15,513    16    2  

Bruke vindu som ventilasjon (kjeller) , hva med vinteren?

 302     Akershus     0
Hei, har nylig kjøpt hus og har en ganske stor og fin kjeller. Dog oppfatter jeg det som litt forskjellig kvalitet på luft og ventilasjon i forskjellige deler av den.

Kjelleren har en nyere del med ventiler på begge sider, her oppfatter jeg luftkvalitet og luftfuktighet som veldig bra, så er det en eldre del som ikke har noen ventiler. Også her er det relativt greit, det lukter ikke rått/fuktig, men fuktmåler gir utslag på vegger og gulv.

Den gamle delen som ikke har ventiler, har derimot tre kjellervinduer. Det jeg lurer på er om jeg rett og slett burde montert myggnetting og hatt et eller flere av disse vinduene permanent åpne for å sikre god lufting.

Høres det ut som en god ide? Hva med vinterstid? Har man ventiler (og i så fall også vinduer) åpent selvom det er minus ti eller minus tjue ute?

Råd og tips mottas med takk Smile
Signatur

Ebe
   #1
 4,452     Vestlandet     0
Jeg svarer ikke helt på spørsmålet ditt, men husk at i kald eller kjølig kjeller gjelder følgende:

1. Lufting på vinteren = tørrere kjeller

2. Lufting på sommeren = fuktigere kjeller


Bakdelen med naturlig ventilasjon (ventiler) er nettopp at de slipper inn mye kaldt luft på vinteren. Hvor mye du trenger å la ting stå permanent åpent kommer helt ann på bruken av kjelleren. Vanskelig å si noe generelt. Sett inn en enkel luftavfukter i den dårlige delen, det hjelper veldig.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 302     Akershus     0
Hm, så på sommerstid bør ventilene i kjelleren være lukket?

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 302     Akershus     1
Et oppfølgingsspørsmål, jeg er litt usikker på hvor bekymret jeg egentlig skal være for fukt i kjelleren? Jeg opplever ikke inneklimaet i kjelleren som problematisk, og såvidt jeg kan se er det ingen mugg/sopp/råteskader.

Det er også en drens-kum med pumpe i et av kjellerrommene, som tilsynelatende fungerer greit. Eneste indikasjon på problemer er at fuktmåler gir utslag i vegger og gulv.

Så hvor alvorlige fuktproblemer skal det egentlig være før man bør bekymre seg? Og hva bør man bekymre seg for? Helsa si, eller at fukten skal skade bygningen/grunnmuren?
Signatur
   #4
 817     Haugesund     0
Bekymring fører ingensteds hen. ;D
Prøv heller med rasjonell tenkning. Få luft inn og ut på en rimelig måte.
Dersom dette ikke hjelper så bør du få Anticimex til å snuse på det og deretter bør du finne ut hva som skal gjøres.
  (trådstarter)
   #5
 302     Akershus     0
Takk for det Dias, men det jeg savner litt informasjon om, er hva som egentlig er normalsituasjonen i en ikke innredet kjeller med betonggulv og vegger. Skal den være helt tørr (gi null utslag på en fuktmåler) før man er fornøyd?

Altså, har kjelleren min et problem eller har den ikke? :)

I går hadde jeg 26 grader og rundt 50% luftfuktighet oppe i stuen i første etasje, og 16.5 grader og ca 80% luftfuktighet nede i kjelleren. 

Med såpass stor temperaturforskjell nede i kjelleren sammenlignet med været ute (var sol og varmt) regner jeg med at det er naturlig at det danner seg endel (luft)fuktighet i kjelleren - og kanskje også skaper kondens som gir utslag på fuktmåler(?)

Basert på andre svar her på forumet virker det som et utslag på en fuktmåler er en såpass diffus indikator at det kanskje ikke er grunn nok alene til f.eks legge 100,000 i å grave ny drenering eller kjøpe EPS-system til 50,000 når jeg ikke opplever andre negative symptomer i praktisk bruk.
Signatur
   #6
 123     Østlandet     0
Ville kanskje kjøpt en avfukter som du kunne latt gå i kjelleren hvertfall på sommeren. En kondensavfukter er ganske rimelig og de fleste har vel innebygd hygrostat tror jeg. Et litt dyrere alternativ er en adsorbsjonsavfukter (Fungerer også bra ved lave temperaturer). Tror ikke ny drenereing eller EPS system vil ha så mye å si hvis det er kondensering i kjelleren som er problemet.
  (trådstarter)
   #7
 302     Akershus     0
Hei Jossix, takk for svar. Jeg har en ganske kraftig avfukter, så det er nok en god ide å teste den en stund og se om den får ned fuktnivået både i luft og eventuelt målt fuktighet på vegger/gulv. Smile

Overtok huset 1.juli, så det er mange tanker og lite som er undersøkt/testet i praksis foreløpig. :)

Signatur

   #9
 123     Østlandet     0
Høres fornuftig ut, har holdt på litt med samme greia. Drenerte rundt huset, men kjelleren var fortsatt fuktig. Har blitt mye bedre nå, har fjernet det gamle betonggulvet og støpt nytt med fuktsperre. Bruker fortsatt avfukter som drar ut en del vann, men har ikke målt %RF. Hadde Anticimex hjemme som gjorde målinger. Dette er hva de anbefaler i kjeller/kalde rom:

-Luftfukt % RH Bør ligger under 70% RH
-Duggpunkt °C Bør ikke overstige 5 °C om vinteren eller 8 °C om sommeren. På kaldere flater vil vann kondensere.
-Muggpunkt °C (duggpunkt + 4,5 °C) På kaldere flater i rommet kan mugg vokse
-Høyeste trefuktkvote tak/bjelker/innbo % Fuktig treverk (mer enn 16 %) kan gi muggvekst og lukt.
-Høyeste trefuktkvote mot gulv/grunnmur % Fuktig treverk (mer enn 16 %) gir muggvekst og lukt.

Håper dette kan gi deg en pekepinn på hva du skal måle
  (trådstarter)
   #10
 302     Akershus     0
Jepps. Vurderer å kombinere avfukter med betongtett / hey'di tett i toppen eller lignende tettemidler. Det er hvertfall en rimelig variant til å begynne med.

Signatur