#21
 24,674     Akershus     0
Dersom teorien om propp skal holde, må det ikke være lavereliggende forgreninger mellom kjøkkenvask og avgrening med adgang til «det fri .

Sugekopp vil stort sett kreve vannfylling mellom kopp og propp, men da kan nok proppen ligge et stykke unna.
Signatur

   #22
 5,432     Akershus     0
Siden BB er et forum hvor teoretikere utfolder seg, forsøker jeg å bidra litt jeg også. Jeg har en sterk mistanke om at denne type vannlås kan være problemet, mulig det ikke er Ikea sin, men det ligner veldig på den jeg har på vaskerommet (er ikke hjemme nå, så jeg får ikke sjekket). Den skiller seg fra en vanlig type vannlås ved at den har et langt, nesten vannrett rør under bunnventilen i kummen, før røret går inn i en dyp vannlås. Jeg tror denne konstruksjonen bidrar til for lite trykk på vannet gjennom vannlåsen og at dette bidrar til sakte avrenning fra kummen.

Ja, det kan være underliggende årsaker også, men jeg er litt skeptisk til denne patenten, siden jeg har hørt flere som har problemer, meg inkludert. At man får bedre avløp med å tilføre luft, mener jeg heller forsterker mistanken enn avkrefter den, kan ikke forstå hvorfor luft ellers skal bidra så positivt i et såpass lite avløp, vi snakker tross alt ikke om en stor mengde vann med bommelibom inkludert, som blir sluppet ut i løpet av et sekund, som i en toalett. Prøv å helle ut vann fra en flaske ved å sette den på hodet, det går veldig sakte og gulpvis pga at det ikke kommer luft til. Heller man ut ved å holde flasken sidelengs, tilfører man luft så det ikke dannes vakuum i flasken og avrenningen går fortere. Jeg mener dette kan sidestilles med å tilføre luft i avløpsrøret. Det lange, nesten vannrette røret fylles med vann, klarer ikke å trykke dette gjennom vannlåsen fort nok og det dannes en vakuumpropp. Tilfører luft i Y koblingen, vannet renner helt fint.

Jeg skal se om jeg kan bytte ut vannlåsen hjemme, som et forsøk, men det blir tidligst i slutten av uka. Noe som også forsterker min mistanke er at jeg også har vaskemaskin tilkoblet på samme måte som illustrert, men det kommer aldri vann fra denne og opp i kummen. Det renner også atskillig fortere med mye vann i kummen, som jeg regner med har med trykket gjennom vannlåsen å gjøre. Det negative med teorien er at det har fungert tidligere (ikke hos meg), men jeg vil allikevel ikke avskrive tanken om at dette er en litt svak patent.

Jeg vil også anbefale trådstarter å sjekke det ene vannrøret, (har selvfølgelig ikke noe med avrenningen å gjøre), ser mistenkelig ut med skarp knekk og sprekk i plasten rundt røret, kan dette være et rør som har vært bøyd for mye og fått en bruddannelse i knekken? I så fall et tikkende lekkasjeproblem.
   #23
 24,674     Akershus     0
For å være praktiker, ikke teoretiker: her er dobbel vaskekum. Vannlås står rett under den ene kummen. Det er dermed 30cm vannrett rør fra kum 2 til topp vannlås. Ikke vært problem på 40 år.

På hytta er vannlåsen skjøvet til bakveggen. Der er begge rør vannrett, ca 25 og 50 cm. Ingen problemer gjennom 15 år.

Flaskeeksempelet er ikke relevant idet det er en observasjon der det oppstår undertrykk over vannflaten inne i flaska. I vaskekummen er det fri tilgang til luft over vannet i kummen. Tar du ei flaske, fyller den med vann og holder tuten så vidt ned i vannet, så står flaska full til evig tid. Fyller du vann i en kum md stengt rør, vil vannavsiget til slutt stopp. Øker du vanndybden, kommer et luftgulp og du kan fylle på litt mer. Slik fortsetter det helt til røret under vannlåsen er vannfylt. 

Problemet her er ikke undertrykk under vannlåsen, men overtrykk.

Trykket i vannet er det samme hele veien fra der vann strømmer ut av vannlåsen inne irøret, gjennom vannlåsen og hele veien til overflaten. Det under forutsetning om ar vannlåsen er ren, noe TS har sørget for.

Jeg ser to muligheter:

1) vannlåsen er litt trang. Dette kan testes ved å sette en bøtte under vannlåsen og tømme kummen i denne.
2) noe er nesten tett lenger ned.
Siste redigering: Wednesday, January 9, 2019 12:55:05 PM av KjellG
Signatur
   #24
 5,432     Akershus     0
Jeg kan være enig i at teorien kan være noe svak, men kan ikke fri meg fra tanken om at oppbyggingen av vannlåsen kan være årsaken. At din dobbelvask med langt vannrett rør har virket kan jo være at den andre vasken fungerer som lufting, at du da ikke får vakuum i systemet. Jeg har også en dobbelvask på badet, denne hadde vi problemer med når det tidligere var montert vannlås på begge, da ble det mye gulping og klukking frem og tilbake, som resulterte i at vi fjernet den ene vannlåsen.

