27,560    7    12  

Blomsterkasse - best practice på innsiden?

 342     Rett utenfor Oslo     3
Hei.

Jeg har laget en blomsterkasse som blant annet skal huse noen vintergrønne busker for å skjerme innsyn.  Kassa er bygget på en fjellknaus, og nå er jeg litt usikker på hva som er beste løsning for innsiden av kassa.

Regner med at jeg må ha plast for å beskytte treverket samt å styre hvor overskytende vann tar veien.  Dreneringen skal være i front/midten, og fordi knausen heller mot hjørnene ser jeg for meg å måtte bygge opp litt med grus i hjørnene (under plasten).  Høres dette fornufitig ut eller finnes det bedre måter å tvinge vannet mot midten?

Når det gjelder drenering har jeg sett for meg å stikke ned et drensrør vertikalt slik at vannet i kassa kan trenge inn i dette og så ut gjennom et hull i plasten.  Smart plan?

Nærmer seg ferdig her nå, setter pris på alle tips og triks som forumets medlemmer måtte sitte på.



/r
Blomsterkasse - best practice på innsiden? - IMAG0048 (Large).jpg - raathass
Blomsterkasse - best practice på innsiden? - IMAG0049 (Large).jpg - raathass
Blomsterkasse - best practice på innsiden? - IMAG0050 (Large).jpg - raathass
Blomsterkasse - best practice på innsiden? - IMAG0051 (Large).jpg - raathass

   #1
 1,806     Sør-Trøndelag     0
En kasse vi hadde besto av lekakuler nederst, deretter en duk oppå som var spikret fast i overkant. Vet ikke om det er beste løsning.
Signatur
HBS
   #2
 190     Akershus     2
Jeg vil tro at drenering ikke blir problemet her. Kassen er "åpen" i bunnen, og fjellet blir varmet opp av solen. Tror kanskje det kan bli vel tørt? Hvis du ikke skal kle hele innsiden med plast? Finnes det plast som tåler dette år etter år iten å bli sprø og sprekke? (Bare et spørsmål, har greie på planter og ikke plast Wink)
  (trådstarter)
   #3
 342     Rett utenfor Oslo     2
Tanken på at det må vannes jevnlig har slått meg, ja Smile.

Det jeg er mest opptatt av er at "brunt vann" ikke skal renne utover fjellet i ytterkant, eksempelvis i perioder med kraftig regnvann.  Plast er også vurdert for å *holde på* den fuktigheten som kommer, slik at behovet for vanning ikke blir større enn nødvendig.
HBS
   #4
 190     Akershus     1
Hvis du får kledd innsiden med en fornuftig type plast, kan du justere med lecakuler (eller grus, men leca er ikke skarp) under plasten, slik at du styrer vannet. Et råd til sånne kasser er at du ikke sparer på jorden. Bruk god jord med skikkelig struktur, ikke billigjord som selges i pakker på 5 hos alle hagesentre. Den har nemlig samme effekt som om du tømmer støvsugerposen din i kassen Wink

Hvis du dekker jorden på toppen, for eksempel med duk og pyntestein/flis/bark, holder jorda bedre på fuktigheten og det blir bedre mikroklima for røttene. Og så ser det pent ut, og du trenger ikke luke. Husk at vintergrønt i slike kasser også trenger endel gjødsel hvert år, for ikke å bli gule...
slt
   #6
 699     2
Ville brukt Platon knotteplast el. for å få avstand til treverket og dermed mulighet for opptørking av treverket, dvs mindre råte.

XPS plater innenfor sørger for jevn trykkfordeling, senere uttørking sommerstid, jevnere jordtemperatur, tar vare på jordvarmen og mindre telebevegelser i jorda vinterstid.
  (trådstarter)
   #7
 342     Rett utenfor Oslo     1
Du anbefaler altså å først legge XPS-plater, deretter knotteplast og så vanlig plast?  Jeg betviler ikke at det blir bra, det høres bare litt overkill ut for en liten blomsterkasse Smile.

Når det er sagt så er jeg med på å dekke/stive av innsiden - med noe slikat jorda ikke presser plasten ut mellom "stenderne", og samtidig skaper litt luft mellom plasten og treverket.