8,364    17    5  

Lage mat på vanlig vedovn mulig?

 85     Slependen     1
Hei,

vi skal bygge en bule i et uisolert uthus. I denne forbindelse skal vi gå til anskaffelse av en billig og godt brukt vedovn av klassisk utsende, helst med glassdører for kosens skyld. Vi ønsker også å kunne slenge på en stekepanne for å frese opp en biff eller to, eller koke opp en god suppe.

Spørsmålet er om man kan steke/koke på en nær sagt hvilken som helst vedovn? Noen med erfaringer?

Jeg ser forøvrig at Jøtul fører kun en modell med kokeplate, men glassdøra er litt i minste laget synes vi. Dessuten er ovnen smal og lang, mens vi skulle helst sett at det var motsatt.

Vi ønsker ikke å gå til anskaffelse av en vedfyrt komfyr. Med mindre man er villig til å bruke en liten formue så mangler de glassdør til ildboksen, tar kun liten ved, og er store og tunge.

Budsjett, maks 3.000,-

Alle innspill vil bli verdsatt.

  (trådstarter)
   #2
 85     Slependen     0
Ja de der er skikkelig fine, men langt over mitt budsjett. Jeg har heller ikke klart å finne noe som likner brukt...
   #3
 5,336     Tromsø     1
Nei, du kan ikke regne med at du klarer å koke noe eller steke biff på toppen av en vanlig vedovn uten kokeplate. Jeg kjenner noen som klarte å løse ut en ionisk røykvarsler ved å sette en kaffekjele på toppen av en Jøtul f 220. Men da var kaffen kokt opp på forhånd, de bare satt den der for at den skulle holde seg varm, og det var tydelig nok tydeligvis en del kaffe fordampet.

Rundingen på toppen av denne ovnen er ikke en kokeplate, det er kun slags lokk som kan slås ut hvis man skal ha toppmontert røykrør. Stort sett bør du regne med at de fleste moderne rentbrennende vedovner har godt med luftkanaler i toppen som skal bidra til lufttilførsel til toppen av bålet. Dette bidrar nok også til at utsiden av ovnen ikke blir glohet, mindre farlig å berøre eller ramle over den.
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     2
Vi har varmet litt vann i en kasserolle på vedovn, når det ikke er en plan varm flate så tar det en evighet.
   #5
 1,674     0
Vi har Jøtul vedkomfyr med stekeovn og to plater, og det tar mye lenger tid å koke der også, må fyre skikkelig hele tiden. Men det har kjekt å ha, selv om stekeovnen aldri (ca 35 år) har blitt brukt.
   #6
 3,587     1
Budsjett, maks 3.000,-

Tror det er totalt urealistisk. Til den prisen får du kun brukt-ovner av betydelig alder, som er langt fra rentbrennende. Og da har du ikke lov til å montere dem.

Jeg har selv planlagt å installere en Jøtul F118 i kjellerstua - det høres ut som at det er den du har vært borte i. For meg er det for å holde gløgg, ertesuppe og kaffe varm ved sosiale tilstelninger (badstua ligger vegg i vegg!), og for "nød-koking" om strømmen skulle forsvinne. Men prisen ligger jo på det flerdobbelste av hva du antyder.
   #7
 5,336     Tromsø     0
Jøtul har også F602 klassisk langsmal vedovn med kokeplate, billigere og mindre enn F118. Kan komme ned i 7000 kr med pruting eller på kampanjetilbud.
Jøtul 602 (uten F) finnes til hundrelapper på bruktmarkedet. Men da er det ikke glass i døra, ikke rentbrennende. Lager endel tjære i pipa og sot i lufta om man lukker den store runde ventilen på døra. Kanskje man kan finne brukt F602 til 3000 eller billigere hvis man er heldig.

Ellers så har man denne med mulighet for TO kokeplater.
https://byggeshop.no/dovre-40cbs

Et annet alternativ som er velprøvd på mange hytter uten strøm: Vedovn for varme, og propankokeapparat for matlaging.
https://www.hyttetorget.no/koketopp-frittstaende-2-bluss
Signatur

   #8
 3,587     0
Hvis du synes den gasskokeren fra hyttetorget ser litt for "hyttete" ut:

Det finnes flere modeller i mer "bykjøkken"-stil, for nedfelling i benkeplata. Jeg har kjøpt inn (enda ikke installert) en Bosch PRB326B70 (som skal monteres side om side med en Bosch PXX375FB1E induksjonstopp - det leveres egne rammer beregnet på to smale enheter).

OBS, hvis en slik ikke-hytte-orientert løsning er aktuell! En av flere grunner til at jeg ville ha propan er sikkerhet om strømmen faller bort. Jeg oppdaget i siste liten at modellen jeg først blinket ut er avhengig av strøm, selv om kokingen skjer på gass. Det gjelder en rekke nye modeller: De har elektrisk tenning, den kan erstattes av en gnisttenner, men "sikkerhetsmekanismer" stenger umiddelbart for gassen om ikke ventilen holdes åpen av en mekanisme som krever strøm. Da jeg fant Bosch-modellen, og fikk leverandørens skriftlige bekreftelse på at den fungerer ved strømbrudd, bestilte jeg den umiddelbart, av frykt for at den skulle bli erstattet av en ny modell som krever strøm for å virke!

Men vi snakker naturligvis om et betydelig mer romslig budsjett enn hva TS antydet.
  (trådstarter)
   #9
 85     Slependen     0
Takker for alle innspill. Jeg forsøkte å maile både Dovre og Jøtul og fikk bare ulne svar.

Da må det nok bli en av de med kokeplate, og så får jeg grave litt dypere i lommeboka...
TSt
   #10
 14,509     0
Må nok det, jeghar en Jøtul nr 8 som er en ovn med masse effekt men tok veldig tid den gangen det var stømbrudd og jeg forsøkte å varme vann oppå ovnen. Den har slik ruglete overflate med emalje.