257    4    0  

Felleskostnader i sameige

 5     0
Hei.

Eg har ein problemstilling, kanskje ikkje særleg aktuell men skulle allikevel visst kva som er riktig, og kanskje henvisning til nokon lovparagrafar.

Kan eit sameige med 2/3 fleirtall i generalforsamlingen i teorien auke felleskostnadane så mykje dei vil?

Kan ein f.eks auka frå 1000 kr mnd i fellesutgift til 15000mnd fordi ein gjerne vil legge seg opp kapital før ein skal gjera ein stor rehabilitering, sjølv om denne ikkje er planlagt før om om f.eks 5 år?

   #1
 764     0
Kommer vel ann på hva som står i vedtektene. Normalt holder på 2/3 av stemmene og det er jo forsåvidt fornuftig når man ofte har en som kverulerer på alt.

Hatet å bo i borettslag der folk kom med totalt idiotiske forslag til ting de ville ha endret og saueflokken ga etter.. Slik ble blant annet trappevask vi gjorde på 5 minutter hver 6 uke til 400 kr økte fellesutgifter pr mnd til vaskefirma fordi gamle fru Jensen ikke gadd å vaske..
   #2
 10,486     Akershus     0
15-dobling hørtes nå voldsomt ut. Da vil jeg tro en del får seriøse problemer med å betjene utgiftene.
Signatur
   #3
 239     Oslo     0
Det er neppe noe som forhindrer et slikt vedtak i sameiermøtet (det heter ikke generalforsamling i sameier). Mindretallsvernet er nettopp at det kreves 2/3-dels flertall for økonomiske endringer som overstiger årlige felleskostnader med mer enn 5% fremfor under 5% der det rekker med alminnelig flertall.

Det er mulig dette kan henges på følgende formulering i § 30 i eierseksjonsloven "Vedtak om salg eller bortfeste av hele eller vesentlige deler av eiendommen, samt vedtak som innebærer vesentlige endringer av sameiets karakter, krever tilslutning fra samtlige sameiere.".

Vedtektene bør omhandle noe om hvordan ekstraordinære kostnader/utbedringer skal finansieres.
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Enig at 15x er mye, men det er greit å ha litt penger å smøre endringer med når de kommer. Vi betalte inn litt ekstra hver måned når vi bodde i en 4-mannsbolig, det var lettere da å vedta noe som var dyrt når deler alt sto på bok (og spesielt når andeler ble solgt, for selger er det ikke nødvendigvis en ulempe at sameiet har bedre økonomi).