis om men og atte nå, går jo helt i surr  Wink Forslag: ring Bewi i morgen og spør de. Det er det enkleste, så får du enten bekreftet eller avkreftet dine teorier  :)

Det enkle er ofte det beste. Vedlagt er også teknisk godkjenning Bewi. Ikke krav -til dampsperre der, kun brannhemmende lag i form av gips tilsvarende, eller min 48mm isolasjon og deretter 12mm sponplater. Oppbygging er derfor Bewi eps-betong-bewi eps-48x48 lekter med min 48mm isolasjon-sponplater-tapet/maling. Bewi er nok damptett og krever ikke plast som både KUB og Thermomur gjør  ;)
Siste redigering: Thursday, March 5, 2009 12:37:05 PM av byggebob
Vedlegg:
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 997     0
Jeg fant ingen dokumentasjon på at Bewi er damptett i det vedlegget du la ved ovenfor. Men jeg ser riktig nok heller ikke at det står at det skal brukes dampsperre ved ekstra isolering innvendig.  Skal sende Bewi en mail om dette spørsmålet, så får de svare på dette:)

Tror jeg sender en mail til brødrene sunde også.
Signatur
   #19
 5,112     Troms     0
det har du rett i, det står bare hvordan man skal bygge opp en vegg fra ytterst til innerst ved tilleggsisolering iht teknisk godkjenning. sist revidert i juni 2008. det betyr vel strengt tatt at man ikke trenger dampsperre det da ved bruk av bewi ;)

Godt for oss som har bygd Bewi at vi har bygd korrekt iht byggforskdetaljer og teknisk godkjenning.

ev vel en forskjell da på sunde og thermomur sine produkter antakelig siden du der må ha dampsperre for å bygge iht teknisk godkjenning.  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 997     0
Jeg tror at siden det kan monteres gips (noe som ikke tåler fukt) direkte på alle (jackon,Bewi og kub) så er alle relativt lik når det gjelder damptetthet. Anvisningen om plast/dampsperre er kun for å beskytte tilleggsisolieringen og utlektingen. Grunnen til at dette punktet ikke er tatt med i Bewi sin sintef godkjenelse (som er den mest oppdaterte)er usikkert, men kommer muligens av at man har funnet ut at det ikke er behov for dampbeskyttelse av tilleggsisoleringen så lenge den er under 5cm tykk, slik det er på bygg av trevirke med samme U-verdi og inntrukket dampssperre.

Sakser ut det som står i godkjenningen:

Som alternativ til gipsplater kan det brukes kledning
med brannteknisk klasse K2 i henhold til NS 3919,
f.eks. 15 mm trepanel, 12 mm sponplater eller 11 mm
halvharde trefiberplater. Kledningen festes til min.
48 mm mineralullisolert bindingsverk på veggens
innside som angitt i Byggforskseriens Byggdetaljer
543.101 og 543.204
.

Det som står i godkjenningen er altså at veggen skal utføres som angitt i Byggforskseriens Byggdetaljer 543.101 og 543.204 Noen som også står på KUB og Jackon...

Er det noen som kan si hva som står om oppbygningen av veggen der? Smile
Signatur