#341
 5,336     Tromsø     0
"På spørsmål om hva folk tenker om overgangen fra FM til DAB, svarer 55 prosent at de er negative. Én av fire svarer at de er positive, mens én av fem svarer vet ikke."

Hvis spørsmålet var så vagt som det er formulert der, tipper jeg man kunne fått tilsvarende eller enda høyere negativ-prosent ved å spørre:
- Hva synes du om beslutninger som ikke er tatt av deg selv men av politikerne på Stortinget?
Signatur

   #342
 3,587     0
Hva er grunnen til at det må investeres milliarder i et ferdig utbygget nett?

Jeg har det sånn med min nær 20 år gamle bil: Hvorfor skal den koste noe i reparasjonsregninger når den har gått prikkfritt i 20 år?

Jeg var i Sivilforsvaret i en årrekke. Vi hadde biler der som ble skrotet (det vil i praksis si: De som kjøpte dem var veteranbil-entusiaster), selv om de hadde gått under 40.000 km, fordi det ikke lenger var mulig å få dekk i riktig dimensjon til dem gjennom "ordinære" kanaler. Man kan ikke basere et sivilforsvar på dekkleveranser gjennom vetetanbil-kanaler!

Noe helt tilsvarende gjelder for de nå 25-30 år gamle telefonsentralene: I et antall år har det ikke vært programmerere som har har arbeidet med feilretting i koden, eller å legge inn nye funksjoner for nye behov. For et par år siden opphørte den aller siste produksjonen av linjekort (for abonnentlinjer) til System 12-sentralene, så hvis en kunde bestiller en ny linje på en sentral der alle linjekortene er oppfylt, må Telenor se om det finnes et "brukt-kort" i en annen sentral som det ikke lenger er behov for. Finner de det ikke, må de ut på det internasjonale bruktmarkedet. De kunne, selvsagt, anno 2017, investere i helt nye sentraler for å erstatte System 12-sentralene, men de velger i stedet å gradvis legge ned fasttelefon-tilbudet.

Slik var det også ved overgangen fra analogt til digigalt telefonnett på 1980-tallet: Etter hvert som noen sentraler ble digitalisert, ble det frigjort "reservedeler" til bruk i andre, forfalne analogsentraler inntil de ble skiftet ut.

Leser du radiohistorie fra AM-tiden ser du stadig vekk historier om hvordan man den siste tiden kjøpte opp brukte sendere som ble nedlagt i andre land, som reservedeler etterhvert som det ble svikt i de senderne Norge stadig hadde i drift. Fra litt tidligere kan du se vurderinger av å fornye sendere, der det anføres som argument at den gamle senderen kan 'slaktes' for å brukes som reservedeler i andre sendere av samme type som den gamle.

FM-senderne som er i drift i dag er delvis på dette stadiet: Jeg har sett notiser om at Norkring allerede har vært nødt til å gå ut på det internasjonale bruktmarkedet for å skaffe reservedeler. Så vidt jeg vet har det enda ikke skjedd at noen har blitt uten FM-mottak mens Norkring har shoppet bruktdeler internasjonalt, men det kan skje "hvilken dag som helst".

Da telefonen ble digitalisert valgte man ikke det alternativet som selvsagt var mulig: Å skifte ut gamle analoge sentraler med nye analoge sentraler. De 14 mrd det kostet (dvs. så vidt jeg vet var Telverkets lån fra statskassen for å finansiere det på 14 mrd) å digitalisere ble vurdert som langt mer fornuftig enn å investere i analog teknologi.

Skulle Norkring undertegne kontrakter om videre FM-distribusjon i ti år, tjue år, tretti år... ville det være galskap å basere tilbudet på et sendernett der du må shoppe reservedeler på bruktmarkedet! En langsiktig kontraktsforpliktelse må være basert på noe som vil fungere pålitelig i lang tid. Det er ikke tilfelle med dagens sendernett. Dersom det var vedtatt å skrote DAB, velge FM som Framtidens Strategiske Satsing, ville eneste måte å få noe man kunne stole på være å bytte ut de foreldede, tungdrevne, ikke-supportede senderne man har i dag med noe som det ville være mulig å drive i mange år framover, uten frykt for at de ville falle sammen hvert minutt. I praksis måtte det aller meste av sendernettet skiftes fullstendig ut. Selv om det "fungerer" i dag. Også veteranbiler "fungerer"!

En av grunnene til at en del krefter i Sverige er negative til DAB er at deres sendernett i langt sterkere grad er kontinuerlig modernisert enn vårt norske sendernett; det vil kunne stå på beina i enda noen år. (Vi nordmenn har ikke akkurat vært super-positive de siste 10-20 årene til å betale høyere lisensavgift for å få et mer modernisert sendernett...). Norske tele-folk visste allerede i 1995 at å modernisere FM-nettet var å gi havre til en døende hest, akkurat som en drastisk modernisering av det analoge telefonnettet ville vært på slutten av 1970-tallet. Så det ble ikke gjort.

