170    6    0  

Vann i mobiltelefon - fikset

 4 197     Tønsberg     0
Min xperia x10 mini ble liggende i en jakkelomme over natten. Lommen viste seg neste morgen å være en vanndam. Telefonen var helt død etter oppholdet, og man så vann på innsiden av skjermen. Da denne telefonen har en størrelse som gjør den uerstattelig ble det viktig å få løst dette.
Jeg var på reise og hadde minimalt med utstyr tilgjengelig for å gjøre noe med saken, ble det til at jeg bestemte meg for å prøve å fordampe bort vannet (etter å ha blitt kvitt det som lot seg blåse/helle ut). Jeg teipet så telefonen fast foran luftdyse på bilen med en vinkel slik at luftstrømmen gikk på langs av skjermen og skrudde på maks varme. Så gikk turen innom et par restauranter på jakt etter noen som hadde varmluftshåndtørker på toalettet. Der ble telefonen blåst lenge og vel. Når det ikke lenger var synlig fukt på innsiden av skjermen prøvde jeg å skru den på. Da blinket det tomt batteri. Telefonen ble satt til lading, og viste seg å fungere helt fint etterpå.

I dag har jeg skrudd telefonen fra hverandre for å se hvordan den ser ut innvendig, og det er ingen tegn til irr eller rust.

Eneste problemet er at batteritiden er vesentlig redusert. Dette tipper jeg kommer av varmebehandlingen, at det ble for varmt for batteriet (som ikke kan tas ut på denne telefonen). Nytt batteri er bestillt på ebay (kr 94), så da regner jeg med at denne blir god som ny.

Om noen skulle komme i tilsvarende situasjon håper jeg denne beskrivelsen kan være til nytte.

HSt
   #1
 16 067     Sørum     0
Har tørket et Canon EOS kamera en gang, det var helt tilbake til analog tiden, men problemet var vanndråper som fulgte remmen inn til utløser knappen (dette er likt med digitalverden tror jeg). Vi tørket det på radiatoren på Finsehytta uten batteri (car sommerstid så passe varm)

Ut med batteri og tørke lenge er ofte beste oppskrift
OH
   #2
 204     0
Kjerringa vasket en sony tlf i vaskemaskina.
Tok av bakdeksel og batteri, la den i stekeovnen på rist (50°c)
Lå der i mange timer. Satt den sammen og hun brukte den i flere år etterpå.
Noen ganger har man flaks. 😁
  (trådstarter)
   #4
 4 197     Tønsberg     0
Har sett folk ta undervannsbilder med mobilene sine, så vanntett stemmer nok for de som er det. Min andre mobil som lå i den samme lommen med vann den natta tok ikke skade av oppholdet. Den er vanntett. Den som tok skade er imidlertid så liten og fin at den ikke kan erstattes av noen ny telefon. Dermed er det viktig å ta vare på den.

Det finnes en telefon som er litt mindre, og vanntett, men den har under halve batteritiden og selges ikke i Norge. Den og et par ekstra batterier (og antagelig en ekstra telefon for å fungere som batterilader for de ekstra batteriene) blir alternativet mitt hvis X10mini'n tar kvelden.
   #5
 5 261     0
Et kjent triks er å bruke ris. Ta ut batteri hvis mulig, tørk den våte telefonen med papir på utsiden, legg den i en pose med ris - la ligge et døgn. Risen trekker ut fuktigheten fra telefonen. Ris er stort sett mulig å få tak i, også på reise.
  (trådstarter)
   #6
 4 197     Tønsberg     0
Noen poser med silica gel gjør også den nytten. Derfor er det lurt å spare på slike når man kjøper ting hvor slik ting følger med i embalasjen. (Jeg vil anta at silica gel funker bedre siden det brukes i produkter som pakkes i en verdensdel hvor tilgangen på ris er høy)