10,491    8    10  

Oppbygging av gulv over kjeller med jordgulv

 3     1
Jeg har et gammelt hus som jeg forsøker å vedlikeholde så godt som mulig.  I 2015 begynte jeg å rive kjøkkengulvet fordi det hadde begynt å råtne. Gammelt gulv med stubbloftsleire, furuplank, huntonittplater og linoleum på toppen. Kjelleren under har jordgulv.  Når jeg begynte å rive oppdaget jeg ekte hussopp (sendte inn prøve for å få bekreftet).  Nå har jeg lagt plast på jordgulvet. Jeg har revet ut hele gulvet og alt treverk som var infisert av sopp. Så har jeg behandlet hele området med Boracol og varme (propanbrenner) 4 - 5 ganger i løpet av 2 år. Og det ser faktisk ut til at jeg har stoppet soppen.
Nå skal jeg legge nytt gulv.
Jeg har satt opp bjelkelag med trykkimpregnert materiale.  Og så skal jeg legge furugulv. I første omgang hadde jeg ikke tenkt å legge isolasjon.  Så er spørsmålet: hvor skal plasten ligge? Om jeg da i det heletatt skal legge plast ?

Mange har fortalt meg at grunnen til at gulvet har råtnet (med unntak av der det var sopp) var at linoleumen på toppen tettet gulvet slik at fuktigheten ble sittende fast i selve furugulvet.  Men skal det være åpent slik at fuktigheten trekker igjennom, eller skal det være plast mellom bjelkelag og gulv ? (Slik som noen leggebeskrivelser sier)? 
Oppbygging av gulv over kjeller med jordgulv - IMG_1024.JPG - sverrekl

   #1
 101     3
Sopp skadene har vel mest sansynlig oppstått grunnet dårlig eller ingen lufting under bjelkelaget. Har du noen ventiler i veggene under bjelkelaget?

Er huset drenert?
Fuktighet fra grunn trenger seg inn i bygget og presses opp i bjelkelage og fører til fuktskader.
Er terrenget utvendig ganske flatt eller er huset bygget i et skrått terreng?

En mulighet er også å legge en fuktsperre nederst mot det du kallet jordgulvet.

Hva med å lage et stubloftgulv? legg fuktsperra på varm side.
Signatur
   #2
 349     Vestlandet     1
Hvis huset brukes til helårsbruk synes jeg absolutt du bør ha isolasjon i gulvet. Siden du bruker impregnert materiale til bjelkelaget går jeg ut fra du lot denne tørke godt ned før du saget den til og monterte.
Plast i gulv mot krypkjeller skal du ikke ha. Derimot kan du med stor fordel legge plast på bakken i krypkjelleren for å hindre fukt fra grunnen i å stige opp og treffe bjelkelaget.

Helt til høyre i bildet ditt ser det ut til å være veldig lav høyde i krypkjelleren. Her er det viktig at ikke fukt i underlaget kommer for nær organisk materiale i bjelkelag.
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Huset er et feriehus og brukes nesten kun sommerstid. Huset er dårlig drenert. Det som vises inne som ser ut som krypkjeller er innedelen av grunnmuren. Den er ca 50 cm bred på toppen. Utvendig er det antakelig røysmur. Dvs store steiner i mur på toppen men litt nedi er det kun løsstein (eller steinrøys). Jeg har prosjekt om å drenere, men først må jeg få ferdig kjøkkengulvet. Og ja, trykkinpregnerte bjelker har nå ligget i drøyt et år til tørk.
Slik jeg forstår antydningene her bør jeg altså legge plast over bjelkelaget.
Oppbygging av gulv over kjeller med jordgulv - IMG_1783.JPG - sverrekl
   #5
 101     0
Nei ikke legg plast på varm side på et stublofts gulv. Legg et lag nede på bakken.
Signatur
   #6
 9     Oslo     1
Hei
Har noen erfaringer som kanskje kan være til nytte?

Jeg har et trehus fra 1700 tallet hvor det også var fuktproblemer under huset. Huset har en kjeller på 9m2 og et lavt kryperom på 20 m2. Her var fuktigheten svært høy, spesielt om sommeren. Fuktigheten kom fra 2 kilder:
1. I kjelleren hvor det var jordgulv kom det synlig vann på gulvet ved regnvær
2. I kjelleren og kryperommet ble det veldig høy luftfuktighet om sommeren (over 90% relativ fuktighet). Da ble det kraftig kondens på kjellervegger og treverket i stubbloftet og bjelkelag ble helt oppfuktet.

