1,082    2    1  

Wilfa kaffekvern - tips?

 661     Bærum     0
Jeg har kjøpt meg en Wilfa kaffekvern (WSCG-2), men sliter litt med dosering. Noen av dere som bruker en slik? Det er jo kvernetiden som justerer kaffemengden, men hvor lang kvernetid bør man regne per kopp? Og varierer dette mellom ulike bønnetyper?

Hva er forresten holdbarheten på kaffebønner, og hvordan oppbevarer dere dem:-)? Lar dere dem bare ligge i bønnebeholderen på kvernen? Fryser dem ned frem til bruk?

Tar ellers gjerne imot tips til gode kaffebønner, med beskrivelse av smak - samt hvor dere har kjøpt dem.

   #1
 10     Østlandet     1
Kjenner ikke kvernen i praksis, men ga bort en slik i julegave basert på andres anbefalinger, har litt større greier selv. Du kan i tillegg til tiden stille inn malingsgraden.

Jeg drikker enten espresso eller kaffe fra presskanne. Til en en liter vann og presskanne trenger du ca 60gram kaffe, kanskje 70gram om du vil ha den sterk. Finere malt betyr kortere trekketid. Ca fem minutter trekketid er passe. Kaffen skal i følge læreboken være malt relativt grovt, selv maler jeg nok en del finere enn det til presskanne. Mot slutten av trekketiden kan du fjerne skummet på toppen med en skje, skal vistnok være fornuftig sier ekspertene. Press så ned og server. Det fungerer fint å lage halv kanne med halv mengde kaffe.

Jeg har funnet to steder i Oslo som  brenner kaffe som jeg liker den og det er Lippe (temperato.no) og Wendelboe (http://timwendelboe.no) på løkka. Koster vesentlig mere enn på Rema 1000, smaker også bedre.

Kaffe er ferskvare, sies at den skal være best en håndfull eller så dager etter at den er brent. Jeg oppbevarer kaffen i posen den kom fra i en kjøkkenskuff. Jeg bruker i praksis den eldste kaffen først. Jeg kverner aldri mere enn det jeg trenger. Jeg prøver å ikke ha eldre kaffe enn tre uker, men det er bedre å ha litt gammel kaffe enn ingen kaffe Smile.

Hold kvernen ren. Gamle kafferester smaker ikke veldig godt.
   #2
 1,019     Rogaland     0
Jeg bruker en tilsvarende kvern. Bruker 60gram kaffe per liter. 6 måleskjeer. Bruker for enkelhets skyld måleskje i stede for tidsbryter og har i kun den mengde kaffe jeg skal bruke. 
Har lært meg at 2 måleskjeer er passe til liten porsjonspresskanne og det tar 10 sec. å kværne. 8 skjeer i den store presskanna.(1,2L)

1 måleskje hele bønner veier ca 10g.

Bønnene oppbevarer jeg i tett boks. Det er ikke mening i å oppbevare kaffe i kværna. Ikke er det plass til mye heller.
Signatur