10,126    21    0  

Kvalitet på håndverktøy

 875     Østfold     0
Jeg har tenkt en stund på akkurat dette og personlig har jeg kommet frem til at selve kvaliteten på stålet er noenlunde likt og i mange tilfeller identisk på de forskjellige verktøyene.

En test av fastnøkler fra kjente og ukjente produsenter ble foretatt av bladet Gjør Det Selv, og alle fadtnøklene besto belastningstesten med glans, selv om det ble brukt forlenget rør for å øke momentet. Det ble ifg. testen brukt "rå makt" og langt mer makt enn det nøklene egentlig skal tåle, men alle holdt da altså mål. Biltema også.

Men prisen var svært forskjellig. Joda... de dyrere fastnøklene hadde noe bedre ergonomi (stort sett) men ikke alle.

Man kommer jo ikke utenom merket "SnapOn" som vel er verktøyets svar på BMW og koster deretter. Er det hele en gimmick, eller er SnapOn eller Kamsa og andre kjente produsenter bedre?

Jeg forstår jo at det er forskjell på hvor hardt (eller hvor mye herdet) stålet er og at det finnes baksider og ulemper vedrørende dette.

Hardt stål blir det jo sjeldent merker i, og holder kanskje stort sett lengst uten å få avrundede hjørner etc. grunnet lang tids belastning. bakdelen med veldig hardt stål er at disse kanskje ikke tåler slag med hammer like godt og at dem ikke viser tegn til svakhet før dem knekker. Hardt stål knekker jo fortere enn litt mykere stål.

Mykere stål derimot er seigere og vil kanskje heller bøye seg enn å knekke. Jeg hadde vel kanskje heller foretrukket hardt stål, for man skal jo uansett ikke slå på en fastnøkkel/skiftenøkkel etc. med hammer. Ei heller bruke forlengere etc. for å øke momentet. Bruker man en nøkkel med veldig hardt stål riktig, så har jeg for meg at man har nøkkelen i flere generasjoner uten at den blir slitt. ?

Jeg snakker her om fastnøkkel, men generelt sett så gjelder også dette piper/skiftenøkler/skruhjern/Bits etc. Mange Bits går jo i oppløsning så fort man skrur inn en skrue, mens andre bits holder veldig lenge. Er vel hardheten her som gjør at bitsene ikke blir spist opp like fort?

Ergo så har jeg for meg at hardt stål er dyrere enn mykt stål.

Hva er det som egentlig utgjør prisforskjellen og kvaliteten på slikt?
Jeg har en teori også her:

Merker som Stahlwille/SnapOn etc. driver kanskje med utvikling og testing selv, og slikt koster jo mye penger. Dette er noe man må betale for når man kjøper verktøyet dems. (?)
Mens merker som Biltema "stoler" på at andre får det til, og kjøper gigantiske mengder umerkede fastnøkler/piper etc. som dem trykker sitt eget navn på. Ergo så kan man i utgangspunktet få like godt verktøy på Biltema som andre steder?

Nå er det jo ikke like "kult" for en entusiast og ha verktøy fra Biltema kontra verktøy fra feks. SnapOn eller andre kjente merker, men det jeg egentlig lurer på er:
Hva er EGENTLIG forskjellen?
Signatur

   #1
 1,617     Rogaland     0
Jeg bruker fastnøklene fra Biltema med 10 års garanti. Synes de er smekre og fine. Har fungert supert i verkstedet mitt.
  (trådstarter)
   #2
 875     Østfold     0

Jeg bruker fastnøklene fra Biltema med 10 års garanti. Synes de er smekre og fine. Har fungert supert i verkstedet mitt.

Dette underbygger vel egentlig bare det jeg har skrevet, men gir intet svar på selve spørsmålet rundt "Hva er forskjellen?"

PEACE Smile
Signatur
   #3
 21,481     Enebolig     0
På fastnøkkler føler jeg at forskjellen er nesten lik null med unntak av ergonomi. Jeg vet om bilmekanikere som handler på Biltema. Når det er 10 år garanti, så er det vel egentlig ingen grunn til å kjøpe noe annet sted.

Normalt sier jeg at dyrest alltid er best, og det er det nok i dette tilfellet også. Men forskjellen er liten. Vel og merke i dette tilfellet.
  (trådstarter)
   #4
 875     Østfold     0
Men hvis man ser bilde av en fastnøkkel fra SnapOn og ett bilde fra en fastnøkkel fra noen andre, så kan jeg ikke helt se hvorfor de fra SnapOn skal være nesten dobbelt så dyre... bare forde dem er formet annerledes?

Slankere fastnøkkel vil si mer ubehagelighet når man tar i litt da kanten blir skarpere. Mens tykkere gods (mer stål) ofte er mer behagelig, men kanskje også veier mer. Det er uansett få gram det er snakk om.

Jeg forstår at det er forkjell på en skiftenøkkel kjøpt fra en kurv på Svinesund til 19.90,- og en skiftenøkkel kjøpt hos den lokale jernvaren til 189,- Grunnen til at jeg kan si at det er forskjell på disse er fordi min bestemor alltid likte å ha litt småverktøy for hånden, og hun kjøpte slikt på Svinesund. Jeg har en skiftenøkkel i kjelleren fra Svinesund, og denne ser nesten porøs ut og det ser ut som om den er støpt sammens med godteriet. Den er skikkelig slarkete for å si det mildt. Men den funker sikkert til å skru ett par muttere.

Men her kan vertfall prisen forklares.

Signatur
   #5
 3,234     Vestfold     0
Fastnøkler er jo ikke spesielt vanskelig å produsere, og det er stort sett jevnt over lik kvalitet. Jeg har et sett fastnøkler der stålet/finisen har hatt svært ujevn kvalitet, og da er ikke presisjonen i mm spesielt nøye heller.

