30,022    20    12  

Hvordan felle tre og hugge ved

 8     Buskerud     0
Har et stort bjørketre som jeg skal felle i helgen.
Hvordan blir det når fellingen skjer nå og jeg har tenkt til å kutte / hugge det opp til ved over tid, 2-3-mnd.
Er det noe jeg bør tenke på når treet blir liggende lenge ute før opphugging?

   #1
 948     0
går fint det bare veden får tørke før du fyrer den, beste er at treet ikke ligger i en dam.

ikke fell treet over huset da, hvis det står i nærheten;)
  (trådstarter)
   #2
 8     Buskerud     0
Ok. Har hørt at man kan skjære et snitt i barken på treet etter det er fellt slik at fuktigheten kommer lettere ut. Er det nødvendig?
   #3
 50     5
Hvis det blir stablet opp i løpet av noen måneder og det ligger luftig og tørt vil det være tørt nok til bruk til høsten uansett.

Skal det ligge lenge kan du snitte barken for å starte tørkeprosessen før. Men det vil uansett ikke tørke raskt før det er delt opp.
   #4
 3,258     Akershus     0
I følge vedboka som alle menn fikk til jul unnagjøres det meste av tørking i løpet av de første fire ukene etter at veden er kløyvd og stablet. Det er da under optimale forhold med god trekk rundt veden og solvendt.

Etter fire uker synker fuktigheten noe mer, men ikke særlig mye. Og er stablinga mindre optimal blir tallene dårligere og alt tar lengre tid.
--------

Ble litt sjokkert når jeg så at tørkinga faktisk kan gå så fort. Optimal stabling så kan en ha veden klar etter 8 uker eller deromkring (?). Det er ikke ille med tanke på at mange mener man må tørke i evigheter og litt til.

Signatur
   #5
 24,669     Akershus     0
Siden du har tenkt å la dette ligge en stund - JA du bør snitte barken.

Felte endel bjørk, diameter ca 8-15 cm, kappet i 3m lengder. Snittet barken og lot dem ligge løftet opp fra bakken i mange år uten overdekning. Knusk tørre og fin  ved. To stk var det slurvet med - ikke snittet. Bare råte. Ble ganske overrasket over forskjellen.
Signatur
   #6
 3,210     Vestlandet     1
Jeg slindrer alltid bjørkestammer med motorsag hvis de skal ligge litt. Bjørka er særlig utsatt for råtning når hele stammer bli liggende.
   #7
 47     Vestfold     0
Når jeg feller trær der det er viktig at treet kommer ned i riktig retning bruker jeg tau og jekketalje. Med tau og talje kan du la det være igjen mer av "hengselet" og du er sikrere på at treet går dit du ønsker.

Start et bål og brenn kvisten etter hvert slik at du slipper å drasse på kvisten flere ganger. Vær oppmerksom på at kvist kan stå i spenn og gi deg et rapp når du kapper. Pass også på hvordan spennet i kvisten er slik at du ikke klemmer fast sverdet på saga.

Et tre går fort å kappe og klyve. Skal du klyve med øks anbefaler jeg å gjøre det på vinteren når treet er frosset.

   #8
 3,258     Akershus     0
Jeg vil også anbefale å kløyve på vinteren. Veden er enklere å kløyve og arbeidstemperaturen er mer levelig enn å stå i varmen og jobbe. Like greit å gjøre seg ferdig med en gang så har du ved til å hive på bålplassen/grillen når det blir sene sommerkvelder.

Om du er nybegynner så tar det litt tid å komme inn i det, men du vil ganske fort finne en teknikk som gir god flyt. Tenk litt logistikk slik at du slipper å flytte veden rundt flere ganger. Feks syns jeg det er enklere å flytte kubber og kløyve der jeg skal stable veden enn å kløyve og flytte veden etterpå.

Om du kløyver der veden skal stables så kan du variere litt ved å ta stablepauser fra kløyvinga.
Signatur
   #9
 24,669     Akershus     0
Det er også en fordel å klyve mens veden er fersk. Går lettere da.

Det finnes mange lure vertøy. Selv bruker jeg kløyveslegge til det grove og er fornøyd med det. Bruker du øks og kiler så er det en fordel å ha to økser og bruke trekiler. Med trekiler så skader du ikke øksa om du kommer borti kilen med eggen. Med øks mot metalkile vil øksa kunne blir misformet i hodet der skaftet står. Sikker økseødelegger er slegge mot øks - brukt som kile.
Signatur
   #10
 665     Oppland     0

Jeg slindrer alltid bjørkestammer med motorsag hvis de skal ligge litt. Bjørka er særlig utsatt for råtning når hele stammer bli liggende.


hvordan er dette med furu?  Og gjelder det samme vinter som sommer?