Svenskenes halv- (eller kvart-) moderne FM-nett betyr at de kommer senere inn i den moderne digitale tidsalderen. Men de kommer, ta mitt ord for det! Det er en parallell til det på et annet felt: Mot slutten av 70-tallet var Sverige "rikt", og unge stereo-freaks som meg selv leste "Radio och Television" og lignende tidsskrifter om svenske super-stereo-anlegg med super-platespillere og Bose-høyttalere og hva var det nå de het, disse svenske lyd-guruene? Så kom 1980-årene med CDer og digitale lydanlegg og norsk rikdom. Den jamne Ola Nordmann hadde ikke hatt noe som helst HiFi-anlegg å snakke om, men når det nå kom, var det selvsagt med CD som det viktigste lydmediet. Svenskene hadde derimot så mye investert i sine analoge anlegg og sine super-vinyl-spillere i hvert eneste hjem at det satt langt dypere inne å skifte det ut med CD-spillere. Overgangen til CD og digital-lyd skjedde flere år senere i Sverige enn i Norge, fordi de hadde vært så godt utstyrt på analogsiden. På 1980-tallet traff jeg på flere svensker som var i Norge for å finne CD-skiver, fordi utvalget i Sverige var ekstremt dårlig! Det stemte - jeg var på en del turer i Sverige på 80-tallet, og prøvde å finne svensk musikk på CD. Sorry, kun på vinyl. Hjemme i Norge fikk jeg den svenske musikken på CD!

Å ha et "oppdatert" nett (enten det gjelder FM-sender eller et "nett" av kostbare vinyl-spillere) er en gevist opp til et visst punkt, og så blir det en hemsko. Norge hadde et fullstendig nedslitt analogt telenfonnett på starten av 1980-tallet, og det ga oss verdens mest moderne telefonnett på 90-tallet. (I tillegg: Fordi Telenor ikke fikk lov til å betale tilbake lånet på 14 mrd raskere, når de sparte enorme summer i drift og vedlikehold med det nye nettet, måtte de plassere pengene i noe annet, og slik ble Telenor et vesentlig, internasjonalt selskap innen satellittkommunikasjon!) I dag har vi et fullstendig nedslitt FM-sendernett, og får verdens mest moderne kringkastingsnett.

Noen beklager det. De får beklage det, da. Vi ender ihvertfall opp med å være et foregangsland, om du liker det eller ikke.
   #343
 3,587     0
Hvem er egentlig disse som "må" kjøpe DAB-radio?

Hvis noen egentlig ikke har lyst til å høre på radio når teknologien skiftes ut, men likevel "tvinges" til å gjøre det, hva er det som "tvinger" dem?

Er de ihuga P1-lyttere, har alltid radioen i bilen påslått på NRK P1, uansett når og hvor de kjører, alri noen annen radiokanal, aldri noen hermetisk musikk - kun, ene og alene NRK P1, så de kan være sikker på å få med seg trafikkmeldingene?

Er det disse som står opp kvart på seks på morgenen for å høre dagens P1-værmelding? Og som lever på den helt fram til ti-på-ni-værmeldingen på kvelden på P1 ... for mellom 05:45 og 20:50 er det jo ikke noen værmelding på NRK P1?

Hva er det man "må" ha DAB for? Jeg medgir at jeg skjønner det ikke.

Selv "må" jeg har (vel å merke i hermetegn) ha DAB for NRK Jazz. Ofte NRK Nyheter i bilen. En gang imellom NRK Klassisk, men det er ikke så ofte. NRK Vær om det er rufsete og jeg skal ut og kjøre langs kysten. Hjemme får jeg jo NRK P2-programmene (i flertall!) på nettradio, og jeg kunne fått dem på FM, men ute i landksapet er det ganske vekslende med FM-mottaket; der der DAB P2 like stabilt som DAB P1 - og det er jo ganske stabilt. Men P1... når hørte jeg sist på den?

Hva er det egentlig folk "må" ha DAB for?

Mitt forslag: La være! Hører du ikke på "kulturkanalen" P2, listepopen og sludrepraten i P3, og står du ikke opp til 05:45-værmeldinga på P1, så har du ikke reelt bruk for verken P1, P2 eller P3. Så hva skal du da med en DAB-radio? Utover P1, P1 og P3 gir den deg bare tilleggsting som du ikke hadde på FM, kanaler du ikke hadde behov for der. Da har du ingen grunn til å kjøpe deg noen DAB-radio for å kunne høre dem der!
   #344
 117     0
Hvem er egentlig disse som "må" kjøpe DAB-radio?
.....
Hva er det egentlig folk "må" ha DAB for?

