6,476    6    0  

Det ryker inn fra peisen når ventilatorn går

 9     0
Halla

Vi har et problem med at det ryker inn fra peisen når vi tar i bruk ventilatorn.
Peisen er en norpeis trio 1 og det montert tilluft på den.
Ventilatorn er en ASKO Ci4951s og på maks suger den  760 m3/t, men det ryker inn på det laveste hastighetn uansett...

Er det noen som har en løsnig på det probleme??

   #1
 93     Rogaland     0
Røyken kommer inn fordi trykket i huset blir lavere enn inne i peisen. Jeg ville sjekket følgende:

-Hvor røyken kommer inn. Kan være en skadet pakning i dør feks som gjør at røyken kan komme inn.

-At tilluftsrøret er åpent og stor nok. Har snakket med peismontører som har "skrytt" av hvordan de har vært oppfinnsomme å brukt 50mm støvsugerslange som tilluft. Det er alt for liten dimensjon og vil ikke fungere som tiltenkt. Sjekk også at det er rimelig tett fra koblingen på ovenen og videre ut til friskluft. Ellers vil ovnen trekke mye av luften fra innsiden av huset  noe som forverrer situasjonen.

-Er det mulig å slippe litt mer luft inn i huset på en lett måte når ventilator går? Dette vil kunne hindre at det blir for lavt trykk i huset og røyken blir sugd inn. Bruke ventil eller vindu på gløtt?

- Har du ventilasjonsaggregat av nyere type kan dette muligens kobles til en trykkvakt som øker volumet av tilluft til huset når ventilatoren går, noe som vil hjelpe.

Riktig fyring er også viktig. Peisen fungerer ikke optimalt før alt er blitt skikkelig varmt og røykgassen når en høy nok temperatur til at den lager god trekk i pipen. Hvis problemet bare er under oppfyring eller rett etter man har fyrt opp så kan man kanskje bare planlegge slik at man unngår å bruke ventilatoren rett etter oppfyring feks.

Lykke til.

Flyboy
Signatur
   #2
 3,387     0
Det der er et kjent problem. Selv med trykkvakt så endrer det seg ikke all verden.

Jeg ser selv i egen bolig, når huset er så dønn pottetett som de er i dag så blir det et utrolig kraftig undertrykk i huset når kjøkkenavtrekket går på max. Etter 15 på max er undertrykket i huset så stort at det å åpne ytterdøra er som om den "henger fast" og det høres ut som om det er storm ute.

Det er så vidt meg bekjent ingen som har løsninger på dette problemet enda. Trykkvaktene til ventilasjonsanleggende er alt for puslete og er bare "kosmetisk" og markedsføringstriks uten reell effekt. De fleste av dem tilfører ikke mer enn 100til maks 200 mens ventilasjon i dag drar ut 600 til 900. Det regnestykket tar de fleste uten noen ekstra forklaring.

Etter noen minutter med avtrekket på maks er undertrykket i huset så stort/lavt at den type pakninger en har rundt dørene på en ovn ikke er tette nok. Det dras inn røykluft uansett om ovnene er i orden og alle skjøter og pakninger er tette.

Og hvem som tar dette seriøst lurer jeg virkelig på. Fra Røros Metall som er de som har levert avtrekket til kjøkkenet fikk jeg følgende beskjed (skriftlig til og med) "sett døra på gløtt når du setter på kjøkkenavtrekket". Det er seriøst svart. Kattene som ikke skal ut hadde sikkert likt den løsningen samt uærlige folk som går forbi og ser ytterdøra stå åpen og ingen folk i nærheten. :-)

Neste forslag var å sette et par store klappventiler i veggen slik at det ville komme inn luft der. Problemet er jo at det vil da komme luft der hele tiden. Denne løsningen går svært dårlig sammen med balansert ventilasjon som har litt ulikt trykk i de forskjellige rommene slik at luften vandrer fra stue under dørbladet til hallen og under dørbladet til toalettet og ut. Om det er en åpen ventil vil anlegget heller trekke luft fra den. Kald luft i en strøm gjennom rommet og dermed dårligere utskifting av luften andre steder.

Det er fint med tettehus og avanserte systemer, men hva hjelper det når det søren ikke er noen som har skikkelige svar på en del problemer og ikke gidder ta det på alvor engang. (Røros Metall)

Dæven denne har jeg irritert meg på lenge gitt Smile
   #3
 5,415     Langhus     0
Har ovn med tilluft, 0,5 i tetthetstall, kraftig ventilator og sentralstøvsuger og har ingen problemer mens det er fyr i peisen.
Tilførselen 125mm og ikke trykkvakt på ventilatoren.

Hvis jeg åpner døra på peisen får jeg riktignok "negativ" trekk i pipa, men opplever ikke det som noe problem i det daglige.
Signatur
   #4
 178     0
Et direkteventilert ildsted skal være 100% tett for å fungere optimalt. Det vil si at dersom det ryker inn via ildstedet med dørene lukket er det sannsynligvis utettheter i ildstedet som er årsaken. Gå over ovnen for å utelukke dette. I tillegg er det som nevnt over vesentlig at tilluftskanalen er dimensjonert i forhold til type ildsted og tverrsnitt på skorsteinen. Som nevnt ovenfor er det sannsynlig at det vil ryke litt inn når du åpner døra for å legge inn mer brensel. Har du sjekket at tilluftskanalen er åpen? 
Signatur
Ebe
   #5
 4,452     Vestlandet     0
Som folk skriver, det er et vanlig "problem". Den enkleste løsningen er jo å bare åpne ett vindummens man lager mat? Evt gode klaffventiler som du åpner kun når du har kjøkkenviften igang.

Teoretisk har du to valg:
1. Sørge for nok luft inn i huset på et vis
2. Sørge for 100% tett ovn

Lykke til!
Signatur
   #6
 602     oppland     0
Nye ventilatorer, suger så utrolig mye luft ut, at dette er et kjent fenomen. Det kan lønne seg å enten vente med fyring til etter matlaging eller åpne nermeste hvindu.