9,932    9    2  

Heltregulv i gammelt hus

 32     Lillestrøm     0
Vi har nettopp byttet et helt etasjeskille i et hus fra 1903.
Spongulv montert over 20+5 cm isolasjon.
Så var vi klare til å bestille heltregulv 18 cm plank, 2 cm tykke fra Flottegulv.no.
Men gulvleggern som var på befaring advarte sterkt mot å legge heltregulv i hus uten
balansert ventilasjon, TEK07(?) etc...
Kan det stemme at moderne heltregulv byr på problemer i gamle hus? 

   #1
 185     Nordvest     1
Man la jo heltregulv i hus før i tiden også.
Mye av kunnskapen om bruk av tre er på vei bort har jeg skjønt, når en gulvlegger sier noe slik.
Skal ikke si at jeg er ekspert på heltregulv, men er mye å passe på med kondisjonering av treverk til miljøet det skal ligge i. Før i tiden hadde man god tid til å gjøre ting ordntli, så da kunne gulv gjerne ligge flere år uten å være festet. Rotende og toppende må hellst ligge annenhver plank, årringer skal danne bølgemønster etc.

Ikke er jeg ekspert, men elsker treverk  Smile

Tresort er gulvet?
  (trådstarter)
   #2
 32     Lillestrøm     0
Eikegulv...
Gulvleggern anbefalte i stedet lamell-gulv. Etter hva jeg skjønner, er dette en slags parkett med grovere dimensjoner.
jaf
   #3
 6,305     tromsø     0
Var han redd for krymp?. Kansje det går å legge det løst og slå det sammen etter et år? Han vet nok hva han snakker om, hva var problemet-krymp elller bøying..Hvis han før har fått "skylden" for krymp og kunde ikke forstår at det er naturlig så forstår eg gulv legger. Hvis en legger slikt gulv, så må en godta at det krymper. Litt av sjarmen med naturprodukter er feil og mangler. Med "plast" så skjer ikke slikt..
nik
   #4
 633     0
Om gulvet er skikkelig nedtørket og i forseglet emballasje fra produsent, tror jeg ikke dette vil krympe mye.
Spesielt ikke på denne årstida, med tørr vinterluft.
Men det er viktig å følge produsentens råd om aklimatisering og slikt før legging.
   #5
 282     0
ikke noe problem å legge heltregulv - men du må regne med å få litt krymp og sprekker mellom bordene - men slik er det med heltregulv....

Du kunne dessuten spart deg sponplategulvet under, for 20mm heltre er selvbærende nok det.

har du tenkt på å legge varmekabler under, om du vil ha varme i gulvet :)

   #6
 874     Oslo     0
Nja... Tror jeg ville gått opp til 30mm gulv før jeg droppet spongulvet. Har malte heltregulv i hele huset. Lagt i 2010. 14 mm furugulv, med spon under. Det er skrudd med cc 40, opplever egentlig ikke noe særlig oppsprekking med unntak av områdene rundt vedovnen. Dette går riktignok sånn ca tilbake når fyringssesongen er over.

Bedre å legge gulvet selv, enn å betale en gulvlegger som vil fraskrive seg ansvaret.

   #8
 874     Oslo     0
Da er vi enig. Men har du spongulv, kan du kjøpe billigere heltregulv Wink (som en bonus havner ikke melk og andre ting barn søler i isolasjonen under gulvet, men på spongulvet)
  (trådstarter)
   #9
 32     Lillestrøm     1
Takk for innspill!
Her er kommentar fra en annen heltreleverandør:
"Din gulvlegger setter her pekefingeren på et høyst aktuelt spørsmål, og har helt rett i at vi i Norge har store svingninger i den relative luftfuktighet f. eks. sommer kontra vinter. Den er som regel lavest gjennom 1. kvartal av året. Erfaringer her har vist at det går an å utjevne / opprettholde forsvarlig bruk av luftfukter gjennom disse periodene, for på den måten å forebygge mot krymping av treverket. Det har vi mange eksempler på rent erfaringsmessig. Mest utsatt vil man nok være ved bruk av et massivt gulv i 21mm tykkelse, siden dette gulvet som oftest er montert direkte på bjelkelag eller betong. Nå vet jeg jo ikke om dere skal sette inn nødvendige tiltak for å forebygge mer mot trekk/luftgjennomstrømning ved f.eks å etterisolere e.l., men i så fall vil jo dette bedre adskillig. Uansett synes jeg i dette tilfelle at den beste løsning vil være f.eks . å montere sponplater eller finerplater i bunn, slik at dette fremstår som et undergulv, og deretter legge ullpapp oppå dette for så å montere et 15mm heltre gulv på toppen. Det er en løsning som pleier å fungere utmerket. Da får du dette lune heltregulvet. I prinsipp minner dette mye om en parkettløsning. Forskjellen er at på en parkett har du en såle/lamell på undersiden, mens selve parketten/heltreet er limt oppå. Dette heltreet er normalt ikke tykkere enn 5-8mm i motsetning til vårt massive heltre, som altså bygger 15mm. Denne løsningen med bordbredde i opp til 150mm pleier som nevnt å funger utmerket. I tillegg har du et større slitesjikt mht. f. eks. pussing/oppgradering av gulvet ved behov. Rent prismessig er et 15mm gulv svært rimelig i forhold til et 21mm gulv, så selv med anskaffelse og montering av et undergulv som nevnt overfor, vil man komme gunstig ut av det hele.

Vi har sett mange eksempler på at gamle hus «lever sitt eget liv», og synes nærmest som om de vil avvise nye elementer uansett kategori. Som sagt, det er mulig å forebygge mot det meste, men det vil være umulig å gi noen form for 100% garanti for at du ikke får bevegelser i et gulv bestående av et levende materiale som tre."