Når det kommer til skrutrekker og bits derimot, er det langt større forskjeller.

Prisen er jo som med mye annet, man betaler gjerne litt for merke, men de driver jo da ofte også egen utvikling. Ergonomien er gjerne bedre. Dette er kostnader som ofte er like høye som å produsere varen. Dessuten produseres en del av kvalitetshåndverktøyet i Europa f.eks og ikke bare Kina, selv om det kan være vell så bra.
  (trådstarter)
   #6
 875     Østfold     0
Jeg var aktiv på ett knivforum for en stund tilbake, og der ble det diskutert ofte angående stålkvalitet. Saken er at knivprodusenter med rent mel i påsan oppgir stålkvaliteten. Hardere stål = lenger holbarhet, men vanskeligere å slipe samt at den knekker oftere ved høy belastning/slag.

Mykere stål knekker svært sjeldent og er lettere og slipe, men må slipes oftere da den blir fort sløv.

En fastnøkkel skal jo i utgangspunktet ikke slipes, så her er vel lang holdbarhet som gjelder, og det betyr vel så hardt stål som mulig?

Uansett hvor hardt og porøst stålet er, så tviler jeg på at man klarer og knekke eller ødelegge en fastnøkkel med håndmakt. Problemene dukker vel opp når stålet er mykere, for da kan den bøye seg samt at det fort blir merker/hakk etter lang tids bruk og dermed må den skiftes ut hyppigere?

Jeg skjønner at skraller og andre ting som tross alt har mer finmekanikk i seg koster mer, men en fastnøkkel er nå tross alt bare en støpt stålkladd...

Har liksom lyst til å gå dypere i denne materien, men jeg finner overhodet ikke noen innformasjon anngående hardheten på stålet som blir brukt av de forskjellige produsentene...

Kanskje like greit å la saken ligge, og glede seg over verktøyet man har uten å bry seg hvor det kommer fra, og evt. hvor mye jobb som ligger bak?
Signatur
   #7
 1,617     Rogaland     0
Jeg har brukt fastnøklene mine fra Biltema i 7-8 år nå har ingen ting å utsette på dem.
Har aldri fundert noe over hva stålkvalitet de besitter. De er smekre og gode i hånda så da er det helt fint.

Men når det gjelder kniver er jeg mer interessert. Har hatt noen kniver i dyrt hardt stål og det synes jeg ikke alltid er det beste. Veldig vrient å kvesse dem. Der liker jeg bedre et stål som er seigt og lett å slipe før lang holdbarhet.

   #8
 126     Nordland     0
Har tidligere jobbet som mekaniker, og har erfaring med flere merker.
Kamasa, biltema (med og uten garanti), TengTools, Hazet etc.
Mitt inntrykk, også etter diskusjoner med kollegaer, er at smaken er som baken her.
Det finnes fastnøkler som tåler lite, men ikke represenativt for de "ordentlige" merkene.
Ergonomien er stort sett det som er forskjellig. Foretrekker selv tynnere nøkler, for å komme bedre til på trange steder. Var ikke noe stor fan av Hazet, da jeg synes de ble for lange. Andre vil kansje synes dette er positivt.
Brukte selv TengTools på jobb, da det var dette jeg likte best.
Har en del Biltema 10-årsgarantiverktøy som er brukt flittig hjemme i 15 år, like bra enda.
Synes forøvrig at prisforskjellen mellom eks Biltema og TengTools er såpass liten, at det ikke er tungtveiende for valget.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 875     Østfold     0
Skal du på langtur og bruke kniven til alt fra åpning av hermetikkbokser til hugging av ved etc. så er nok hardt stål og foretrekke.

Jeg har en såkalt samekniv fra Helle med lengde 8" som jeg kjøpte i millitæret for over 15 år siden, og den er faktisk like fin i dag. Denne har knivblad av herdet stål og jeg har faktisk aldri slipt den. Den er like skarp i dag som for 15 år siden.

Har hørt at noen få har hatt problemer med at bladet har knekt ved hard bruk i ekstrem kulde, men når jeg var i millitæret så lå temperaturen på rundt 20-30 grader på det kaldeste og kniven ble brukt til alt fra påleggsmøring til vedhogst og hermetikkåpner. Ikke ett eneste hakk i kniv eggen så langt.

Kostet meg rundt 500,- den gang og jeg bruker den den dag i dag.

Med ett mykere stål hadde den aldri overlevd. En jeg kjenner har den samme kniven som "Bear Grylls" fra "Mann mot natur" har. Denne koster rundt 3.000,- og etter at han stakk noen hull i en hermetikkboks, så kunne man se små hakk i eggen.

Hakk i eggen kan jo ikke alltid slipes bort og dermed så er kniven ødelagt. Men kniven var flott og se på, og sikkert lett å slipe...
Signatur
   #10
 1,617     Rogaland     0
Til lagngturer/snekring og til annet vandaliserende bruk, liker jeg faktisk godt Morakniver til 40kr. Skarpe og fine. Lette å skjerpe i felten og ingen krise å ødelegge/miste.
Jeg legger mer kroner i hverdagskniven som jeg alltid har i lomma. Den brukes ofte i løpet av dagen til åpning av kasser etc. Og sløve blir de før eller senere. Jeg har riktignok ikke prøvd kniver over 2k i pris. Men så høyt ønsker jeg ikke å gå på en lommekniv som er brukskniv.
For meg har VG10 stål vært et greit kompromiss. Eggen holder rimelig greit, og skjerpes greit opp om man bruker litt tid.