7,474    6    0  

Nominell Kapasitet

 136     0
Hei!

Kan noen forklarte dette begrepet? Er det slik å forstå at til mer nominell effekt til bedre?

   #1
 115     Kristiansund     0
Vad är nominell effekt?
För värmeberäkningar användas nominell effekt.
Nominell effekt anger den genomsnittliga värmeavgivning som uppnås när man fyller kaminen till ca 2/3-delar med ved var annan timme.
fra http://www.scanspis.se/sv/Scan/wwwscanspisse/Main-Menu/Information--rad/Nominell-effekt-varmeavgivning/

Ehh, eller på den norske siden:
Hva er nominell effekt?
For varmeberegninger brukes nominell effekt.
Nominell effekt angir den gjennomsnittlige varmeavgivelse man får når man fyller ovnen ca. 2/3 full av ved hver 2. time.

Nominell kapasitet på varmepumpe (som jo sikkert er det du egentlig lurer på...) er ifølge http://www.miba.no/default.pl?showArticle=74&pageId=176
Nominell kapasitet: Nominell kapasitet er hva varmepumpen leverer ved vanlig drift, som ligger på ca 40-50% av totalkapasitet. Dette kan variere fra modell til modell, og produsent til produsent

Så ja, det kan se ut som om det er bedre jo høyere den er...
   #2
 974     0
Ja, spørsmålet gjeld nok vedomnar, sidan det ligg delforumet "luft-luft varmepumpe"  ;)

miba (sitert i #1) forklarar eigentleg ingenting.

Dersom dialafc vil ha eit presist og meiningsfyllt svar, må "nominell kapasitet" vere definert
i ein passande standard eller ved gjengs bruk i bransjen.

Den einaste forklaringa som då er aktuell, er at "nominell kapasitet" er det norske uttrykket for
"standard rating capacity", som er definert i EN14511 (også NS-EN14511, som er den engelske versjonen med norsk omslag).  For ei luft-luft VP er det levert varmeeffekt når utetemperaturen er 7 C og innetemperaturen er 20 C ("standard rating conditions"). Det er ikkje klart sagt i standarden, men eg meiner det må vere underforstått at det er målt ved full kompressor-effekt.

Dersom ei VP er marknadsført som ei 5 kW VP, så skal dette vere 5kW "standard rating capacity" etter EN14511.

At miba seier noko anna, kan kanskje ha noko å gjere med at dei styrer "full effekt" etter utetemperaturen. Dvs at full kompessoreffekt ved t.d. minus 7 er større enn ved pluss 7.
Dette gjer m.a. at dei formelt sett kjem betre ut ved 7C ute/20C inne enn dei elles ville gjort.
Og då kan det vere interessant å tåkelegge kva "standard rating capacity" eigentleg er....




   #3
 115     Kristiansund     0
Så det du sier er at nominell kapasitet er definert i en EN-standard, men at produsentene mer eller mindre finner opp sin egen måte å tolke begrepet på? Hvordan skal man finne ut om en L-L-pumpe er bedre eller dårligere enn en fra en annen produsent da?

Da jeg snakket med rørlegger'n vår om varmepumpe, fikk jeg klar beskjed om at jeg ikke måtte finne på å bruke andre merker enn det han førte, da de andre merkene ikke kunne måle seg med "deres"... Jeg fikk jo selvsagt lyst på et annet merke med en gang ::)

   #4
 974     0

Vi såg at miba vart sitert i tråden, og eg har sett at det finst leverandørar som følgjer EN14511.
Men lat det vere sagt at eg ikkje har laga nokon statistikk over kor mange som følgjer EN14511, eller noko oversyn over kven som har sine eigne forklaringar....

Eg trur det viktigaste er å kunne lese mellom linjene i reklamen, og å spørje konkret om testresultat.
Kva som er "best" er eit spørsmål med fleire svar - avhengig av kva du legg meir/mindre vekt på
og kva slag varmebehov du har.

Eit viktig spørsmål er kor mykje varmeeffekt VP ("kapasitet" i standarden og i reklamen; mål) kan levere ved dei temperaturane du ofte har ute, og kva varmefaktoren (COP) er ved desse temperaturane. For kystnære område (t.d. Kristiansund) er det vel ca. -2 til +7.  (Eg ser at Kvernberget hadde -10,5 C som lågaste temperatur siste vinter - men det var ikkje så mange dagar under -5 C.)
For mange (men ikkje alle....) kan det også vere ein føremon  at VP ikkje stoggar ved ein viss temperatur (t.d. minus 15, eller minus 23) - men varmefaktoren (COP) ved denne temperaturen er sjeldan svært viktig (dei som opplever slikt, treng likevel tilleggsvarme ved 23 kuldegrader).

Støy, tilsyn og service kan vere andre viktige sider ved dette.

Røyrleggaren din vil sikkert seie at han valde å føre dette merket fordi han fann at det var best.
(best for meg eller deg, tenkjer du då...)  Dersom han er seriøs og har tenkt å halde på ei stund,
vil han neppe tilby produkt som er direkte dårlege.




   #5
 115     Kristiansund     0
Nå føler jeg nesten at jeg stjal tråden her, men regner med TS også synes innleggene dine hjalp. Takk skal du iallefall ha. Jeg er ikke i tvil om at rørleggeren min ikke tilbyr meg noe jalla, så det tar jeg helt med ro. Uansett kommer vi vel til å finne oss en varmepumpe fra en større, "anerkjent" leverandør, men om det blir rørleggeren sin, eller en annen, det har vi ikke bestemt oss for ennå..
   #6
 2,326     Trondheim     0
Nominell effekt.

Det er den effekt som maksimalt kan tilføres varmepumpen ved 7 grader ute og 20 inne, og enda virke som varmepumpe (Koke kølemedium ute, komprimere, og kondensere all på innedel).  Å virke som varmepumpe vil si, å makte å kondensere all komprimert gass fra utedel.

COP som oppgis er da forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt, f.eks min pumpe, som er en 5.2 kW  og som da maksimalt kan avgi 5.2 kW trenger 1460W for å gjøre det, får da en COP på 3,64.


Signatur