3,956    3    0  

Takrenne og belegningsstein

 2     Kolbotn     0
Til våren skal vi bytte ut singel med belegningsstein, ca 100m2. Området er veldig flatt. Nedløpet fra takrenna spyler idag vannet ut på gårsplassen og forsvinner ned i bakken som består av leire under singelen. Jeg har forstått viktigheten av riktig drenering og grunnforhold og kommer til å sette bort den jobben med å bytte ut leira med riktige masser (og mulig legge steinen selv). Huset er fra 1975 men det virker som det er godt drenert i etterkant. Ca 5 meter fra nedløpet av takrenna er det en stor og dyp dreneringskum som omtrent vil være grensa til steinen. Er det da lov eller lurt å legge rør fra takrennenedløpet nedi de utskiftede massene og bore et hull i kummen og føre vannet med fall inn der? Jeg skal som sagt sette bort jobben, men ønsker å være presis i anbudet. Noen som også tør si hvor dypt jeg bør gå med å bytte ut masser. Det er leire, og jeg bor på Kolbotn, rett ved Oslo. Jeg hører alt fra 30 til 100 cm. Det siste jeg ønsker er priskonkurranse på å bytte ut minst mulig masse. Jeg ønsker også anbefaling når det gjelder dyktige fagfolk, både til å bytte ut masser og til å legge stein.

   #1
 44     Østlandet     0
Leire er ekstremt telefarlig masse.
Faren ved å bytte ut for lite masser er at du kan få telehiv. Når man bygger hus er det vanlig å legge fundamentet på frostfritt nivå. Vanligvis er det tilstrekkelig med ca 1 m under ferdig nivå.
Vil tro at det også er nok i dette tilfellet.
Alternativet er jo å legge markisolasjon eller varme. Da holder det nok med ca 30-40 cm

Når du legger belegningsstein vil du oppleve betydelig mer overflatevann, og det kan være lurt å vurdere en avløpsrenne (type aco-drain e.l.) for å ta det verste.
Denne kan du koble til dreneringskummen sammen med takvannet.
Sjekk  med kommunen ang kummen så du ikke får trøbbel senere..
  (trådstarter)
   #2
 2     Kolbotn     0
Dette er min kum, den står hvertfall inne på tomta mi. Den er av betong og lokket er godt over 50 cm i diameter. Jeg kikket nedi der engang og dypt dypt der nede ligger vannstanden. Jeg mener også at kummen var konisk og ble større lengre ned. Dersom kummen tåler boring uten å sprekke og det blir ansett som lurt tenkte jeg bore et hull og få vannet inn der. Kummen er vel ca 1 meter fra husveggen og minst 4 meter fra tomtegrensen mot kommunen.
   #3
 3,387     0
Nå skal en vel helst ikke sende overflatevannet ned i kloakken. Slik er det her i alle fall, men feil kan forekomme  ;D og det er viktig å få vannet vekk fra gårdsplass og murer/såle.