Vel...
Ingen spørsmål er dumme for den som spør, men nå er jeg litt i tvil.
..
I min ""enfoldighet" har jeg forstått det slik at det er de som ønsker å høre NRK radio, kanskje mens de jobber, kjører bil etc. etc.
Langt de fleste har FM radio og benytter denne, men snart sendes ikke NRK på FM slik som i dag.
...
De "må" jo ikke ha DAB, men svært mange er ikke så "vel bevandret" i teknikkens verden, så de tror de må ha DAB. Det har de jo blitt "tutet ørene fulle" av gjennom nettopp NRK.
..
Ble det enklere nå?
   #345
 3,587     0
Men det du snakker om er jo "et ønske om å høre på NRK". Det er slik at da CDer kom "måtte" jeg kjøpe CD-spiller om jeg ønkset å høre utgivelser som ikke kom må vinyl. Hadde jeg ikke ønsket det, ville jeg klart meg med den gamle vinyl-spilleren.

(Men sannheten må vel fram - jeg lurte "dem" en periode: Jeg kjøpte et antall CD-plater uten å ha spiller for dem, og fikk venner til å kopiere dem over på kompaktkassett for meg... Smile )

Det er liksom ikke noe "må", dette at "Plateutvalget på P3 er bedre enn på minnepinnen min". Eller plateutvalget på Nea lokalradio. Eller... Jojo, om du har lyst til å ha P3s plateutvalg, da "må" du få deg en DAB-radio. Men er det et "må"?

Det er dette "tvang"s-begrepet jeg prøver å få tak i, men ikke lykkes med!
   #346
 117     0
Det er dette "tvang"s-begrepet jeg prøver å få tak i, men ikke lykkes med!

Tvang og tvang, alt er jo relativt. Mange opplever dette som en form for tvang.
Og slik det er fremstilt i NRK så virker det som om det er noe du bare MÅ HA.
Men, de havner jo ikke i gapestokken hvis de ikke anskaffer DAB.

Kall det en form for "frivillig tvang".
Ble det bedre da?
...
Hvis ikke, anbefales det å lese litt her:
https://no.wikipedia.org/wiki/Filosofi
fortsett så med noen års studium i faget.
   #347
 3,587     0
Nei - det virker bare som et hel-dårlig påskudd for å kunne bruke et "minus-ord" retorisk.

Kan du ignorere en påstått "tvang", og da har du det som du vil, uten konsekvenser, da er det ingen "tvang".

   #348
 117     0
En betydelig det av befolkningen opplever DAB som noe unødvendig.
Noe som er unødvedig men oppleves som man må, det blir negativt.
Da vil ord som innebærer noe negativt selvfølgelig bli benyttet.
...
Konsekvensen av ikke å lytte på NRK når alarmen går for viktig melding tja, det kan være alvorlig.
...
DAB er i seg selv ikke negativt, men timingen av innføringen kunne vært bedre.
   #349
 7,685     Bærum     1
Dette er med respekt å melde det reneste vrøvl. Det er ikke opp til deg å bestemme hva folk har bruk for å høre på, eller ikke. Hadde vi beholdt FM kunne argumentet hatt mening. Det er jo ikke situasjonen. Vi blir tvunget over på DAB. Å kun høre på nærradio er selvfølgelig ikke noe reelt alternativ for de aller fleste. At tilbudet til NRK er mye bedre på DAB enn FM er delvis fordi NRK ønsker å flytte folk over på DAB. Vi har vel andri opplevd en mer massiv reklamekampanje på vår reklamefrie rikskringkasting enn det vi ser nå. Det er en ensidig positiv omtale av migreringen uten noen som helst diskusjon om ulempene. De fremstiller til og med bilinstallasjon som noe de fleste får til selv. Det er jo helt useriøst.

Når det gjelder overgangen til DAB er det to ting jeg vil fremheve.

1) Det er ikke hensiktsmessig at Norge med få abonnenter skal være verdens første land som slår av FM-nettet. Utstyrsprodusenter legger ikke om for å betjene et så lite marked. Hvis DAB er fremtiden burde vi ventet til de store landene la over. Da ville langt flere enn 30% ha DAB-radio i bilen.

2) DAB er en digital teknologi som er bedre enn FM både på kapasitet og kvalitet. Imidlertid er den bare en evolusjon uten noen skifte på tjenestesiden. Du får bare mer av det samme. AM -> FM->DAB-> DAB+ etc.
Vi ser at lineær TV er på tilbakegang. Unge mennesker streamer. De ønsker ikke at NRK bestemmer når du skal høre på radio. I motsetning til DAB har vi en rivende utvikling på mobilsiden. I løpet av 2017 vil vi ha 4G dekning i hele Norge. 5G er allerede under planlegging. Så godt som all kommunikasjon vil være ip-basert i fremtiden.
Min spådom er at land som ikke har innført DAB ikke kommer til å gjøre det. De går direkte på ip.
   #350
 117     0
Så sant så sant!
Det er bare noen her som ikke klarer å innse at denne DAB innføringen kommer for tidlig, eller kanskje aldri burde vært gjort.
Som du er inne på, mennesker endrer vaner, teknikken endrer seg. 
Ingenting er slik det var.