8,507    9    0  

Vedlikehold av sandfangkum

 208     Oslo     0
Det skal visstnok etableres en sandfangkum på sameiets tomt (vi er fire sameiere). Kummen vil håndtere overvann fra flere andre eiendommer, da den legges på nederste punkt på eiendommen.
Det skal borres tvers gjennom fjelltoppen, slik at en evt overflow vil renne ut i dalen (skog som er kommunens eiendom). Løsningen er godkjent av kommunen, og blir sikkert bra.
Men vi lurer på hva dette betyr for oss som ansvarlig for kummen. Først og fremst er vi usikre på hvor mye vedlikehold det vil være på en slik kum (hva slags kostnader kan vi beregne på det fremover).

Slik det ser ut så vil det renne noe vann fra asfaltert vei hos oss, noe fra asfaltert vei i den andre retningen, og noe fra et fellesområde med gress/tursti/lekeplass (som pga lite jord og fjellet rett under vil renne over til vår eiendom og ned veien hos oss). Om vitneren gruses veiene.

Er det noen som har erfaring med hva slikt vedlikhold kan innebære? (Utbygger sier at det er nesten ingen ting...)

   #1
 817     Haugesund     0
Etter min erfaring er det svært lite vedlikehold med en sandfangkum så sant dreneringen rundt husene er god.  Følg gjerne med på hvor mye bunnfall det blir i kummen ganske ofte til å begynne med og etter all sannsynlighet finner dere ut at det blir ytterst lite.
  (trådstarter)
   #2
 208     Oslo     0
Kummen etableres nettopp pga at en nabo mener at det er enorm overvannsproblematikk. Hans hus ligger i en renne ned fra toppen. Våre hus ligger høyere, og øverst er det et fellesområde (som vi ikke er eier av, men naboen + alle andre rundt).

Jeg går ut fra at drenering rundt husene er bra, da dette er nybyggfelt. Men takvann renner ut på grunnen, samt at vann fra fellesområdet renner videre nedover. Alt dette vannet (+ vann fra boliger i motsatt retning) følger asfaltert vei ned til der hvor kummen skal ligge.

Jeg antar at det vil havne en del grus der (etter strøing på veiene om vinteren). Så vil det vel komme løv osv (siden vi ligger svært nærme skogen). Men det kommer kanskje ikke så mye slam? (Hva vil det evt kunne være som slammer til denne kummen?) Men jeg vet lite om hvordan slike kummer blir tette og hvordan de er konstruert. Derfor er jeg ute etter litt info, slik at jeg vet mer om hvilke forpliktelser vi påtar oss når vi tar ansvaret.
   #3
 817     Haugesund     0
Sandfangkum må du ha uansett. Drensrørene og takvann skal ledes til den og det er ikke rist på den, men tett lokk, slik at overflatevann må dreneres vekk på annen måte.

Muligens du blander sammen sandfangkum ( som normalt hvert enkelt hus skal ha ) med overflatevannskum. Med sistnevnte og mye grus kan det bli mye mer vedlikehold, men ligger den til offentlig veg, så er det normalt kommunen som tar seg av den.
   #4
 6     Akershus     0
En sandfangskum er konstruert slik at evt. løsmasser havner i bunnen av kummen. Utløpet er normalt 80-100cm høyere enn bunnen av kummen. Det vil over tid samle seg løsmasser i kummen som må fjernes, oftest ved bruk av sugebil. Hvor mye/ofte avhenger selvfølgelig av nedslagsfeltet og type overflate.
  (trådstarter)
   #5
 208     Oslo     0
Vi ble fortalt at det skulle etableres en sandfangkum, med utløp som skal borres tvers gjennom "fjelltoppen" og komme ut i dalen nedenunder.

Kummen skal kun håndtere overvann, ikke drenering rundt husene. Det planlegges ikke noe i fht at taknedløpene nå går rett ut på marka (utenom at flere av oss har lagt disse i rør som ender noen meter ut fra husveggen. Der trekkes det ned i jorda.)

Har dere noen konkrete eksempler på hvor mye/ofte i forhold til nedslagsfelt/overflate? (Jeg er helt blank.) Og hvor mye en sugebilrens koster?
   #6
 817     Haugesund     0
En vanlig overflatesluk med rist og bare utløp trenger ikke være så dyp, men da desto bredere og da er det enklere å rengjøre den selv med dertil egnet redskap. Er det sagt noe om hvor stor denne kummen skal være ?
  (trådstarter)
   #7
 208     Oslo     0
Nei. Det er kanskje et spørsmål som jeg bør stille. Vil man da kunne hoppe oppi og rengjøre selv, med kost og vann?
Men hva er forskjell på det og en sandfangkum? Er det at den siste har sand i bunnen? I så fall hvorfor det?

   #8
 817     Haugesund     0
Har ikke tid til å svare deg på en stund nå, men det er nok andre som kan forklare.
   #9
 6     Akershus     0
En sandfangskum gjør nettopp det som ligger i navnet, den fanger sand i kummen slik at ikke rørene går tette av løsmasser. Den sedimenterer rett og slett løsmasser i bunnen av sandfanget. Hvis nedslagsfeltet kun er asfalterte plasser, plener og andre grøntområder vil mengden av løsmasser som havner i kummen være minimal. Det kan gå 10-20 år uten at man behøver bekymre seg over tømming av sandfanget. Unntaket er ekstrem nedbør og flom som kan grave ut mye løsmasser.