535    9    0  

Kjøkken og bad - Renovering og ombygging

 43     0
Dnne tråden er for å forprosjektere en jobb så anbudet kan være så spesifikt som mulig. Alle innspil, tips, advarsler o.l mottas i takknemlighet.

Leiligheten er nettopp kjøpt, og overtakelse ligger en måned frem i tid. Skissene er basert på plantegninger fra annonse. Jeg regner med å få tilgang for detaljert oppmåling snart, evt få framskyndet overtakelse.

Planløsningen pr i dag er slik:

Kjøkken og bad - Renovering og ombygging - gammelplan.jpg - DurDur

Det er i grove trekk tre jobber som skal utføres, utenom det elektriske.

1. Bad 

Badet er gammelt, uten membran eller fungerende varmekabler, så her må det bygges helt på nytt.  Baderomsinteriør ( Badekar, toalett, servant m/skap og høyt speislkap) er imidlertid av gangbar kvalitet og beholdes. Badet bygges opp igjen med samme innredning som før, samt vegg opp langs badekar, og glasskyvedør langs hele langsiden av badekaret. 

Denne jobben er greit planlagt, her handler det mest om valg av fliser, og eventuelt velge skyvedørsløsning. 


2. Vaskerom

Del av kjøkken vegges for å bygge vaskerom i restareal. Gulv støpes opp til sluk. Varmtvannstank installeres i vaskerom. 

Denne jobben dør nok tas i sammenheng med badet, for å koordinere avløp fra sluk, etc. Kjøkkenets behov må også ihensynstas ved bygging av vegg. Rommet blir lite, 220x160. Opprinngelig plan var å plassere et ekstra toalett her, men vi vil ha vask/tørk ved siden av hverandre, med bretteplate over, samt at rommet også skal fungere som "grovgarderobe" (regntøy, skitne støvler, etc. å da er det ikke mye plass igjen.
 
 Gulvet må såklart helle mot sluk, men jeg drømmer om at et rektangel ut fra hjørnet, stort nok til å dekke føttene på hvitevarene, er plant, evt med avrenningsspor. Dette kan være engrille jeg har fått i hodet av å bo noen år med et badegulv som like gjerne kunne hett alpene. 

 En annen utfordring er ventilasjon. Det er komfyravtrekk til utluft på kjøkkenet, men jeg vet ikke hvorvidt det er mulig/tillatt/tilrådelig å koble seg på det. Det er toppetasje, om det skulle bety noe. Badet har ventilasjon i motsatt vegg til det som grenser mot vaskerom, så kanksje det kan gå via badet. 

3. Kjøkken. Skillevegg mellom spisestue og kjøkken rives, nytt gulv legges. Parkett i dag. Jeg anser dette som et svært lite hensiktsmessig materiale til kjøkkengulv, og vurderer vinyl eller klikkvinyl. Kjøkkeninnredning bygges. Skyvedør inn mot stue.

Skyvedøren inn mot stuen må bygges inntil bærevegg. Jeg regner med pocket karm er foretrukket løsning. Jeg vil gjerne ha skyvedøren litt ned i gulvet, og er usikker på best løsning her. Det er også interessant å bygge minst mulig ut fra veggen.



Her er en utrolig slurvete skisse over ny planløsning:

Kjøkken og bad - Renovering og ombygging - nyplan-utkast.jpg - DurDur

Elektrisk

Slik ser det ut i dag. 

Kjøkken og bad - Renovering og ombygging - kurser.jpg - DurDur

Jeg er ikke elektriker, men jeg renger med de gamle skrusikringene skal få gå av med pensjon.  Jeg får en fagmann med på prosjekteringen, men "ihvertfall ikke de to første ukene på nyåret" var beskjeden der. Så jeg fyrer av noen spørsmål på det.

Det er skrusikringer, så da blir det vel fort  nytt skap, men hva trenger jeg av kurser her? Ny til vaskemaskin? Varmekabler på bad? Strømkerevende apparater på kjøkken? Usikker på om stua har jord, men det skulle jeg vel hatt til brunevarene? 

Varmtvann og vask har allerede egen, men hva betyr det at komfyr og varmtvann deler kurs? Det er to ledningsdiametere? 20 på de to, med mulig induksjon på kjøkken, det er vel for lite? 

Jeg har brukt sigdal sin planlegger til å skissere kjøkken, fordi jeg fant den brukervennlig, det blir neppe sigdal. 

Kjøkken og bad - Renovering og ombygging - kjokkemn.jpg - DurDur

Dette er faktisk et gammelt utkast, jeg går for 600mm oppvask.



Her er en utrolig lite lekker skisse av vaskerommet laget i floorplanner. Det blå skapet markerer bare hvor varmtvannstanken skal stå (verktøyet hadde ingenting som lignet. Målene untatt høyde stemmer dog med valgt tank CTC safir 200l :

Kjøkken og bad - Renovering og ombygging - Vaskerom.jpg - DurDur

   #1
 627     Tromsø     0
Jeg ville lagt opp så mange kurser som mulig for fremtidige oppgraderinger og utbygginger. Om skapet ditt er av en halvveis kjent leverandør finnes det rehab-løsninger til de skapene som gjør at du kan beholde skallet, men får all innmat ny med JFA på alle kurser og et mer moderne utseende. Jeg gjør oppmerksom på at jeg er ikke elektriker, men automatiker. Jeg holder på å bytte ut sikringsskapet selv og har endt opp med hele 7 kurser kun til kjøkkenet.

