9,068    9    0  

Gammelt hus, gammel oljefyr - ny el-shunt med fjernstyring?

 44     Tønsberg     0
Hei!

Min første post her Smile Har lest masse, spesielt i kategorien "energi brønn", da jeg kommer til å hive ut oljefyren når jeg får råd. Vel, det kan jo ta tid med dagens priser... Lett å si at man raskt sparer det inn, men har man ikke en kvart million for hånden, så har man ikke det. Dyrt å være fattig  :'(

Vel - så får man begynne med det man har. En oljekjel fra ca. 1980, og (litt dårlig) etterisolert hus fra 1946. Radiatorer i alle rom.

Vi leier ut i 2. etg, og brenner av ca. 2400 liter fyringsolje i året. Her er det rom for innsparinger! Jeg er litt slapp med å feie, vet det øker effektiviteten. Skjerpings...

Jeg jobber til daglig med IT, så det faller seg naturlig at noe av det første jeg tenkte da jeg kjøpte huset var at å rusle ned i kjelleren for å regulere den manuelle shunten hver gang sola titter fram, når det blir kaldere eller varmere ute, eller rett og slett er morgen eller kveld ikke kommer til å skje! Her må det automatikk til :)

Det jeg ønsker meg: En shunt med elektrisk styring. Den må kunne tilkobles minst 1 temperatur sensor (f. eks. trukket til stue). Men aller helst - RJ45 (nettverkskabel) inngang for styring! Kunne godt tenkt meg å benytte egen server for styringsalgoritme. Da kan jeg jo ha tempsensor i alle rom, ta høyde for værmelding fra yr.no, vindretning, utetemp etc. etc.

Finnes denne shunten?

Takk for alle inspill! Smile

   #1
 173     Sørlandet     0
hva slags shunt ventil har du ? det kan godt være at du får tak i shunt motor og kan kjøre den sammen med en utekompansert styring? eller styrte termostater på radiatorene? Mange muligheter her.
  (trådstarter)
   #2
 44     Tønsberg     0
Type? Tja, det står ikke no på den - helmanuell, går fra 1 - 10, ekstremt følsom. 3 er grisekalt, 3.3 er badstu. Med andre ord - den bør vel byttes om automatikken skal bli noenlunde...?

Hva er "utekompansert styring"?

Vil ikke ha termostater på radiatorene som eneste styring. Kan bli atuelt på noen av dem som tillegg.
   #3
 3,573     buskerud     0
Arne bergli sin automix er billigst og fungerer utmerket. Satt inn det, fikk økt komfort i noen rom, men sparte fint lite. . I tillegg ble noen rom før kalde iforhold til andre da sola titta inn.
Termostater på radiatorene er en mye bedre løsning
En varmepumpe man du også vurdere
  (trådstarter)
   #4
 44     Tønsberg     0
Varmepumpe blir det som sagt når jeg har råd til det - med brønn.

Er klar over at ikke er optimalt for styring av hele huset som "en sone" - men slik det er i dag kan det være 27 grader om dagen, og 20 om natta, siden ingen husker å justere shunten. Dette er store mengder fyring for kråka! Ikke minst vil jeg spare inn på å skru ned tempen når alle er på jobb/skole, samt om natten.

Skal google "automix" nå Smile
  (trådstarter)
   #6
 44     Tønsberg     0
Takker for to gode tips om produkter :)

En start i hvertfall, selv om det ikke var helt det jeg ønsket meg. Men Arne bergli's "Automix" kan nok modifiseres til å styres via et releè med ethernet tilkobling. Litt rart om det ikke finnes da...

Noen av dere som vet ca. pris på de 2 produktene?
   #7
 3,573     buskerud     0
send mail til arne bergli om priser. 
jeg hadde med en rom termostat, slik at stua i overetasjen justerte behovet... det førte til for kald kjeller og at leieoerne kjøpte strømovner for å tilleggsfyre...
Så satt jeg den i kjellern, men da ble det generelt for varmt i stua igjen.

utekompensert versjon er nok å foretrekke, men fortsatt kan det bli vanskelig hvis man har soner med forskjellige varmebehov...

  (trådstarter)
   #8
 44     Tønsberg     0
Slik jeg ser det:

Olje er like dyrt eller ofte dyrer å fyre med enn strøm. Men vannbåren varme har mange andre fordeler, som lavere overflate temperatur (små barn slipper å brenne seg, våte klær tar ikke fyr når de har tørket, bedre luftfuktighet, ikke brent støv etc.).

Ut i fra et økonomisk aspekt bekymrer det meg derfor ikke om jeg må tilleggsfyre med et par oljefylte mobile og transportable ovner. Dermed er problemet med varmere/kaldere soner eleminert (nesten, nevnte som sagt at jeg kan tenke meg en eller to termostater på radiator).

Så radiatorene skal ideelt sett gi en "grunnvarme" på 18-19 grader i hele huset - når det er folk der som har nytte av det! Ikke om natten, ei heller om dagen når alle er ute. Da kan det godt være en lavere temperatur. Normalt sett i vårt hus er det sovetid i 7 timer, og arbeidsdag i 8 timer. 15 timer om dagen med redusert temperatur *vil* gi laver oleforbruk, selv om det tar ekstra energi å komme opp i "god lunk" etter en kald periode på døgnet.

Jeg skriver dette for å forklare litt mer hva jeg er ute etter. Automatikk for å senke temperatur til bestemte tider (lett å skaffe, f.eks. Automix 30) - men som jeg skrev - jeg vil i tillegg ha styring fra software (på Linux eller Windows server), for å "fintune" temperaturen på turvannet. Jeg tror jeg kan klare dette på en Automix 30, men må få klarhet i hva de 4 lederne til "fjernstyringen" sender av signaler for å fortelle Automix'en hva den skal gjøre...

Med andre ord - hadde vært en fordel med et ferdig produkt for dette, men finnes det ikke får man jo som vanlig lage det :)

Les: Mange synes sikkert det er unødvendig å legge arbeid i dette - men det er unødvendig å samle på frimerker også Wink
   #9
 6     0
Jeg valgte å sette på termostater fra Honeywell på alle radiatorer. Bestilte hos leverandør og fikk god pris der. I oppholdsrom valgte jeg den elektroniske varianten med innstillbare temperaturer og nattesenking. Veldig godt fornøyd med denne løsningen, og ser ikke behov for sentral shuntstyring.