5,157    7    0  

Plassering av borrehull på egen tomt versus nabogrense

JB
 74     0
Dette er ikke blitt noen nabokonflikt enda slik som overskriften sier, men det kan bli det.
Jeg går ut fra at jeg fritt kan plassere borrehullet hvor jeg vil på egen tomt.

Er det noen lover og regler som sier hvor nærmt en kan plassere borrehullet fra nabogrense ??
Hvor står dette, dersom det finnes ?
Dersom det blir plassert nærmt nabogrense og det i fremtiden skal skytes/sprenges i nærheten,
hvem må i så fall betale for eventuell skade på borrehull ??

På forhånd takk ??

JB
  (trådstarter)
   #2
 74     0
Takk for veldig rask respons.
Men finner ingenting om hvem som eventuellt må betale skade på brønn ved fremtidig sprenging/skyting.
   #3
 81     Melhus     0
Utfordringen kommer når naboen også ønsker å bore en brønn (energibrønn/vannbrønn). Da kommer vil systemene deres konkurrere om den samme grunnvarmen og effekten reduseres.

Så for din egen del er den beste plasseringen av en energibrønn (vann er mer hipp som happ) der hvor du vet naboen ikke kan komme for tett inntil.
   #4
 221     tja     0
Sunn fornuft tilsier vel at sprengning på nabotomten IKKE utløser noe erstatningsansvar overfor deg dersom ditt borehull skades. Om så var tilfelle skulle vel du erstatte naboeiendommens verdifall siden denne har fått en "heftelse" på seg som gjør at sprengning på tomten innebærer ekstra risiko. Så som jeg ser det er fremtidig sprengning på nabotomten en risiko du må kalkulere inn i regnestykket ditt. For egen regning :'(

Men det er mange ting som kan skade slike borehull, og spørsmålet er vel heller om du vil ta risken på at det går tett, enten på ene eller andre måten...

JB
  (trådstarter)
   #5
 74     0
Hva er den juridiske forskjellen på at arbeid på nabotomten ødelegger borrehullet ditt kontra
hus,garasje,gjerde,bil osv. ?
   #6
 1,103     Oslo / Østfold     0
Kanskje noe på siden. Men jeg bor i en bygård fra trettitallet og vår nabo har borret energibrønn. Avstanden mellom eiendommene er sterkt begrenset. Da naboen borret sine hull, 7 stykker à 100 meter, ble disse borret i stjerne. Fra samme punkt ble hullene borret utover for å hente mest mulig varme fra størst mulig område. Derved er hullene også borret innunder de fire tilstøtende eiendommer. Vi har tatt opp denne saken med naboen fordi vi også ønsker borre slike hull den dag vi må utfase vår oljekjele. Hvem har ansvaret hvis vi treffer naboens hull. Og kan naboen uten videre "stjele" vår varme som vi ønsker bruke en gang i fremtiden. I dag er det greit nok, men hva når det kommer to hull like inntil hverandre. Kan det bli "permafrost" når flere energibrønner krysser hverandrte på et begrenset område?
   #7
 7,685     Bærum     0
Naboen har gått inn på din eiendom uten samtykke. Eiendomsretten går så langt ned som man har økonomisk interesse. Slik jeg ser det har naboen tatt seg til rette. Når det gjelder å "stjele" varme fra naboen ved å borre like ved grensen er det vel mer tvilsomt om man kan klage på det. I oljeindustrien ser vi jo at operatører tømmer felles felt som går over flere områder.