2,993    4    0  

Styringssystem til ventilasjon

 249     0
Hei

Jeg driver og digitaliserer hjemmet litt, og har nå begynt første steg, som er styring av ventilasjonsanlegget. Jeg har selv en Enervent TS600, men jeg mistenker at det er mange som kan velge mellom de samme valgene, og dermed kan benytte samme system. Jeg lufter det derfor her litt for å lodde interessen.

TS600 har en bryter for å velge mellom kjøling og varmegjenvinning. I tillegg har den en skru-bryter som velger mellom tre hastigheter. Dersom anlegget ditt har noe som ligner, så kan mest sansynlig samme opplegg brukes, men ingen garantier for det. Jeg kan guide gjennom testing for å se isåfall.

Jeg har laget programvare som skal fungere på Android, Windows, Mac og Linux. Antagelig til IOS også, men usikker på hva apple sin app-store krever. Android og Linux er testet og fungerer. Man må ha en nettverkskabel ved ventilatoren. Det kan gjøres ved å trekke kabel, eller benytte homeplug eller en wlan bridge. Når det er på plass, så må man skru fast noen ledere i relé-uttak, og sørge for strøm til boksen. Hvis man i tillegg vil ha temperatur-avlesninger så kan man bore små hull i alle inn og ut rørene (til hus og fra hus, og fra og til utendørs). Du må også konfigurere IP på boksen

Systemet vil tillate styring av kjøling/gjenvinning, samt stille hastigheten og lese ut temperaturer. En enkel utregning av effektivitet vil også komme på plass. Jeg tror en nød-styring av gjenvinning dersom temperaturen ute blir for lav også vil på plass. Man kan jo ikke kjøre kjøling når det er for kaldt ute på grunn av faren for at det vil danne seg kondens på "til hus" rørene inni vegger og tak. Dette vil jo bli en sikkerhetsfunksjon.

Er det noen andre enn meg som er interessert i en slik løsning? Jeg vurderer å åpne for å lage noen enheter. Har brukt endel tid på dette med å finne hardware som passer, og å skrive koden, og jeg kan ikke forestille meg at jeg er eneste som ønsker slikt. Har for øyeblikket ingen anelse hva det vil koste. Tror det blir rundt 1200,- for dingsen, og så gratis programmer til alle operativsystem osv.

Som jeg forstår så har nye produktene til Enervent allerede støtte for slike ting, så det blir altså den gamle modellen som dette vil fungere på.

-Morgan-

   #1
 1,596     0
Interessant prosjekt, Morgan!

Satser på å få omtrent samme funksjonalitet som det du beskriver vha KNX/Loxone, slik at jeg også kan styre hastigheten på aggregatet etter CO2, luftfuktighet og evt "borteknapp."

Satser på å bruke 1-wire transmittere til datafangst på ventilasjon, varmeanlegg og utendørs...
   #2
 223     0
Bittelitt på siden, men siden du skriver om kjøling... Jeg er i planleggingsfasen av enebolig - har nylig kjøpt tomt.

Jeg vil gjerne ha en visst grad av kjøling i huset. Jeg ser at Enervent har aggregater med kjøling. Ser for meg å ha mulighet for å stille inn temperatur i hvert rom (gulvvarme).

Er det noen som har noen tanker/erfaring på når/hvordan man skal få ventilasjonsaggregatet til å skifte mellom varme og kjøling?

Jeg lurer altså ikke så mye på teknisk løsning (KNX eller bla, bla) - men mer praktisk. Hvis to soverom har termostaten stilt på 25 grader, mens to andre har stilt på 17 grader... Skal da aggregatet kjøle ned lufta, også har jeg automatiske spjeld som minimerer luftstrømmen til de to soverommene som vil ha det varmt?

Vet at man knapt nok får noen kjøleeffekt av slike anlegg - men av erfaring vet jeg at når det er 28 grader ute (ikke så ofte, jeg vet...) så er det stor forskjell på om lufta som blåses inn er 28 grader eller 20 grader...

Beklager at dette er litt offtopic, men du har kanskje tenkt tanken allerede?
   #3
 1,596     0
Du er nå inne på det som er litt av problemet med nye hus!

I utgangspunktet isoleres jo disse i yttervegger og tak (+ grunn, naturligvis) - ikke mellom rom. Det er også for spesielt interesserte å styre hvert enkelt rom vha spjeld. Isolasjon i innervegger og etasjeskiller er, såvidt jeg vet, ikke et krav i TEK10 - men kan fås mot et fett tillegg til utbygger. Således er det da snakk om isolasjon for å dempe lyd, og ikke av isolasjonstekniske årsaker...

I tillegg har man gjerne terskelløse dører, slik at ventilasjonslufta kan sirkulere mellom rommene. Tilluft på sove og oppholdsrom, avtrekk på bad, vaskerom og kjøkken.

I bunn og grunn må en nok belage seg på å ha mer eller mindre samme temperatur i alle rom i boligen, ihvertfall sånn nogenlunde. Sånn sett er det kanskje mer ideellt å ha soverom i de nedre etasjer, da varmen stiger. De fleste liker jo å ha det kjølig på soverom og varmt i stue - og ikke motsatt.

Jeg er med på tanken din, og var lenge på dette sporet selv. Helt til jeg sjekket hva det ville bety av ekstraarbeid og kostnader...
  (trådstarter)
   #4
 249     0
Jeg har isolert mellom rom, men på grunn av høy effektivitet på varmegjenvinneren blir det aldri kaldt på soverom. Det er et av problemene jeg har med huset.
Angående kjøling, så vet jeg lite om Ener sin løsning på dette. Jeg snakket med dem om det da jeg bygde hus, og de snakket da om å lage en løsning hvor du kunne få inn kjøligere luft til noen rom, men de hadde ikke tenkt stort på det før jeg spurte om å få kjøpe en slik løsning. Håper du finner uta det.

Angående styringen min nå, så venter jeg bare på noen temperatur-sensorer, så er systemet mitt klart. Jeg har laget et program for å sette IP på kontroll-enheten, og et program og android app for å styre den. Fungerer veldig bra, jeg er veldig fornøyd med hvordan det endte opp.