3,780    3    0  

Feier du din gamle ovn?

 206     Østafjells     0
Mange vet at det er viktig å feie ovn og ovnsrør.
Ekstra viktig om en har ovn/ildsted der røykgass har lang vei til skorstein.

Ikke alle vet dette (eller gidder)
Resultatet av å ikke feie kan bli som på bildene av denne etg.ovnen.
Feier du din gamle ovn? - Sot-1.jpg - SATAN
Feier du din gamle ovn? - Sot-3.jpg - SATAN
Signatur

   #1
 3,258     Akershus     0
Fyrer alltid med mest mulig trekk, tror det er umulig å få et slikt resultat om man gjør det.

Fyring med lav trekk reduserer effektiviteten, dvs at man taper varme, og man kan fort ende med noe så ille som på bildet.

Og enda verre, hvordan ser pipa ut og når blir det pipebrann?
-------------

Men det er bare å se på røyken og kjenne på lukta når fyringssesongen begynner, det er mange som ulmefyrer.
Signatur
   #2
 262     Ved siden av naboen     0
Der jeg bodde før måtte jeg rense ovnen minst to ganger iløpet avfyringssesongen selv om vi alltid fyra med full trekk..

Det var også ovn med røykkammer på toppen og det så minst like ille ut som dette hvis ike værre. Fulte vel askesugeren tre ganger før det var tomt...
   #3
 817     Haugesund     0
Hadde nettopp emnet oppe da to av mine søskenbarn var på besøk.
Den ene hadde nettopp kjøpt seg en askestøvsuger men hvordan han kom seg inn i rørene vet jeg ikke.
Den andre, som har etasjeovn, tok det rimeligere og tredde på seg gamle sokker som skulle kasseres likevel og grov soten ut med hendene.

Men problemene deres er at de fyrer med ved som ikke er tørr nok og at de struper ned trekken til et minimum.

Selv har jeg en peisovn i kleberstein der røykrøret inn til pipa er ca. 20 cm.  Der fyrer jeg rikelig og friskt med knusktørr fjellbjørk om morgenen og så holder varmen seg resten av dagen og så tar vi en ny fyring i kveldingen.