324    10    0  

Laminat direkte på 25 mm vs 22 mm Thermogulv

 16     Trondheim     0
Vi går straks i gang med boligbygging, og søker litt råd/erfaring rundt oppbygging av gulv i 2.etasje med vannbåren varme.

Vi har planlagt med vannbåren varme i hele 1.etasje (lagt i betong) samt bad i 2.etasje (lagt i avrettingsmasse) og har i tillegg landet på at vi ønsker å ha gulvvarme på loftstue i 2.etasje. På øvrige rom i 2.etasje (soverom) ønsker vi ikke å ha gulvvarme, og her vil det bli lagt standard 22 mm sponplate som undergulv.

I 2.etasje, med loftstue vs andre rom, så vil det altså potensielt bli nivåforskjeller på gulv. Vi tenkte i retning standard 22 mm Thermogulv for legging av gulvvarme på loftstue, som da er tilstrekkelig i Klimaklasse 1, som er godkjent for å legge laminat (>9 mm tykkelse) rett på, og som da ville fått gulvene i 2.etasje til å flukte. Men, huslevereandøren sier vi må gå for 25 mm Thermogulv som følge av at dette blir et plattformgulv. Men, 25 mm plater er ikke godkjent for å legge laminatgulv rett på (noe jeg ikke helt skjønner sammenlignet med 22 mm plater?), og her kreves det eks 6 mm rehabgips som mellomlag, og vi vil da potensielt ha nesten 1 cm i nivåforskjell mot tilstøtende rom.

Og nettopp dette med gips som mellomlag har vi også hørt erfaringer om "varmehemming" sammenlignet med overgulv lagt rett på thermogulv. Så ut fra dette kunne vi ha tenkt oss å legge laminat (tenker i retning av Pergo laminat med 9.5 mm tykkelse) rett på 25 mm thermogulv, for 3mm nivåforskjell mot tilstøtende rom kan vi leve med. Tenker da selvfølgelig at laminat blir lagt på tvers av thermogulv som anbefalt for 22 mm plater.

Søker derfor erfaring fra dere som har gjort det på denne måten, å legge laminat direkte på 25 mm thermogulv?


   #1
 1,355     0
Har alltid brukt spaltegulv selv så jeg kan ikke gi noen anbefalinger på det. Men hva skal dere ha av varme på soverommene da, radiatorer?
  (trådstarter)
   #2
 16     Trondheim     0
Iom at dette er soverom, så blir det nok så enkelt som panelovner.
   #3
 1,355     0
Iom at dette er soverom, så blir det nok så enkelt som panelovner.

Ok, så det er ren elektrisk oppvarming av den vannbårne varmen? Hvis ikke, om det er varmpumpe, ville jeg helller gått for radiatorer på soverommene. Billigere i drift, bedre inneklima og sikrere. Termostat på veggen kan styre stengeventil på samlestokken, så lenge man bygger anlegget som stjerne og ikke ring.
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Radiatorer gir liten varme med gulvarmetemperatur, med Varmepumpe er det om å gjøre å holde temp nede for bedre virkningsgrad. Derfor girer om noen VP for å levere tappevann og ellers i døgnet lav temp gulvvarme
  (trådstarter)
   #5
 16     Trondheim     0
Ja, vi har planlagt Vaillant aroTherm varmepumpe, som da består av en utedel som går mot varmeveksler og videre mot en dobbelmantlet bereder, der ett kammer vil besørge gulvvarme i 9 soner, og ett kammer (forvarmet med leveranse fra varmepumpa) vil besørge tappevannsbehov.

Og nettopp ut fra dette med effekt, samt at vi ikke ser for oss all verdens varmebehov på soverom har gjort til at vi ikke legger til rette for vannbåren varme på soverom. Dette da også ut fra div innspill om nybygg/TEK10.

Og da kommer jo dette med nivåforskjeller inn, Thermogulv vs spon, samt om det virkelig er behov for gips som mellomlag mellom Thermogulv og laminat. Skjønner som sagt ikke helt hvorfor det er ok å legge laminat direkte på 22mm Thermogulv men ikke 25mm Thermogulv. Samtidig "frykter" vi litt at et mellomlag med gips vil hemme varmeoverføringa noe. Håper derfor å kunne trekke en slutning som gjør at vi kan legge laminat direkte på Thermogulv. Dette vil nok være mot leggeanbefaling, men er overbevist om at dette er gjort med stort hell hos andre.
   #6
 1,355     0
Radiatorer gir liten varme med gulvarmetemperatur, med Varmepumpe er det om å gjøre å holde temp nede for bedre virkningsgrad. Derfor girer om noen VP for å levere tappevann og ellers i døgnet lav temp gulvvarme

Så trengs det ikke så mye varme på soverommet heller da. En 1200mm dobbel radiator gir sikkert mer enn nok varme selv med bare 35 grader inn.

Vi kjører VP på radiatortemperatur (typisk 45 grader på det kaldeste) og shunter ned gulvvarmen. Men da var det mye radiatorer i huset fra før.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
En taper betydelig i virkningsgrad med ditt oppsett derfor jeg kommenterte det.

   #8
 1,355     0
En taper betydelig i virkningsgrad med ditt oppsett derfor jeg kommenterte det.

Ikke i forhold til å erstatte radiatorene med panelovner Wink

Vi varmer opp 250m2 fordelt på to (gamle) bygninger til 24 grader samt leverer alt varmtvann til to husholdninger med et årsforbruk på bare 11.000kWh til varmepumpa, det er godt nok for meg Wink
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det virker som du har fått mye ut av det alikevel, jeg vet ikke hva tapet er men  har forstått at det er flere 10-talls prosent.  I huset her har jeg en liten LL varmepumpe i 1. etg, noe varmkabler i sokkel etg (lite areal) og panelovner i 2.etg. (delvis skråtak).  Det er ikke mye panelovnene slår inn her i 2.etg.  Det betyr at det er ikke sikkert at det er så mye varme en faktisk trenger på radiatorer i 2.etg., men kjøre de på ren gulvvarmetemperatur tror jeg blir litt lite.  Ikke umulig at det da er fornuftig og optimalisere varme leveransene i 1.etg og tillegsvarme i 2.
   #10
 1,355     0
Det virker som du har fått mye ut av det alikevel, jeg vet ikke hva tapet er men har forstått at det er flere 10-talls prosent. I huset her har jeg en liten LL varmepumpe i 1. etg, noe varmkabler i sokkel etg (lite areal) og panelovner i 2.etg. (delvis skråtak). Det er ikke mye panelovnene slår inn her i 2.etg. Det betyr at det er ikke sikkert at det er så mye varme en faktisk trenger på radiatorer i 2.etg., men kjøre de på ren gulvvarmetemperatur tror jeg blir litt lite. Ikke umulig at det da er fornuftig og optimalisere varme leveransene i 1.etg og tillegsvarme i 2.

Alt avhenger av størrelsen på radiatoren. En 120cm dobbel leverer litt mer varme enn en 60cm enkel for å si det slik, og de større er ikke veldig mye dyrere. En dobbel 120cm (passer under de fleste soveromsvinduer) gir masse varme med f.eks 30 grader inn og 20grader i rommet. Mer enn nok i et moderne og velisolert hus vil jeg tro.

Å slippe alle ulempene med panelovner synes jeg er verdt en del. Flere elektriske kurser, brent støv, brannfare, klikking i termostater om man velger feil type osv. I tillegg kan de ikke males i veggfargen slik som radiatorer kan. Våre er malt mørke grå som veggene og synes knapt.