(trådstarter)
   #11
 6     0
Skal du ha vindusflate større enn 50% av veggflaten, sier du? Da skal du få merke energihysteriet i fedrelandet:

((U-verdi vindu x areal vindu + U-verdi vegg x areal vegg))/ totalt flate < =0,22 W/m2K.
Forutsatt ingen dør. https://lovdata.no/forskrift/2010-03-26-489/§14-3

U-verdi vindu ble innstrammet 33% fra 01.01.17 til 0,80 W/m2K. Jeg ser Lovdata ikke oppdatert. Det er ikke noe nytt i det rotet som bolig i samfunnet er ført inn i.

Enkel matematikk viser at du ikke kan få til dette uten å bruke vindu som ennå ikke er laget med så stor vindusandel av veggen som du vil ha. De måtte ha U = 0,26 W/m2K ved 50% av hele veggen forutsatt U = 0,18 W/m2K for selve veggen. Du kunne melde deg som fyrtårnkandidat for 6-lags vindu hos Enova i håpet om å motta støtte en gang utpå høsten.

Det seriøse er å justere ned vindusflatene dine, bygge i selvimportert porebetong, ditto 3-lags vindu og kvalitetsdører, mure selv til en samlet pris som gjør at du tåler å miste inntekt, alt uten å miste hverken gangsynet eller den peneste utsikten. Pris? <1000 kr/m3, fob fabrikk.

Det nærmeste man kommer moduler i porebetong er storblokker i full vegghøyde som heises på plass og limes. Kran og mannskap koster - i Norge. Man støper heller ikke inn el-bokser og gulvvarme på forhånd. Hvorfor skulle man nå det i et materiale som er så lett og raskt å tilpasse under full kontroll med håndholdt slisseverktøy på byggeplassen?




Takk. Har brukt de 4 siste årene til å pusse opp et gammelt hus, så er litt kjennt med den akkurat typen av rettningslinjer, reglering m.m. Dette blir mitt første nybygge. Jeg er flink med import, finne nye veier og komme rundt byråkrati. I huset mitt har jeg ting som ikke er lov i norge, men jeg har fått dem godkjennt. Alt som trengs er litt hode Smile Kort sagt, jeg skal bygge dette huset i topp-kvalitet, til halvt pris. Hvis porebetong er riktig vei å gå så skal jeg se over den alternativen. Skal bo der, å selge, bygge en større bedre variant, bo der, selge bygge større og bedre, til jeg har drømmehjemmet mitt Smile Budsjett denne runden 800 000 cæsh. 2-3 etager à 35 kvm. Ønsker å bruke minst mulig så klart Grin Pilotprosjekt.

  (trådstarter)
   #12
 6     0
Jeg var "hekta" på prebetong / betongelementer da vi planla et større tilbygg med utleiedel (som ikke ble noe av). I den anledning fikke jeg god hjelp av Isachsen i Tønsberg (bare ring å si du er privatperson http://isachsengruppen.no/). Tommelfingerregel er ca 2400 NOK + MVA pr kvm for ferdig monterte isolerte elementer med K rør for el og blanke flater som kan behandles innvendig, samt stilen over utvendig. Etasjeskiller i hulldekke er ca 1200NOK + MVA ferdig montert.

Lykke til!

Høres meget interessant ut. Skal se nermere på dette. Takk !!
HSt
   #13
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Jeg tenkte også på energikravene, du kan jo ikke trylle så hvordan skal du få det til ?
   #14
 24,668     Akershus     1
Porebetong er lett å arbeide med. Limes sammen. Rør for el bores og freses inn når bygget er oppe. Porebetong er så du nesten kan skjære den med kniv. Kan sages med vanlig håndsag.
Signatur
   #15
 3,083     Gol     0
Veldig enkelt og bruke system fra Jackon. Bare stable på, legge armering og lage utsparinger for vindu og dører. Har selv brukt dette på en grunnmur. Mye kan du gjøre selv og ikke leie inn masse folk til denne jobben Smile
Signatur
   #16
 348     0
Ja, det er enkelt å stable polystyren-element og armere, og fylle med betong i midten. Det være seg Vartdal, Dovreveggen til Glava, Jackon, Bewi eller andre produsenter med midtvange i betong. Men dermed er ikke alt sagt. For det første er polystyren maurmat. Jeg skal i hvertfall unngå EPS/XPS som grunnisolasjon og i vegger i mitt neste bygg.
For det andre brenner og gasser polystyren. Ved innendørs brann er en polystyren-vegg ikke noe særlig å mønstre som brannhemmende tiltak.
For det tredje, hvordan vil du feste kjøkkenet ditt i en polystyrenvegg? Det er åpenbart ikke hold godt nok.
For det fjerde, prisen. norske produkter er rådyre i forhold til egenimportert porebetong.

Jeg kjenner kun til finske Lammiblokken (http://www.lamminbetoni.fi/sv/startsidan) der det er motsatt: EPS-midtvange og to sidevanger i betong. Mye bedre i forhold til de tre første moment over, men så var det prisen, uaktuell.

For det femte, framdrift: er nr 1 blander lim og sjauer blokker og nr 2 smører/kapper og legger porebetong, har du framdrift. Og herdingstiden til limfugen versus betongen er mye kortere. Tompallene blir til stilas, ikke noe rallemikk med støttestag og vindavstivning.


Signatur