2 897    22    1  

Kondens mellom glass: Hvordan få bort?

 175     0
Hei

I et vindu med dobbelt glass i en yttergang, er det kommet fuktighet inne mellom glassene.

Antar at dette kommer av at det har vært stengt om vinterene til denne yttergangen, som ikke har ventil heller.

Er der noen måte å få den kondensen eller fuktigheten tørket ut når det er inni mellom der, eller må selve glasset skiftes? Det fuktige feltet flytter seg rundt inni der nå.

Det er et Giljevindu fra 2001. Det har en sånn liten ventil oppe som jeg har åpnet først nå. Har altså vært stengt den og i 12 år.  :-[

 
Kondens mellom glass: Hvordan få bort? - condens.jpg - Von Lock

HSt
   #1
 16 283     Sørum     0
Det er sjelden at lufting e.l. har noe å si på dette, det måtte evt være at vindu står mye oppe og vann samles i glasskant nede.  Har da sett vann trekke under glasset og inn i indre glassfals.

Det pleier å være lekkasje i forseglingen mellom glass og alu-listen du ser mellom glassene.  Dette kan ikke repareres.  (Det er noen firma som borer hull i glass og tørker på denne måten, tror ikke på denne løsningen).

Du kan kontakte produsenten å høre om hvor vanskelig det er å få av glasslister o.l. kanskje kan de også selge deg selve glasset billigere enn du kan få det fra andre  (og kanskje må du ha nye glasslister, de kan kanskje levere dette også).

Hos flere er dette at et glass har røket bare starten...  Hos flere må alle glass/vinduer i hele huset byttes.
  (trådstarter)
   #3
 175     0
Takk. Er det noe som haster å gjøres dette, at andre ting kan skje?

Har tenkt å bestille noe annet gjort om et års tid eller så, og lurte på om det kan være greit å vente til da.
Vet egentlig ikke hvor lenge dette har vært sånn heller da, så det bare tilfeldigvis forleden dag.
   #4
 140     0
Ikke annen fare enn at det ikke er pent og ikke isolerer like godt når det er punktet
   #5
 10     0
Fersk huseier her. Vet at dette er en gammel tråd, men har et lignende problem. I dette tilfellet er det et vindu på ca. 2x2m, så kostnaden med å bytte ut dette er merkbar. Vinduet kan ikke åpnes og er tettet med vinduskitt som har begynt å sprekke. Ny kitt er kjøpt inn og nå venter jeg bare på våren. Mitt spørsmål er om det vil være noen hensikt å bruke noe annet i tillegg til vinduskitten? Tenker på f.eks. et lag silikon der vindu og treverk møtes først og så kitt over dette? Overkill eller fullstendig tullete?
TSt
   #6
 2 909     0
Kitt er kanskje problemet, det skal aldri brukes på isolerglass, blir for hardt. Men ble benyttet I en periode. I hus fra 1966 var alle satt inn med kitt og ikke pakninger og da punkterte absolutt alle vinduer i løpet av 15-20 år. Det må være mere elastisk pakning. Når de begynte med det var det en del som hadde problemer med at det kom vann inn i rammen nede slik at nedre pakning ble forseglet med silikon utvendig. Er det først punktert vil det nok aldri bli bedre, spørsmålet er bare hvor fort det vil bli mye styggere. Det er imidertid kjempestore forskjeller på pris på makedet for nye glass. Så sjekk flere steder. Av og til kan fabrikk gi god pris på nye glass andre ganger er det dyrt.
   #7
 10     0
Takk for svar. Huset er fra 60-tallet, så det stemmer nok som du sier. Husker ikke når vinduet er fra, men resten av husets vinduer er fra 80-2000-tallet. Kan poste en oppdatering litt senere i dag etter å ha sjekket hvor gammelt det er.

   #8
 15 336     Akershus     0
Er det faktisk dobbelt/trippel isolerglass du har? Kitt og treverk høres ut som noe annet. Foto?
Signatur
   #10
 15 336     Akershus     0
En nødløsning kan være å bore større luftehull i forseglingen. Vinduet vil isolere noe dårligere, men neppe vesentlig. Så gamle vinduer var trolig kun luftfylte. Forseglingen er da mest for å hindre at vinduet «puster ved temperaturendringer og dermed kan trekke inn litt fukt. Med luftehull vil du få en ørliten luftutskiftning som kanskje vil virke.

Tilsvarende er tilfelle med kobla vinduer. Her er det to glass i hver sin treramme. Til vanlig henger det ytre vinduet fast på det indre og åpnes som én enhet. Ved vask kunne rammene skilles. Indre treramme er tett med pakninger, ytre ramme med ca 1-2mm sprekk til indre ramme og helt uten pakninger! En ser at ytre vindu kan puste svakt og fungerer som værhud og holder lufta mellom glassene 98% på plass.

Signatur