1. Jeg løste problemet med vanninntrenging ved å støpe et gulv som var bygget opp slik nedenfra og opp:
- 15cm løs leca for drenering og isolasjon. (Isolasjon er gunstig siden det hever temperaturen i kjelleren og reduserer problemet med at varm fuktig luft som kommer inn om sommeren kondenserer på kalde flater i kjeller/kryperom.)
- Fuktsperre
- 12 cm betong

>Ut fra det du skriver om ditt prosjekt bør du legge en fuktsperre på bakken som hindrer fukt fra bakken å komme opp.

2. Luftfuktighet om sommeren
Ofte får man råd om å øke ventilasjonen i kjelleren for å tørke ut kjelleren. Dette er dessverre feil og vil øke problemet. Hvorfor: Om sommeren er det typisk 10-15 grader varmere ute enn inne i kjelleren, da vil uteluft som kommer inn i kjelleren bli avkjølt og kondensere på de kalde flatene i kjelleren. Er det riktig ille vil det bli synlig dugg. (om vinteren er dette ikke noe problem fordi temperaturen da er høyere inne i kjelleren enn ute).
Det er to mulige løsninger på dette:
- Varme opp kjelleren (dette er effektivt, men kostbart)
- Avfukte kjelleren. Man setter da inn en avfukter som er laget for å stå i et kryperom og som virker ved lave temperaturer. (det finnes flere produsenter av slike, de kalles vanligvis sorpsjonsavfuktere).
Velges denne løsningen så skal det ikke være ventilasjon utenom det som avfukteren sørger for. Det betyr at man skal tette alle ventiler, sprekker etc så langt det lar seg gjøre, dette er faktisk helt nødvendig for å få god effekt av avfuktingen.
En sorpsjonsavfukter virker slik at den absorberer fukten i silicakrystaller som deretter varmes opp og fukten blåses ut som vanndamp gjennom en ventil i veggen. Det blir ingen vannbeholder som skal tømmes og eneste vedlikehold er bytte av luftfilter etter behov.

Jeg har brukte selv løsningen med avfukter og resultatet er veldig bra. Fuktigheten var før 90% om sommeren og nå holder den konstant 50% relativ fuktighet og rommet under er tørt og fint.

I Sverige har de mye problemer med slike krypkjellere på sine gamle "torp" (stugar) og de har utviklet løsninger for dette med bruk av avfuktere. Du kan lese om dette hos en leverandør f.eks :
[ltr]http://www.lfs-web.se/[/ltr]
[ltr]Her er også informasjon om flere alternative avfuktere.[/ltr]




Oppbygging av gulv over kjeller med jordgulv - IMG_2191.JPG - garphogg
Signatur

   #8
 349     Vestlandet     2
Slik jeg forstår antydningene her bør jeg altså legge plast over bjelkelaget.

Det var meningen å gjøre mer enn å antyde: Ikke plast verken over på over- eller undersiden av bjelkene.

Dersom huset for det meste brukes om sommeren, kan det faktisk være en fordel ved å vente med å isolere, siden mus lett flytter inn i isolasjonen i bjelkelaget uten å være invitert i hus som står tomme om vinteren.
Hvis du er nøye med å legge nytt bjelkelag med senteravstand 60cm går det greit å isolere fra undersiden senere.

Det er helt korrekt at slike kjellere bør være godt ventilert, men som @garphogg er inne på kan det være problematisk å endre klimaet i gamle kjellere - ofte kan disse være laget tettest mulig for oppbevaring av matvarer. Ny ventilering kan ikke bare gjøre kjelleren varmere på sommertid, men også mer frostutsatt om vinteren.

Det jeg vil anbefale deg, er å montere det nye kjøkkengulvet og deretter legge plast over jordgulvet i kjelleren. Nå får du en himling i kjelleren som består av nytt, ubehandlet tre. Denne bør du holde et øye med framover, for å se om det oppstår spor av fukt eller mugg. Du kan også kjøpe en billig fuktmåler fra eBay eller Biltema for å kontrollere fuktnivået i treverket, og slik vurdere om nye tiltak bør gjøres.