15A - Kjøl/frys
15A - oppvaskmaskin
15A - Varme, lys
15A - stikk (kaffemaskin/mikro???)
15A - stikk (vannkoker/annet løst utstyr???)
25A - Koketopp
20A - stekeovn


Dette oppsettet er antakelig veldig overkill, mtp at jeg har 2 10A-kurser i dag, og som fungerer helt greit.. Jeg har valgt å ha egen kurs til kjøl/frys for en gang røk en lyspære på kjøkkenet som tok sikringen og jeg var borte i lang tid. Ikke morro å komme hjem til varmt kjøleskap og frys.




2.5 Kursopplegg

Antall kurser og fordeling av belastninger på kurser står sentralt i utformingen av en funksjonell, sikker, fleksibel og
fremtidsrettet installasjon. En del utstyr vil kreve separate kurser, mens andre kan tilkobles kurser for flere formål.
Utstrekningen av en kurs bør begrenses slik at dens funksjonsområde ikke blir for stort.
Strømforsyningen til et rom i bolig skal være slik planlagt at alle vanlige funksjoner i rommet som krever strømforsyning samtidig, blir ivaretatt. Derfor anbefales det at følgende utstyrsenheter tilkobles egen kurs, enten fast tilkoblet eller via stikkontakt og plugg:


komfyr
platetopp
stekeovn
oppvaskmaskin
varmtvannsbereder (beredere med merkeeffekt på
2000 W eller mer skal ha fast tilkobling)
vaskemaskin
tørketrommel
sentralstøvsuger
ventilasjonsanlegg
varmepumper

  (trådstarter)
   #3
 43     0
Nå leste jeg dette i en artikkel fra dinside


"NB!Deler du stigeledninger med flere boenheter, for eksempel dersom du bor i blokk, er det ikke sikkert at du kan legge inn en ny kurs. Her må du be elektriker sjekke felles sikringsskap og kapasitet, for å se om du kan få lagt inn en ekstra kurs. Dersom du overbelaster felles strømanlegg kan konsekvensen være at alle boligene mister strømmen."




Nå får jeg jo ikke endelig svar før elektriker kommer på besøk, men i en tre-etasjers blokk fra 1972, indre Oslo øst, hvor stor vil dere anslå muligheten er for at jeg støter på hindringer her?
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På Stovner har visst ikke Hafslund 1A ekstra å gå på så der blir det f.eks ikke Elbil ladere ute. Det er umulig å vite, du kan få ny kurs men kanskje ikke større hovedsikring.
   #5
 5,743     OSLO     0
du kan i prinsipp sette inn så mange kurser du vil, det er hovedsikringen din som begrenser hva som kan trekkes.

ofte er det i blokker, ikke lett og få så mange kurser til kjøkken, er jo ikke vits med 7stk 16A kurser til kjøkken, hvis hovedsikring er bare feks 2x32A eller 2x40A (begge disse er vanlig i blokker)

jeg ville lagt det opp ca slik;
tørketrommel/vaskemaskin -16A
VVB -16A
Platetopp -20A eller 25A
Stekeovn -16A
Mikro, kjøl/frys, kjøkken (stikk o/benk, lys, ventilator etc.), spisestue -16A
Soverom x3, stue, gang, ute -16A
Bad, vaskerom (lys, stikk, varme) -16A


Har gjort mange slike kjøkkenjobber i oslo, og oppsettet over har fungert.


Hilsen Elektrikker
  (trådstarter)
   #6
 43     0
Det siste oppsettet der ser vel overkommelig ut. Du vil ikke ha en kurs til oppvaskmaskinen, da? Mikro er utelukket, forresten, men det veier vel neppe opp for en oppvaskmaskin på samme kurs?
   #7
 5,743     OSLO     0
Det siste oppsettet der ser vel overkommelig ut. Du vil ikke ha en kurs til oppvaskmaskinen, da? Mikro er utelukket, forresten, men det veier vel neppe opp for en oppvaskmaskin på samme kurs?

oppv hadde jeg glemt i farta hehe, kan være greit med en egen 10 eller 13A til den Wink

  (trådstarter)
   #8
 43     0
Flott! Hva med ledningene. Som du er av bildet er rørene nesten uten unntak 1,5mm. Kan de brukes, eller må jeg utenom med dette her? Noe må jo utenom likevel p.ga ekstra kurser, regner jeg med?

Det hadde jo vært perfekt hvis stekeovn og platetopp kunne bruke den 4/15 som er der i dag, f..eks.

   #9
 5,743     OSLO     0
glemte også og skrive at oppsettet mitt kommer litt an på ekst røropplegg i blokka, noe av det blir jo brukt, evt trekt om fra 1,5 til 2,5

er inntaket til skapet ditt lite, kan det hende det fungerer fint med 6mm2 til topp og ovn på samme kurs.
ofte kan det være at ekst rør kan brukes, evt trekkes 2 kurser i samme rør.

men uansett ikke lett og synse på et forum, du får ta en runde med elektrikkeren din, gå igjennon dine behov og hva du ønsker skal gjøres, og hva som ikke skal røres.