HSt
   #31
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Nei, du leser feil, det er kun ved tilleggdokumentasjon om at radonbrønn aldri vil bli behov for at du kan sløyfe radonbrønnen. Denne dokumentasjonen vil du ikke klare å fremlegge uten kostnader mange ganger radonbrønn kostnaden.

  (trådstarter)
   #32
 63     1
På tide med en liten bildeoppdatering på utgravingen, det begynner å skride mot slutten av pigging og graving av krypkjelleren nå.


Her er det litt av et transportbåndopplegg i sving!

Kjellerutgraving i hus fra 1962 -  - geewizz


Kjellerutgraving i hus fra 1962 -  - geewizzKjellerutgraving i hus fra 1962 -  - geewizz
  (trådstarter)
   #33
 63     0
Er det noen som vet hva som er en fair pris for å skaffe, legge ut og avrette ca 10cm pukk i en kjeller som ikke alle steder nødvendigvis er lett å navigere med en gravemaskin. Totalt areal 120kvm.
HSt
   #34
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Husk muligheten med løs leca. Maskinkjører som gravde for en garasje for oss kommenterte at løs leca burde de brukt på mange prosjekt der de har kjørt frem og tilbake med maskin. Vi hadde fjernet løs leca og fylt i en binge.
  (trådstarter)
   #35
 63     0
Ja, jeg har lest en del på det og det var planen min opprinnelig. Men har et par spørsmål:

1. Han som graver ut kjelleren min sier det er mer tidkrevende å avrette. Stemmer det?
2. Må løs leca komprimeres? Noen sier ja, andre sier nei.
3. Jeg skal legge isolasjon oppå, må jeg bruke truger eller lignende da? Hvordan passer jeg på at det ikke blir ujevnt når jeg går på det?
4. Er det noe man må tenke på når man støper for ikke å gjøre underlaget ujevnt igjen?
HSt
   #36
 36,582     Lillestrøm kommune     0
så tynne lag kan ikke trenge komprimering. men du har rett om stabiliteten. Brukte leca truge av 2 kryssfiner biter. Vi la en fiberduk over før vi la isolasjon. Vi hadde store isolasjonsplater lagt i 2 lag med trykkfasthet på 200 (Vartdal). Bløt S80 EPS kan kanskje gi problemer. Når isolasjon er lagt så er stabiliteten tilbake. Ikke beregn noe isolasjonseffekt i løs leca laget. For Radonbrønn kan du bore litt store hull i drensrør og legge i løs leca laget.
  (trådstarter)
   #37
 63     0
Har noen spørsmål rundt oppbyggingen av den nå nesten ferdig utgravde kjelleren min. Legger ved noen tegninger som er et forsøk på å beskrive hvordan det ser ut og hvordan jeg har tenkt å bygge det opp:

1.Slik så det ut før jeg gravde ut
Kjellerutgraving i hus fra 1962 -  - geewizz

2. Slik ser det ut nå
Kjellerutgraving i hus fra 1962 -  - geewizz

3. Slik har jeg tenkt å bygge det opp.
Kjellerutgraving i hus fra 1962 -  - geewizz

Oppbygging fra bunn:
1. 8-10cm løs leca
2. Knotteplast opp langs fjellet, litt inn på gulvet
3. 5cm xps
4. Diffsperre
5. 5cm xps
6. Betong 8-10cm
7. Leca-lettveggblokk oppå muren for å blende inn fjellet.
8. Løs leca mellom knotteplast og fjellet.

Noen ideer om dette? Bra, dårlig?
Hvilke problemer vil jeg evt møte med denne løsningen?

Jeg har planer om å isolere på utsiden av grunnmur og drenere så godt jeg kan.

   #38
 5,336     Tromsø     1
Når du har fjernet så mye fjell av en type som på bildene så ganske sprø og oppsprukket ut, stoler du da på at det gjenstående fjellet vil bære muren til venstre uten å rase innover i kjelleren? Den store klumpen som var der før kunne fordele mye krefter, men nå er det en smal sone som både skal bære muren og det litostatiske trykket av berg utenfor huset. Og en forblending av Leca lettveggsblokker gir ikke mye støtte dersom fjellet bak begynner å gli ut.

Har du hatt fagfolk til å vurdere dette? Som geolog kan jeg ikke ut fra bildene og tegningene si at dette vil gå galt, men føler at det vil være galt å ikke advare her.
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 63     0
Jeg har ikke gjort noen geologiske undersøkelser nei, men har et firma som gjør utgravingen, de har erfaring med lignende typer jobber og lignende løsninger. De er ikke bekymret for utglidning.

Hvordan ville du bygd opp(og dimensjonert) muren innvendig for å sikre mot det du er bekymret for KjellTS?
   #40
 5,336     Tromsø     0
Bra, å lytte til erfarne fjellfolk kan ofte være like bra som å spørre en geolog. 🙂

Om man skulle sikret seg ekstra, er det vel to alternativer: 
* Bygningsingeniørtilnærmingen vil sannsynligvis være å pigge mer og understøpe gammel mur slik at den bærer hele veien ned. Like tjukk og solid og armert som den gamle muren. Jeg ser dere diskuterte det på forrige side.
* Ingeniørgeologens løsning ville kunne være å sette lange bolter innover i fjellet som har hoder med trekantede metallplater som holder på fjellet. Eller la boltene holde et armeringsnett som dekkes med sprøytebetong.
Signatur