Er ikke enig i at vasken og avløpet ikke kan sammenlignes med en flaske. Ja, det kommer til luft på oversiden av vannspeilet, men hvis vannet i vasken fyller opp avløpet før vannlåsen tar unna, vil man jo få en flaskelignende tilstand i rørsystemet. Her er det vann med lavt trykk, med en dyp vannlås som inneholder en stor mengde vann som skal "skyves" gjennom en vinkel motsatt av hva man anbefaler for avløp generelt. Kan ikke se annet enn at det vil være en viss motstand i dette systemet. Normalt tilrås ikke engang 90 graders bend, her er det nesten 180 grader vannet skal gjennom.

   #25
 24,674     Akershus     0
Nei, den fungerer ikke som lufting. Begge vask-avløpene går sammen før vannlåsen. Derimot vil en kunne oppleve at vann kommer opp i sidekummen før alt siver ut.

En vannlås vil representere en strømningsmotstand, men vanligvis så liten at det har moderat betydning. Vi har jo vannlåser på alt mulig, normalt uten problemer.

Det er flere tråder her som referer til tette sluk der vannet forsvinner når en tar ut stakepluggen. Disse trådene ender som regel med at det er noe som tetter nedstrøms. Her har TS testet med enveis Durgo og forsøkt å slippe luft inn. Til ingen nytte, luft (og lukt) må ut for å gi plass til mer usynlig vann nede i røret. Dermed tar røret unna, men er det helt tett lenger ned flommer det til slutt over. Er det et lite gjennomløp og en ikke vasker opp for ofte, siver det unna.

Jeg har også fjernet vannlås i vask på badet, dette fordi det var for langt og tynt rør frem til sluket slik at det ble sug oggurgling. En kunne satt inn en moderne vannfri luktsperre, noe som minner om Durgo. Et rett rørstykke med en flappventil.
Signatur
   #27
 5,432     Akershus     0
Ja, men KjellG, da er vi jo ved essensen hvis det hender at vann kommer opp i sidekummen før alt renner ut. Hos TS er det ingen sidekum som kan ta imot overskuddet av vann, det vil da stå å stange og skape turbulens evt. vakuum som bidrar til lav avrenning. Luftingen bidrar til jevnere utløp, likt som din sidekum bidrar til å utjevne vannmengden som skal passere. Hadde ikke vannet strømmet mot den andre vasken hadde det kanskje skapt samme effekt med dårlig avrenning hos deg også?

  (trådstarter)
   #28
 22     2
Heisann

Da kan jeg komme med fasiten på problemet mitt. Etter mye prøving og feiling med diverse avløpsåpnere og nitidige forsøk med stakefjær ringte vi til slutt etter spylebil. Og ganske riktig alle dere som påsto det - det var en propp i avløpsrøret under huset som skapte problemet.

Hvorfor det ikke har hjulpet med avløpsåpner har vi ikke noe godt svar på, kanskje proppen var for stor (langt inne i et 110 mm rør under huset)? Uansett, så fort proppen forsvant så forsvant også trykk-problemet i rørene under kjøkkenvasken og alt fungerer nå som det skal.

Mange takk for engasjementet og gode tips underveis!

TSt
   #29
 14,509     0
Har anbefalt Jet dyse tidligere, har benyttet det på bunn ledningen på et stort hus hvor jeg tror de som hadde vært før meg hadde gitt opp. Men var ikke så kritisk men når jeg skulle tappe ned gamle oljekjelen og radiatorer så måtte vi ha avløp til å virke ordentlig. Tidligere tok det unna en liter eller to men ikke noe store mengder uten at det fløt utover gulvet.

Ved å slippe mye vann i andre deler av systemet mens en spyler sørger en for at det som kommer ut flyter helt av gårde uten å lage noe problemer lenger ut. Det er relativt lang slange på min jet dyse, i tillegg skjøter jeg ved å koble denne slangen rett på høytrykkslangen til håndtaket (kjører det uten håndtaket, styrer start og stopp med høytrykkspylerens bryter. Det ble et litt stiv skjøt men mange ganger har en rett rør ut et stykke. Da kommer en ganske langt av gårde. Hjemme har jeg benyttet det året etter jeg kjøpte huset når taknedløp i bakken var tett. Trolig ikke renset takrenner etc så veldig godt i mange år.
   #30
 6,701     Akershus     1
Bra det løste seg! Jeg hadde en veldig lik sak for noen år siden. Trodde jeg plutselig hadde funnet løsningen ved å mekke på rørene i benkeskapet. Den gang ei - akkurat som hos deg.

Det viste seg å være en håndfull tørkeservietter rørleggeren hadde stappet i et av rørene for å unngå lukt under arbeidet. Dette var altså et helt nytt opplegg og tanken på at det kunne gå tett bare noen dager etter det var ferdig, den slo meg aldri som spesielt relevant. Men det var altså (nesten) tett.

Det var manglende lufting jeg hadde utpekt som synder. Også den gangen hadde gjengen på BB los på riktig svar ganske tidlig, så vidt jeg kan huske Smile