(trådstarter)
   #11
 693     0
montere den burde jeg vell klare selv?      pipa har jo vært i bruk fram til nå  (eller fram til i vår da).  det sto en nyere  jøtul ovn der ( som forsåvidt er til salgs!).

blir sikkert å kjøpe en forholdsvis ny oppusset en.  ser det er flere på finn som driver å pusser opp slike.  men hadde jo vært greit å sluppet å kjørt 100 mil for å hente den og : P



trur dere det blir drøt med en 190- 200  cm ovn når taket er 240 ?!    forstår jeg det rett, så kan man ta av en etasje slik at den blir lavere evt

   #12
 282     0
200cm høy ovn på 240 takhøyde blir greitt det. Men, husk at røykrøret fra ovnen til pipa også blir varmt. så dersom det går opp over ovnen og inn i pipa, så tar det også plass.

Det er vel anbefalt 40cm avstand fra ovnsdeler til brennbart materiale.

du monterer den på mindre enn en time.

kjøp monteringskitt på tube og bruk en slik "tube-pistol", så går det greitt.

Blir som å fuge med fugemasse/ lime med monteringslim. Peace of cake...

skal stå og tørke over natta før du fyrer.

   #14
 2,264     0


Bruk hodet, kan den ha stått der så lenge du har hatt huset? er det forsvarlig iht regler om avstand osv?
husk de spiser ved da :)


Feil!

Etg.ovner spiser ikke ved. Her har røykgassen lang vei før den når pipa.
Ved rett fyring og bra vedlikehold (les feiing) er etageovnen en økonomisk varmekilde.

Ovner produsert før 1940 er tillatt montert og brukt. Skal selvsagt være i teknisk ok.


Kan du komme hit og fortelle etasjeovnen i barndomshjemmet mitt at den ikke spiser ved? Den er ikke helt enig med deg...


Har du hørt med "noen som driver med ovner"? Det pleier å være mulig å ettermontere etterbrenner som øker effektiviteten.
   #15
 3,258     Akershus     0

Kan du komme hit og fortelle etasjeovnen i barndomshjemmet mitt at den ikke spiser ved? Den er ikke helt enig med deg...


Min erfaring med eldre etasjeovner er at de lekker mye luft inn i brennkammer og derfor i praksis brenner mer eller mindre på full guffe nær uavhengig av hvordan man stiller trekken.

Det betyr ikke at ovnen er ineffektiv. Intens forbrenning og det at mesteparten av varmen i avgassene blir satt av inne i boligen tilsier en relativt effektiv og økonomisk forbrenning.
---------------

At man klarer å fyre "langsomt" med en ovn betyr jo som regel at man fyrer lite effektivt, får feite avgasser som setter seg i pipa og øker faren for pipebrann. Så at en ovn er "gjerrig" kan like godt bety at den er dårlig og potensielt farlig i bruk.  Evt. at man fyrer på fullstendig feil måte.
Signatur
   #16
 2,264     0


Kan du komme hit og fortelle etasjeovnen i barndomshjemmet mitt at den ikke spiser ved? Den er ikke helt enig med deg...


Min erfaring med eldre etasjeovner er at de lekker mye luft inn i brennkammer og derfor i praksis brenner mer eller mindre på full guffe nær uavhengig av hvordan man stiller trekken.

Det betyr ikke at ovnen er ineffektiv. Intens forbrenning og det at mesteparten av varmen i avgassene blir satt av inne i boligen tilsier en relativt effektiv og økonomisk forbrenning.
---------------

At man klarer å fyre "langsomt" med en ovn betyr jo som regel at man fyrer lite effektivt, får feite avgasser som setter seg i pipa og øker faren for pipebrann. Så at en ovn er "gjerrig" kan like godt bety at den er dårlig og potensielt farlig i bruk.  Evt. at man fyrer på fullstendig feil måte.


Så ovnen hjemme som tok ca 75 kg ved på en god kveld kveld var effektiv? :)
Avgasstemperaturen var nok lavere på etasjeovner enn vanlige ovner fra samme tidsperiode, men jeg er ganske sikker på den ligger høyere enn nye moderne ovner.
   #17
 3,258     Akershus     0

Så ovnen hjemme som tok ca 75 kg ved på en god kveld kveld var effektiv? :)


Har aldri hørt på maken til effektiv vedbrenner jeg  Grin :D

Signatur

   #19
 109     0


Bruk hodet, kan den ha stått der så lenge du har hatt huset? er det forsvarlig iht regler om avstand osv?
husk de spiser ved da :)


Feil!

Etg.ovner spiser ikke ved. Her har røykgassen lang vei før den når pipa.
Ved rett fyring og bra vedlikehold (les feiing) er etageovnen en økonomisk varmekilde.

Ovner produsert før 1940 er tillatt montert og brukt. Skal selvsagt være i teknisk ok.


dagens ovner er utrolig effektive mht effektivitet, jo, etasjeovner spiser ved, forsurer nabolag, og piper.
det er ikke tull.
men er enig at etasjeovner er estetisk pene å se på. men det er flere grunner til at de ikke selges lengre.
   #20
 1,617     Rogaland     0
Jeg kan skrive under på at etasjeovner er glupske på ved. Av den grunn solgte jeg billig den som stod i huset. Jeg vil anta at den brukte dobbelt så mye ved som min nye rentbrennende modell.
I tillegg tok det evigheter før det ble varmt.
Men nostalgisk var den, for dem som liker slikt.